Autorităţile vor să introducă mercurialul în pieţe

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 4 august 2004

Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC) şi Consiliul Concurenţei vor elabora în zilele următoare un punct de vedere asupra introducerii mercurialului în pieţe, a declarat recent ministrul finanţelor publice, Mihai Tănăsescu. "Introducerea mercurialului este o idee foarte bună (...) Ceea ce se întîmplă acum în pieţe este de nedescris. Este o adevărată junglă", a spus Mihai Tănăsescu. Ministrul Finanţelor Publice speră ca instituţiile menţionate să găsească o soluţie legală la această problemă şi a adăugat că în prima parte a lunii august va fi finalizat un concept privind introducerea mercurialului. De asemenea, primarul general Traian Băsescu şi-a exprimat disponiblitatea susţinerii unei astfel de măsuri la nivelul pieţelor din Capitală.

Autorităţile locale au opinii diferite despre mercurialul din pieţe

Reprezentanţii Administraţiilor Pieţelor din cele şase sectoare ale Capitalei au opinii diferite în legătură cu introducerea mercurialului în pieţe, unii considerînd că această măsură ar fi binevenită, în timp ce alţii resping o asemenea idee.

Directorul pieţelor din sectorul 1, Vasile Grădişteanu, a afirmat, ieri, citat de Rompres, că această iniţiativă "trebuie încercată", deşi, ca lucrător în cadrul administraţiei locale, ar avea unele obiecţii. "Este o problemă care ne depăşeşte din punct de vedere legislativ, nu am primit încă nici o comunicare din partea Primăriei Capitalei în acest sens, dar vă pot spune că preţurile care vor fi stabilite prin mercurial ar trebui să fie maxime şi minime în funcţie de calitatea produselor", au fost de părere reprezentanţii administraţiei locale din sectorul 3.

Vasile Cucu, şeful Administraţiei Pieţelor din sectorul 4, a arătat, la rîndul său, că introducerea mercurialului "nu se impune" cînd este vorba despre o piaţă liberă. "Din discuţiile pe care le-am avut la nivelul Primăriei Capitalei nu s-a formulat încă o decizie în acest sens. Nu mă pot pronunţa dacă este în folosul cumpărătorilor, deoarece nu mi-am format o părere. Cred că nu ar fi vorba despre o impunere de preţ, ci mai degrabă de preţuri maximale ale produselor, care sunt destul de complicat de stabilit. Este o măsură destul de costisitoare, deoarece trebuie să se facă zilnic o comparaţie a preţurilor de la producător şi cele de la pieţele de gros", a afirmat reprezentantul primăriei. Primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, consideră că introducerea unor preţuri maximale în pieţele Capitalei este o măsură oportună pînă cînd autorităţile locale reuşesc să îndepărteze definitiv specula practicată de intermediari. "Dacă stabilim un preţ maximal, atunci eliminăm a treia sau a patra mînă la care se vinde produsul. Cred că este cel mai la îndemînă lucru pe care îl putem face. Nu e o idee liberală, dar o adoptăm pentru că şi în alte ţări civilizate ale Europei precum Belgia, Olanda sunt acceptate preţuri maximale", a spus Poteraş.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb