Autorităţile europene se pregătesc să atace economia Ungariei şi forintul

Călin Rechea
Internaţional / 29 ianuarie

Călin Rechea

"O strategie care să încerce subminarea în mod explicit a economiei unui stat membru ar marca un nou pas major pentru bloc".

Un plan confidenţial al autorităţilor europene arată cum "UE va sabota economia Ungariei dacă Budapesta blochează un nou ajutor acordat Ucrainei", după cum scrie Financial Times, şi reprezintă "o escaladare semnificativă a bătăliei dintre UE şi cel mai pro-rus stat membru al său".

Planul elaborat la Bruxelles include o "strategie de ţintire a punctelor slabe ale economiei Ungariei", precum şi "punerea în pericol a monedei naţionale", care ar trebui să conducă la "prăbuşirea încrederii investitorilor", după cum subliniază FT.

Dacă premierul Viktor Orban nu renunţă la blocarea ajutorului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, atunci "liderii UE ar trebui să promită public că vor opri definitiv toate finanţările către Budapesta, cu intenţia de a speria pieţele, de a precipita vânzarea accelerată a forintului şi de a determina o creştere a costurilor de finanţare", conform documentului.

"Aceasta este Europa care îi spune lui Viktor Orban că este suficient şi este timpul să se alinieze. Poate aveţi un pistol, dar noi avem bazooka", a declarat Mujtaba Rahman, director în cadrul companiei de consultanţă Eurasia Group, pentru cotidianul financiar.

În documentul obţinut de FT se precizează că "în cazul lipsei unui acord la summit-ul din 1 februarie 2024, alţi şefi de stat şi de guvern ar declara public că nu îşi pot imagina cum vor fi furnizate fondurile UE către Budapesta pe fondul comportamentului neconstructiv al premierului maghiar".

Fără fondurile europene, oficialii de la Bruxelles consideră că "pieţele financiare şi companiile europene şi internaţionale ar putea fi mai puţin interesate să investească în Ungaria", ceea ce va conduce la creşterea costurilor de finanţare şi la deprecierea forintului.

Printre vulnerabilităţile majore evidenţiate în planul autorităţilor europene se află deficitul public foarte ridicat, inflaţia foarte mare, moneda slabă şi cea mai mare pondere a serviciului datoriei în PIB din Uniunea Europeană.

Financial Times subliniază că autorităţile de la Bruxelles au mai utilizat presiuni financiare asupra statelor membre, însă "o strategie care să încerce subminarea în mod explicit a economiei unui stat membru ar marca un nou pas major pentru bloc".

Mai multe ţări din EU susţin acest plan, conform declaraţiilor a trei diplomaţi pentru FT. "Starea de spirit a devenit mai dură", a precizat unul dintre aceştia, care apoi a întrebat "ce fel de uniune avem dacă permitem acest tip de comportament?"

Un alt diplomat european a recunoscut că "este şantaj", însă pare să considere justificată o astfel de măsură, deoarece "miza este mare".

Financial Times a amintit că 26 de state membre au un aşa-numit "plan B" pentru a oferi asistenţă financiară Ucrainei în afara bugetului UE, dar această opţiune presupune o ratificare în fiecare parlament naţional, ceea ce ar conduce la întârzieri şi incertitudine.

Este posibil ca incertitudinea să fie "generată" de probabilitatea destul de ridicată a unui vot negativ în unul sau mai multe dintre parlamentele naţionale.

Una dintre opţiunile considerate de mai multe state membre a fost invocarea Articolului 7 din Tratatul UE, care "ar permite Bruxelles-ului să suspende dreptul de vot al Ungariei sau să blocheze plăţile", după cum mai scrie FT.

Janos Boka, ministrul ungar pentru relaţiile cu UE, a declarat pentru FT că Budapesta nu are informaţii despre ameninţarea financiară din partea UE, iar apoi a subliniat că Ungaria "nu cedează la presiuni".

Ministrul Boka a mai afirmat că "este importantă păstrarea unităţii UE", şi "de aceea suntem dispuşi să facem compromisuri, atâta timp cât acestea nu ne afectează interesele vitale".

Totodată, "dacă efortul de compromis va eşua, propunerea iniţială a Ungariei, de constituire a unui fond separat pentru Ucraina în afara bugetului UE, ar fi preferinţa Budapestei", a mai declarat Janos Boka.

Existenţa unui plan de subminarea a economiei unui stat membru pentru a forţa "alinierea" tuturor în faţa directivelor de la Bruxelles reprezintă o măsură cu implicaţii deosebit de grave pentru stabilitatea Uniunii Europene.

Aplicarea sa ar induce "teroarea" la nivelul unor state membre şi le-ar face să se supună mai uşor deciziilor de la Bruxelles în cazul unor noi crize majore, în timp ce la nivelul altor state ar putea amplifica tendinţele separatiste.

În aceste condiţii, orice plan de subminare a unui stat membru ar reprezenta o ameninţare existenţială pentru Uniunea Europeană.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Deja in Romania apar voci ale unor personalitati nonpolitice ce devalueaza implicarea Ungariei (girata de Moscova )in alegerile din tara .Kelemen doreste spunindu-ne in clar cum UDMR va participa la o viitoare guvernare situata impotriva Aliantei formata din PSD si PNL ceea ce inseamna ca Actuala Opozitie se va unii spre ai opri drumul Generalului Ciuca (romanul absolut )in alegerile Prezidentiale sprijinind astfel pe cel mai bine situat (probabil George Simion).Kelemen ,Orban,Ciolos ,Barna, se vor putea alia cu Tomac,Sosoaca si Simion(comanda vine de la rasarit) fiind sigura solutie politica atasata cistigarii alegerilor Prezidentiale .Iohannis va devalua intreaga tarasenie sovietica pusa la cale prin terti asa cum a facut mereu si cu Enclava numita Tinut Secuiesc ce era cit pe ce sa apara in vremea lui Dragnea .Cetatenii romani nu vor accepta .

    1. Cetatenii romani nu mai accepta comportamentul terorist al Comisiei Europene. Asta este principala grija, nu Tinutul Secuiesc ca nu il iau ungurii in spate sa plece cu el in Ungaria.

      Ciuca este un general de paie al unui partid la fel de terorist, PNL, care a interzis drepturile omului pentru doua treimi din Romania, cand a impus un regim de neoameni pentru cei nevaccinati. 

      Ai habar ce este aia o enclava ?

      Ai idee ce inseamna independenta (lucru necerut de secui)?

      Ai idee ce inseamna autonomia teritoriala? A fost semnata pe Declaratia de la 1918 care a conditionat unirea cu Romania. 

      Ai idee ca o enclava nu poate supravietui daca este land-locked?

      Nu ai idee de nimic, dar aberezi pericole despre minoritatea maghiara si Tinutul Secuiesc. Sa fie autonomi, sa isi decida singuri bugetele. 

      Iarasi honvezii cu autonomia…astia sunt ca mujicii, vor sa fie autonomi pe banii altora:-)…Da fie autonomi in Siberia nu in Romania

    Exact cum au făcut rusii în 1956,

    rău a ajuns UE, dacă folosește metode comuniste, fata de cei care nu urmează exact comenzile politice 

    1. Rusia ta dragă își pierde și ultimul cal troian. Tuturor ne-ar plăcea o democrație populară ca în Coreea de Nord, stat care a ajuns acum pe cai mari.

      ...

    ...

    UE poate are dreptate, dar metoda e dezavuata chiar de electoratul european care in sondaje sprijina finantarea Ucrainei in scadere sub 40%. In tari ca Franta, Italia, Cehia, Slovacia, Austria, etc razboiul din EST nu mai prezinta niciun interes!

    1. Cand o sa simti cizma ruseasca pe gatlej sa-ti aduci aminte de acest interes!

      Simt deja cizma bruxeleza pe gat si consider Rusia mai democratica.

      esti din siberia

      Fugi la democratia din rusia si ai scapat de "cizma bruxeleza"

      Fugi tu inapoi in scorbura de unde ai iesit !

      De ce sa fug mai in Rusia? Fugi tu in Ucraina. Eu am contribuit cu milioane la constructia Romaniei si a Europei, nu ca tine. Eu vreau democratie in Europa, nu diktatele Comisiei.

      PS... As pleca in Rusia, dar imi vreau banii inapoi. Am produs cateva milioane prin activitatea mea profesionala la PIB-ul Europei (din care am primit o parte mica drept salariu). Da-mi banii si plec linistit in Rusia.

    Planul B e sa indatoreze fiecare stat in parte cu bani mangliti de mafia din Bruxelles si Ucraina. Cooperativa merge inainte.

    "László Toroczkai, leader of the Hungarian far-right Mi Hazank party, has announced claims to Ukraine's Zakarpattia Oblast if Ukraine loses its statehood as a result of the war"...ce se pregateste si pentru Romania

    Au ajuns foarte repede la concluzia ca in cazul Ungariei nu se mai poate, dar in cazul Austriei care blocheaza de ... ani intrarea Romaniei si Bulgariei (tari din UE!) in Schengen sa avem rabdare. Asta e dovada dublei masuri (a cata?) si a atitudinii fata de coloniile din est conduse de vanduti submediocri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb