Autorităţile turce au arestat, vineri, 29 de inspectori de la Agenţia de reglementare a sectorului bancar din ţară (BDDK), pentru efectuarea unor "inspecţii ilegale", potrivit presei turce, care menţionează că măsura face parte dintr-o operaţiune mai amplă legată de puciul eşuat din 15 iulie.
Postul turc de televiziune NTV sus-ţine că aceşti inspectori sunt suspectaţi că au efectuat anchete ilegale în legătură cu conturile unor fundaţii ce au legături cu statul sau care aparţin unor personalităţi din lumea afacerilor apropiate preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.
BDDK nu a făcut vreun comentariu cu privire la această informaţie.
Tot la finele săptămânii trecute, vicepremierul Mehmet Simsek a anunţat că Guvernul se află în contact cu sectorul bancar, cu scopul de a întrerupe finanţarea societăţilor care au legături cu reţeaua lui Fethullah Gulen, fost imam exilat în SUA, acuzat de Ankara că se află în spatele tentativei de lovitură de stat de luna trecută. Erdogan l-a acuzat pe Gulen chiar că a infiltrat o "reţea paralelă" în instituţiile guvernului şi în armată.
Simsek a subliniat, într-o intervenţie la postul TRT Haber, că este "crucial" ca aceste finanţări să fie oprite şi a adăugat că numai câteva sute de societăţi sunt vizate. Potrivit spuselor sale, această decizie nu va avea consecinţe asupra economiei turce.
După eşecul încercării răsturnarii regimului Erdogan, aproximativ 40.000 de persoane au fost arestate în Turcia, dintre care jumătate au fost plasate în detenţie pentru presupuse legături cu puciştii.