AVAS a identificat posibili investitori interesaţi să relanseze activitatea "Fortus" Iaşi

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie 2012

AVAS a identificat posibili investitori interesaţi să relanseze activitatea "Fortus" Iaşi

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a identificat posibili investitori interesaţi să relanseze activitatea Fortus Iaşi în cadrul procedurii de reorganizare, potrivit notei de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă privind preluarea de către AVAS a creanţelor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală la compania ieşeană.

Actul normativ, publicat în Monitorul Oficial din 6 septembrie, prevede preluarea, de către AVAS, a creanţelor bugetare, respectiv impozite, taxe, contribuţii, amenzi şi alte venituri ale bugetului general consolidat, inclusiv accesorii, administrate de ANAF, înscrise în Tabelul definitiv al creanţelor din procedura de insolvenţă a Fortus, precum şi a creanţelor născute după data deschiderii procedurii insolvenţei şi până la data intrării în vigoare a ordonanţei.

"Societatea Comercială Fortus - S.A. Iaşi face parte din categoria societăţilor de importanţă locală, fiind printre singurele companii care pot asigura un număr important de locuri de muncă, într-o zonă cu un grad de şomaj peste media la nivelul ţării şi în care s-au închis rând pe rând unităţi industriale importante. În această perioadă, societatea se află în perioada de observaţie ca efect al suspendării executării Sentinţei nr.883 din 22 iunie 2012, pronunţată de judecătorul-sindic, iar AVAS a identificat, deja, posibilii investitori interesaţi să relanseze activitatea societăţii în cadrul procedurii de reorganizare şi a planului aprobat de adunarea creditorilor", se arată în documentul citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, neluarea măsurii de transferare a creanţei, în regim de urgenţă, ar continua divergenţele de viziune economică între principalii creditori reprezentanţi ai statului, ar diminua posibilităţile legale de reorganizare a activităţii economice şi de relansare a acesteia şi ar mări şansele de trecere în şomaj a celor 700 de salariaţi.

La începutul lunii iulie 2012, conducerea AVAS a dispus efectuarea unui control la Fortus Iaşi, pentru a verifica situaţia economică şi financiară a societăţii, dar şi anumite aspecte de natură socială ce ţin de soarta celor aproximativ 800 de angajaţi. Un alt aspect care a determinat declanşarea acţiunii AVAS l-a constituit existenţa unor date contradictorii apărute în rapoartele de evaluare ale activelor acestei societăţi, în 2009 acestea fiind evaluate la aproximativ 190 milioane de euro, iar în prezent la numai circa 35 de milioane de euro.

AVAS menţiona, în iulie, că a identificat şi o serie de neregularităţi în gestionarea societăţii de către administratorul judiciar - Casa de Insolvenţă Transilvania - intrat în cadrul procedurii de insolvenţă în 2009, la solicitarea ANAF. Printre aceste neregularităţi, AVAS menţionează scăderea drastică a cifrei de afaceri a Fortus în ultimii doi ani, coroborat cu derularea unui management defectuos şi cos-tisitor din punct de vedere financiar pentru o societate aflată în dificultate, dar şi aplicarea unor măsuri de reducere a producţiei societăţii cu scopul opririi activităţii acestei companii, în contextul exis-tenţei unor comenzi ferme şi profitabile pentru societate, dar şi a unor soluţii de redresare a acesteia.

Casa de Insolvenţă Transilvania: Falimentul Fortus a fost cauzat şi de AVAS; Remin nu este client CITR

Tergiversarea aprobării reorganizării Fortus Iaşi de unii creditori, inclusiv AVAS, a dus la decizia instanţei de a declara falimentul societăţii, iar Remin nu se află printre clienţii Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR), a anunţat CITR, în replică la o declaraţie a premierului Ponta.

Guvernul a aprobat ca AVAS să preia creanţele Fortus Iaşi şi va efectua un control cu privire la lichidarea Remin Baia Mare, deoarece societatea de lichidare Transilvania a acţionat împotriva intereselor celor două companii, a declarat miercuri premierul Victor Ponta.

"Societatea de lichidare Transilvania, din păcate, din punctul nostru de vedere a acţionat împotriva intereselor respectivelor societăţi şi trebuie să reparăm şi să îndreptăm ceea ce s-a făcut greşit", a spus Ponta.

Casa de Insolvenţă Transilvania precizează însă, într-un comunicat citat de Mediafax, că nu este adminis-trator judiciar al Remin Baia Mare, care nu se află şi nici nu s-a aflat în portofoliul de clienţi al acesteia, astfel că CITR nu este implicată în vreun fel în procesul de insolvenţă al companiei.

În privinţa Fortus Iaşi, CITR arată că toate acţiunile întreprinse au avut aprobarea creditorilor, inclusiv a AVAS, iar procedurile au fost efectuate sub controlul instanţei.

Potrivit CITR, planul propus de către administratorii judiciari prevedea găsirea unui investitor care să achiziţioneze societatea ca întreg, urmând a investi sumele necesare pentru repornirea cel puţin parţială a acestei platforme şi a salva cele 700 de locuri de muncă.

CITR afirmă că există intenţii de investiţii, însă administratorii judiciari nu le-au putut da curs tocmai din cauza fluctuaţiilor procedurale şi a dezacordurilor dintre creditori.

"Tergiversarea aprobării planului de reorganizare de către unii creditori, inclusiv de către AVAS, a dus la decizia Tribunalului Sindic Târgu Mureş de a declara falimentul companiei. Casa de Insolvenţă Transilvania a contestat sentinţa din data de 22 iunie a Tribunalului, pe motiv că argumentele pe baza căreia a fost luată decizia nu au respectat legea insolvenţei", arată sursa citată.

CITR adaugă că în cadrul ultimei întâlniri avute la AVAS au fost depuse patru intenţii de investiţii şi preluare a activului, dintre care cel puţin două cu intenţie clară de păstrare a locurilor de muncă şi continuarea producţiei.

În luna iulie, Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a cerut acordul premierului pentru a prelua creanţa deţinută la Fortus Iaşi de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, acuzând că ANAF, creditor majoritar, acceptă restructurarea activităţii doar dacă societatea este declarată în faliment, relevă un document citat de Mediafax.

Platforma industrială Fortus este controlată de stat, prin AVAS, şi are datorii de peste 50 de milioane de euro, fiind în procedură de insolvenţă încă din 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb