Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are în vedere posibilitatea preluării creanţei ANAF faţă de Rodipet, în valoare de circa 219 milioane lei (aproape 50 milioane de euro).
Vasile Uifăleanu, administratorul special al Network Press Concept (fosta Rodipet), ne-a declarat: "Ni s-a spus verbal că AVAS ar vrea să preia creanţa ANAF faţă de Rodipet. A fost doar o discuţie, deocamdată nu este nimic cert. Creanţa ANAF se ridică la circa 219 milioane lei, din care noi am contestat în instanţă suma de 140 milioane lei. Procesul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti".
Datoria totală a Rodipet către creditorii săi se ridică la circa 75 milioane de euro.
Potrivit reprezentanţilor AVAS, Autoritatea ia, într-adevăr, în discuţie posibila preluare a datoriei Rodipet faţă de ANAF, însă menţionează că, până în prezent, nu a luat o hotărâre în acest sens.
Concret, prin preluarea creanţei ANAF, AVAS, în calitate de acţionar (51%) şi creditor al Rodipet, ar permite aplicarea unui plan de reorganizare judiciară a societăţii.
Vestea le-a dat speranţă puţinilor angajaţi pe care îi mai are fostul distribuitor de presă.
Constantin Rădulescu, reprezentantul salariaţilor Rodipet, ne-a declarat: "Există disponibilitate din partea AVAS pentru reluarea activităţii societăţii. ANAF nu a marşat pe ideea reorganizării judiciare a distribuitorului de presă, solicitând-i falimentul. A considerat că sumele pe care i le datorează sunt prea mari pentru a permite un plan de reorganizare judiciară. Rodipet este acum în administrare specială, potrivit legii, în stadiu de observaţie.
Compania a primit aprobarea să încheie contracte de asociere în participaţiune cu alţi distribuitori".
Reprezentanţii AVAS ne-au explicat că preluarea creanţei ANAF faţă de Rodipet de către AVAS implică aprobarea acestei măsuri de Guvernul României, în baza unui act normativ, un exemplu recent fiind speţa SC Fortus SA.
Aceştia au adăugat: "În cazul Rodipet, totul este la nivel de analiză. Aceasta este o discuţie incipientă, pentru că speţa Rodipet este una specială."
• Veniturile Rodipet, obţinute din contractele de asociere în participaţiune
Rodipet nu mai distribuie, în prezent, presa în mod direct, însă a încheiat contracte de asociere în participaţiune cu alţi distibuitori de profil, la nivel naţional.
Vasile Uifăleanu ne-a declarat: "Pe unii distribuitori de presă i-am dat în judecată pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, pentru neplata cotelor de asociere în participaţiune. În multe cazuri, am câştigat. Nu am pierdut niciun proces pe această speţă.
Practic, după rezilierea contractelor cu aceşti distribuitori, am recuperat doar o parte din datoriile pe care le au către noi.
Noi am calculat că avem de recuperat de la Pres Com, de exemplu, circa 1,2 milioane lei".
În prezent, Rodipet funcţionează cu 15 angajaţi, din 1.800, câţi avea la începutul lui 2010.
Înainte de privatizarea din 2004, societatea avea 3.200 salariaţi.
Vasile Uifăleanu ne-a explicat că Rodipet reuşeşte să-şi achite cheltuielile curente din încasările realizate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de maria în data de 19.09.2012, 13:01)
Dumnezeu sa ne ajute sa reincepet activitatea la Rodipet. Sunt din Vrancea fost salariat al Rodipetului doresc sa reinceapa activitatea impreuna cu cei 30 de angajatii. In Vrancea au fost ridicate cele 12 chioscuri de pe domeniul public si depozitate la autobaza Focsani. Speram intr-un miracol, sa avem un loc de munca. Doamne ajuta.
2. fără titlu
(mesaj trimis de meri în data de 31.10.2012, 22:22)
mai speri.......la ce