AUTORITĂŢILE ŞI ANALIŞTII AVERTIZEAZĂ: Băncile din China vor avea de suferit din cauza creditelor neperformante

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iulie 2020

Băncile din China vor avea de suferit din cauza creditelor neperformante

Băncile comerciale, avertizate că vor fi afectate de creşteri mari ale NPL-urilor

Profiturile băncilor - reduse în lunile care vin, din cauza provizioanelor

Băncile din China au deţinut o poziţie relativ sigură până în prezent, în contextul în care pandemia de coronavirus a afectat economiile din întreaga lume, dar acest lucru s-ar putea schim­ba în lunile următoare, po­trivit unei analize prezentate de CNBC, care men­ţionează că sporirea creditelor neperformante (NPL) va afecta marjele şi va reduce profiturile instituţiilor în cauză.

Autoritatea de reglementare financiară a Chinei a avertizat, luna aceasta, că băncile comerciale ar putea experimenta o creştere importantă a împrumuturilor neperformante pe măsură ce economia ţării - a doua din lume - încetineşte. Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează că expansiunea economică a Chinei va fi de numai 1% în 2020, faţă de un avans de 6,1% de anul trecut.

În aceste condiţii, Comisia de reglementare a băncilor şi asigurărilor din China (CBIRC) a informat că unele bănci încă nu şi-au constituit suficiente provizioane pentru acoperirea potenţialelor pierderi din împrumuturi.

Conform acesteia, constituirea sumelor minime necesare pentru rezerve ar reduce profiturile din sectorul bancar cu peste 350 de miliarde de yuani (50,08 miliarde de dolari).

În China, împrumuturile neperformante se referă în general la cele cu restanţe la rambursare de peste 90 de zile, dar unele bănci consideră, de asemenea, împrumuturi neperformante pe cele cu o perioadă mai scurtă de întârziere la plată.

Analiştii spun că reducerea profiturilor băncilor din cauza împrumuturilor neperformante ar putea apărea în lunile următoare, iar băncile mai mici vor simţi mai acut presiunea.

"Din cauza diverselor măsuri de susţinere determinate de pandemia de Covid-19, sectorul bancar chinez nu a ţinut cont pe deplin de riscurile la adresa profitabilităţii şi calităţii activelor, care pot începe să se concretizeze în cea de-a doua jumătate a anului 2020 şi în 2021", potrivit analiştilor firmei de cercetare a împrumuturilior CreditSights, care adaugă: "Instituţiile financiare mici şi mijlocii rămân mult mai vulnerabile decât băncile comerciale mari, de stat, cu francize la nivel naţional şi, probabil, vor suporta consecinţele creşteriii creditelor neperformante".

Un raport publicat săptămâna trecută de către Fitch Bohua - o agenţie chineză de evaluare financiară, deţinută integral de Fitch Ratings - estimează că băncile comerciale orăşeneşti vor experimenta o creştere mai mare a împrumuturilor neperformante în acest an, în comparaţie cu rivalele mai mari, care sunt deţinute de stat sau sunt societăţi mixte. Potrivit Fitch Bohua, în cel mai rău scenariu, în care creşterea economică a Chinei încetineşte la 1% în acest an, rata împrumuturilor neperformante în rândul băncilor comerciale orăşeneşti ar creşte cu 3,44 puncte procentuale, rată care este mai mare decât avansul de 2,62 puncte procentuale prevăzut pentru băncile mixte şi de 1,92 puncte procentuale pentru creditorii de stat.

La sfârşitul lunii iunie din acest an, soldul creditelor din băncile comerciale din China a fost de 3,6 trilioane de yuani (514,4 miliarde de dolari), în creştere cu 400,4 miliarde de yuani de la începutul lui 2020. În aceeaşi perioadă, rata NPL-urilor a crescut cu 0,08 puncte procentuale, la 2,1% din total credite, iar rata de acoperire a provizioanelor a scăzut cu 4 puncte procentuale, la 178,1%, potrivit CBIRC.

Slăbiciunea relativă a băncilor mai mici este un motiv pentru care guvernul chinez a introdus măsuri ţintite care să le ajute, conform analiştilor CreditSights, care precizează că măsurile sunt menite să diminueze costurile de finanţare şi să sprijine consolidarea capitalului. Asta, în condiţiile în care băncile mai mari au resurse ca să reziste la creşteri mult mai mari ale creditelor neperformante, potrivit firmei de cercetare.

Chiar dacă profitabilitatea băncilor va fi, probabil, afectată pe termen scurt, ratele în creştere ale dobânzilor şi o redresare a cererii de împrumuturi ar trebui să sprijine marjele băncilor chineze ulterior, potrivit unui raport recent al Morgan Stanley, care ia în calcul o îmbunătăţire per ansamblu a economiei Chinei. De menţionat că, pentru trimestrul încheiat la data de 30 iunie, China a raportat o creştere economică de 3,2%, în ritm anual, inversând astfel contracţia de 6,8% din trimestrul precedent.

Analiştii Morgan Stanley spun că se aşteaptă ca piaţa să privească dincolo de lovitura imediată dată de pandemie în privinţa profiturilor şi să se concentreze pe perspectivele de câştiguri viitoare.

Morgan Stanley mai susţine că orice slăbiciune pe termen scurt în ceea ce priveşte preţul acţiunilor băncilor din China le oferă investitorilor un punct de intrare în acţionariatul acestor instituţii. Este cazul, spre exemplu, al China Merchants Bank şi Ping An Bank. Acţiunile băncilor chineze au avut de suferit în acest an, indicele FTSE China A 600 Banks - care urmăreşte băncile mari şi mijlocii listate pe bursele din China continentală - scăzând cu 10,9% de la începutul lui 2020, potrivit datelor Refinitiv.

CBIRC: "Trebuie să fim bine pregătiţi pentru o posibilă creştere masivă a împrumuturilor neperformante"

Autorităţile din China le-au cerut băncilor, săptămâna trecută, să îşi crească provizioanele pentru pierderile din împrumuturi, dar şi să-şi consolideze capitalul, respectiv să reducă plăţile dividendelor, ca să aibă o capacitate corespunzătoare de a lupta împotriva riscurilor financiare, pe fondul pandemiei de Covid-19, potrivit global.chinadaily.com.cn.

"Trebuie să fim bine pregătiţi pentru o posibilă creştere masivă a împrumuturilor neperformante", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei de reglementare a băncilor şi asigurărilor din China (CBIRC), menţionând că expunerea la riscul de neplată a creditelor a fost întârziată temporar, deoarece există un decalaj între declinul economic şi reflectarea acestuia în sectorul financiar. Totodată, acesta a subliniat că politicile macroeconomice din China au efect de acoperire a riscurilor din sectorul bancar, pe termen scurt.

Oficialul instituţiei menţionate a spus: "Una dintre priorităţile noastre actuale este să cooperăm cu guvernele din provincii în implementarea planului de emitere a obligaţiunilor cu destinaţie specială pentru reînnoirea capitalului băncilor mici şi mijlocii. Le vom îmbunătăţi acestora capacitatea de rezistenţă la risc şi capacitatea de emitere a creditului prin consolidarea capitalului".

Unele bănci, companii şi administraţii locale din China nu doresc să-şi expună NPL-urile sau chiar încearcă să ascundă datorii neperformante, potrivit sursei. În aceste condiţii, CBIRC le-a cerut instituţiilor bancare să clasifice în mod real activele în diferite categorii şi să distingă strict companiile care se confruntă cu dificultăţi temporare din cauza pandemiei, de acele companii care prezintă riscuri operaţionale mari. Împrumuturile care îndeplinesc cerinţele de reglementare privind împrumuturile neperformante trebuie clasificate ca atare, potrivit CBIRC.

În acest context, Dong Ximiao, partener la XWBank, o bancă online cu sediul în provincia Sichuan, spune: "Băncile nu trebuie să relaxeze cerinţele pentru aprobarea creditului sau să ascundă activele lor neperformante. Dimpotrivă, este deosebit de important să dezvăluie condiţiile reale ale activelor neperformante în acest moment".

Întrucât rata de acoperire a provizioanelor unor bănci din China este în prezent mai mică de 100%, Dong le-a recomandat acestor instituţii să îşi facă provizioane suficiente pentru pierderile din credite.

Autoritatea de reglementare le-a cerut instituţiilor bancare să intensifice eforturile menite să elimine NPL-urile şi să extindă în continuare canalele prin care le elimină. CBIRC va lansa un program pilot care le va permite băncilor să transfere împrumuturi personale neperformante, inclusiv împrumuturi de consum, ipotecare şi descoperiri de cont pe carduri de credit către societăţi de administrare a activelor.

Instituţiilor bancare li se solicită, de asemenea, să crească în mod rezonabil valoarea creditelor neperformante care sunt eliminate în acest an, pe baza valorii NPL-urilor de anul trecut, şi să utilizeze toate resursele de credit eliberate prin scăderea ratelor de acoperire a provizioanelor, astfel încât să poată gestiona problema datoriilor neperformante.

"Sunt multe de făcut pentru a lărgi sfera de aplicare şi pentru a reduce pragul de înstrăinare a activelor neperformante prin relaxarea politicilor relevante", spune Zeng Gang, director general adjunct al Instituţiei Naţionale pentru Finanţe şi Dezvoltare. În opinia sa, întrucât unele bănci mici şi mijlocii se confruntă cu o presiune relativ ridicată a NPL, este necesar ca guvernul să le ajute să-şi consolideze capitalul, în timp ce sunt accelerate reformele din cadrul băncilor mici şi mijlocii pentru atenuarea riscurilor şi îmbunătăţirea competitivităţii lor, prin fuziuni şi achiziţii.

Unele instituţii financiare mici şi mijlocii din China au probleme destul de grave, deoarece mecanismele lor de guvernanţă corporativă nu funcţionează corect, iar calitatea activului lor s-a înrăutăţit mai rapid de când au fost lovite de pandemie, potrivit CBIRC.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cit a scazut bursa chineza saptamina trecuta 7-8% ?!

    de 2-3 saptamani chinezi nu pot sa-si retraga bani din banci!!

    ce urmeaza?! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb