Autorităţile locale au probleme din cauza finanţării sportului

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 19 august 2015

Autorităţile locale au probleme din cauza finanţării sportului

Fotbalul autohton "reuşeşte" să genereze probleme pe bandă rulantă pentru finanţatorii săi. Dacă în ultimii ani investitorii privaţi s-au confruntat cu tot felul de probleme pentru modul în care au băgat şi au scos bani din fotbal, mai nou autorităţile locale au început să intre în vizorul procurorilor pentru modul în care au finanţat diverse echipe locale de fotbal.

Autorităţile din Timiş au intrat oficial pe lista scurtă a celor care au probleme cu justiţia din cauza sportului. Curtea de Conturi Timiş a trimis o adresă Consiliului Judeţean (CJ) şi Consiliului Local (CL) Timişoara, prin care le înştiinţează că asocierile cu cluburile sportive din judeţ au fost făcute ilegal. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a anunţat, la începutul săptămânii, că în primăvară Curtea de Conturi Timiş a făcut un control la Consiliul Judeţean şi la Consiliul Local Timişoara. Într-o declaraţie oferită Mediafax, Titu Bojin a declarat că va contesta acest raport, cu atât mai mult cu cât asocierile s-au făcut cu girul Judecătoriei Timişoara: "În adresa Curţii de Conturi ni se transmite decizia, conform verificării care a avut loc pe linia asociaţiilor sportive din Consiliul Judeţean. Bineîneţeles, că urmează procedurile legale, să depunem constestaţia la raportul Curţii de Conturi şi să demonstrăm că asocierea a fost făcută legal, cu sentinţă judecatorească. E vorba de toate cele cinci cluburi la care noi suntem asociaţi: fotbal, handbal, baschet, rugby şi canotaj. Această asociere este ilegală, spune Curtea de Conturi, fiind vorba de 17 milioane de lei calculaţi ca prejudiciu la ora actuală". Liderul CJ Timiş a mai spus că finanţarea cluburilor de fotbal a fost legală, precizând că deocamdată au fost însă suspendate finanţările. Adrian Negoiţă, preşedintele Comisiei de cultură, tineret şi sport din CJ Timiş consideră că tăierea finanţării va duce la desfiinţarea cluburilor sportive din Timiş. Curtea de Conturi Timiş a făcut un raport similar şi la Consiliul Local Timişoara, care a fost anunţat că asocierile cu cluburile sportive sunt ilegale. Consiliul Judeţean Timiş a dat 900.000 de lei către ACS Poli Timişoara, 950.000 de lei a primit Baschet Club Timişoara, iar Saracens Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timişoara a primit 600.000 de lei. Pentru echipa de Handbal Politehnica Timişoara şi pentru Asociaţia Judeţeană de Canotaj s-au alocat câte 100.000 de lei. Sumele alocate de către Consiliul Local Timişoara, din bugetul oraşului pe acest acest an, sunt mai mari, după cum urmează: ACS Poli Timişoara - 7,8 milioane de lei, Saracens Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timişoara a - 3 milioane de lei, Asociaţia Baschet Club Timişoara - 3 milioane de lei, Handbal Politehnica Timişoara - 1,2 milioane de lei.

În luna martie a acestui an, Dorin Florea, primarul oraşului Târgu Mureş, 19 consilieri şi mai mulţi funcţionari au intrat în atenţia procurorilor anticorupţie, după ce echipa de fotbal locală a primit din partea Primăriei o sponsorizare de 4 milioane de lei. La vremea respectivă, Serviciul Teritorial Târgu-Mureş al DNA a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de primarul Dorin Florea şi faţă de directorul economic Kiss Imola, ambii pentru abuz în serviciu, faţă de juristul şi secretarul Primăriei, Virgil Măceşanu, respectiv Maria Cioban, şi faţă de 19 consilieri locali, pentru complicitate la abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, Florea a încălcat, în iulie 2013, prevederile mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociaţia Sportivă Fotbal Club Municipal Târgu Mureş, întrucât aceasta avea obligaţii de plată neonorate privind impozitele şi taxele către stat, precum şi contribuţiile către asigurările sociale de stat. Pe de altă parte, la începutul lunii iulie, clubul a confirmat că în urma unui control care a avut loc în perioada 2014-2015, conturile clubului ASA Târgu Mureş au fost blocate.

Tot în luna martie, Iulian Bădescu, primarul Ploieştului a fost reţinut, printre acuzaţiile aduse fiind şi una legată de finanţarea echipei locale, Petrolul. Potrivit procurorilor DNA, în ianuarie 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieştiului, a semnat un contract de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni 2012" Ploieşti, iar în 28 iunie acelaşi an a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare şi a dispus plata sumei de 8 milioane de lei, în trei tranşe către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală. Probleme sunt şi cu finanţarea unor echipe din eşaloanele inferioare, procurorii având mai multe dosare în lucru.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Poate Bursa ar trebui sa facă o analiza a modului in care este finanțat sportul in alte tari!

    Situatia din sportul romanesc este jalnica.

    Pe vremea lui Ceausescu, sportul era una dintre putinele activitati care iti permiteau sa te afirmi, sa calatoresti in strainatate, etc. 

    Din acest motiv tinerii se inghesuiau sa se inscrie la vreun sport. Pe de alta parte, Partidul aloca fonduri, se construiau baze sportive, existau o sumedenie de competitii de masa ca "Daciada". 

    Dupa revolutie, cei care au venit la carma sportului au fost prea prosti, lacomi sau nepriceputi si n-au stiut sa faca noi legi, adaptate la economia de piață. 

    Nici politicienii noștri (la fel de îngrămădiți) nu s-au înghesuit sa faca ceva, cu toate ca sportul ar aduce voturi!

    De aceea, cred ca ar fi interesant un studiu despre cum s-au descurcat tarile fost comuniste, ce legi au ele in privinta sponsorizarii.  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb