Un grup de inspectori ai Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului Iaşi a realizat, în intervalul 2-5 martie, un control la Fortus SA Iaşi, verificările vizând în special evoluţia societăţii în perioada în care aceasta s-a aflat sub controlul fostului acţionar majoritar Metalexportimport SA Bucureşti, dar şi conţinutul programului de reorganizare.
Conform vicepreşedintelui AVAS, Ioan Nani, concluziile extrase în urma acestui control au fost definitivate de curând. Printre altele, în document se menţionează necesitatea operării unor modificări în planul de reorganizare a societăţii, în ce priveşte structura personalului.
"În principal, concluziile controlului menţionează nevoia de a reface programul de reorganizare al societăţii prin includerea unor măsuri propuse de AVAS. Printre acestea se numără şi necesitatea de păstrare a nucleului personalului implicat în procesul de producţie şi, în acelaşi timp, să fie luate măsuri de reconversie profesională, în special în cazul celor care lucrează în compartimentele administrative ale societăţii. De asemenea, se menţionează că trebuie luate măsuri pentru o creştere dinamică a activităţii", a declarat Ioan Nani.
De asemenea, inspectorii AVAS au mai sesizat şi necesitatea schimbării administratorului special al Fortus SA, în condiţiile în care persoana care ocupa această funcţie la data efectuării controlului fusese numită de fostul acţionar majoritar şi nu reprezenta, aşadar, interesele statului român, care a preluat din nou controlul la Fortus în cursul anului trecut. "Această măsură a fost luată între timp în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor din data de 19 martie", a precizat Ioan Nani.
În ciuda importanţei strategice pe care o deţine în sistemul economic naţional, Fortus Iaşi este în procedură de insolvenţă, la solicitarea unor creditori. Potrivit planului de reorganizare, document care urmează să fie supus aprobării creditorilor, pentru achitarea datoriilor pe care le are Fortus, vor fi scoase la vânzare o serie de terenuri, spaţii industriale neutilizate în activitatea de producţie, precum şi utilaje vechi. Astfel, ar putea fi scoase la vânzare o suprafaţă de 50 de hectare de teren, sediul administrativ al societăţii şi parcarea aferentă, trei hale de depozitare, şapte secţii de producţie neutilizate în prezent, precum şi o serie de utilaje vechi. Expertul tehnic a evaluat activele ce vor fi scoase la licitaţie la aproximativ 85 milioane de euro, iar din fierul vechi se speră că vor fi obţinute minim cinci milioane de euro. Valoarea datoriilor Fortus este de aproximativ 75 milioane de euro. Cea mai mare parte a acestora revine Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Iaşi, aceasta având de recuperat de la societatea ieşeană aproape 60 milioane de euro.
Planul de reorganizare, aşa cum a fost elaborat documentul de către conducerea Fortus SA şi administratorul judiciar al societăţii, mai prevede şi relansarea şi mărirea capacităţilor de producţie a combinatului. În acest sens, se doreşte ca după vânzarea bunurilor imobiliare şi îndestularea creditorilor, Fortus să mai rămână cu măcar 15 milioane de euro, bani ce vor fi destinaţi exclusiv relansării producţiei. Cu aceştia, societatea va achiziţiona o serie de utilaje noi pentru mărirea capacităţii de producţie, pentru modernizare, dar şi pentru o serie de reparaţii urgente. De asemenea, se va încerca şi o dezvoltare a pieţei de desfacere, în special a celei externe. În fine, o altă componentă a planului de restructurare, şi anume cea socială, priveşte disponibilizarea a 500 de salariaţi din cadrul societăţii. În prezent, Fortus mai are 1.600 de salariaţi, din care 300 reprezintă personalul administrativ TESA. Conform ultimelor informaţii existente, însă, AVAS urmăreşte diminuarea, pe cât posibil, a volumului disponibilizărilor, inclusiv prin reconversia profesională a unei părţi din personalul TESA, în condiţiile în care Fortus, ca urmare a comenzilor pe care le are pentru acest an, încearcă în permanenţă să-şi completeze lipsurile de personal în compartimentele de producţie.
În urma desfiinţării, în vara anului trecut, a contractului de privatizare a societăţii ieşene, acţionar majoritar la Fortus a redevenit AVAS, cu o cotă de 60,03% din acţiuni, Metalexportimport, fostul acţionar majoritar, a rămas cu 26,23% din titluri, diferenţa aflându-se în posesia SIF Moldova (13,56%) şi a altor acţionari (0,17%).