AVANS DE 13% SĂPTĂMÂNA ACEASTA Preţul aluminiului, aproape de cel mai ridicat nivel al ultimilor şase ani

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 13 aprilie 2018

Preţul aluminiului, aproape de cel mai ridicat nivel al ultimilor şase ani

Preţul aluminiului a scăzut ieri, pe piaţa din Londra, însă în săptămâna curentă a consemnat un avans de 13%, în condiţiile în care investitorii au evaluat implicaţiile sancţiunilor impuse de SUA gigantului "United Co. Rusal", producător major de aluminiu.

Preţul futures al metalului cu livrare la trei luni a scăzut cu 0,4% ieri dimineaţă, la London Metal Exchange, ajungând la 2.241 dolari tona, după ce, miercuri, s-a apropiat de cel mai ridicat nivel al ultimilor şase ani. Miercuri, cotaţia a urcat cu 3,5%, la 2.277,50 dolari tona, nivel cu numai 13 dolari mai mic faţă de vârful din decembrie anul trecut, care a fost cel mai ridicat preţ de după martie 2012.

Conform Bloomberg, evoluţia recentă a preţului aluminiului este cea mai bună de după 1990.

Consecinţele întreruperilor livrărilor "Rusal" - care realizează aproximativ 17% din producţia mondială de aluminiu din afara Chinei - nu sunt încă clare.

Dar, Helen Lau, analist la "Argonaut Securities Asia" Ltd., spune, conform presei internaţionale: "Există cu siguranţă potenţialul ca preţurile să depăşească vârfurile recente. Imaginaţi-vă cum va fi piaţa mondială a aluminiului dacă pierde a zecea parte din aprovizionarea mondială, chiar şi pe termen scurt. Din ce în ce mai multe companii răspund la sancţiuni".

Săptămâna trecută, SUA au decis să aplice noi sancţiuni unui număr de 38 de persoane şi entităţi din Rusia, care li se adaugă celor 24 deja vizate de pedepse la jumătatea lunii martie, ca răs­puns la ceea ce au considerat ingerinţe în campania electorală prezidenţială americană şi la atacurile cibernetice asupra Statelor Unite.

Şapte oligarhi, prezentaţi ca apropiaţi ai lui Vladimir Putin, şi douăsprezece companii pe care le deţin sau controlează se numără printre ţintele măsurilor punitive.

În condiţiile date, miercuri, "Glencore" Plc, cel mai mare cumpărător de aluminiu de la "Rusal", a declarat forţă majoră pentru contracte care acoperă o cerere de 50.000 de tone de metal ce ar trebui să provină din Rusia, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de business-standard.com.

Compania "Rusal" a anunţat, săptămâna aceasta, că sancţiunile americane ar putea să o ducă în incapacitate de plată.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb