Avertisment grav al şefului Statului Major al Armatei Poloniei privind situaţia din Ucraina

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Politică / 3 mai 2023

Avertisment grav al şefului Statului Major al Armatei Poloniei privind situaţia din Ucraina
Călin Rechea

Generalul Rajmund Andrzejczak, şeful Statului Major al Armatei Poloniei, a declarat, în cadrul unei dezbateri de strategie organizate de Biroul Naţional de Securitate, că Polonia nu mai poate furniza muniţie Ucrainei, în condiţiile în care şi rezervele naţionale se reduc îngrijorător.

Conform ştirii preluate de Remix News de la publicaţia online dorzeczy.pl, generalul polonez a mai subliniat că "nu există nimic care să arate că Rusiei îi lipsesc resursele pentru continuarea conflictului" şi a evaluat situaţia securităţii Poloniei drept foarte gravă şi foarte periculoasă.

"În calitate de soldat, este datoria mea să prezint opţiunea cea mai nefavorabilă şi dificilă. Lăsând loc tuturor celor care pot şi ar trebui să ajute Ucraina, eu evaluez această situaţie de securitate ca fiind foarte gravă, foarte periculoasă pentru Polonia", a declarat generalul Andrzejczak.

După ce a accentuat faptul că "industria noastră nu este gata să trimită echipament în Ucraina şi să menţină şi rezervele noastre", generalul Andrzejczak a mai ridicat un aspect deosebit de important, de fapt crucial, pentru acţiunile militare.

"Războiul nu este o chestiune militară", a subliniat şeful Statului Major polonez, ci "războiul a fost, este, şi nu există niciun indiciu că va fi altfel, o chestiune politică", iar "termenii săi includ factori fundamentali economici, financiari, de infrastructură, tehnologie, de producţie alimentară şi o serie de alte probleme care trebuie puse împreună pentru a înţelege acest război".

Pornind de la această evaluare realistă a unui comandant de rang înalt din NATO, oare cum ar arăta perspectivele unui război pentru ceilalţi membri ai alianţei, în special pentru cei din Europa Centrală şi de Est?

"Când mă uit la războiul din Ucraina, în primul rând îl văd prin aceste lentile politice şi, din păcate, nu arată bine", a mai precizat generalul polonez, iar "întreaga situaţie economică complexă indică faptul că Rusia va avea bani pentru război".

Generalul Andrzejczak a mai declarat că "Ucraina are probleme financiare uriaşe", în ciuda sprijinului primit de la "întregul Occident civilizat", deoarece "viteza de uzură în domeniul financiar de astăzi este în dezavantajul Ucrainei".

Un alt aspect deosebit de îngrijorător semnalat de generalul polonez este "lipsa oricărui indiciu că ucrainenii care au fugit din calea războiului se vor întoarce acasă şi vor începe procesul de reconstrucţie a ţării după terminarea ostilităţilor".

Problemele majore privind producţia de echipamente militare şi muniţii există şi la nivelul marilor economii dezvoltate, după cum a scris recent Wall Street Journal.

Companiile din industria de armament, atât din Statele Unite cât şi din Europa, se confruntă cu un deficit semnificativ de personal calificat, pentru care există şi o cerinţă suplimentară, aceea a autorizaţiilor de securitate.

O altă problemă deosebit de gravă ridicată de generalul polonez a fost aceea a abordării nerealiste a şanselor de succes ale Ucrainei la nivelul aliaţilor din NATO.

Întrebat dacă liderii occidentali îşi dau seama că Ucraina este foarte departe de a câştiga războiul cu Rusia, generalul a replicat că "evaluarea onestă a ameninţărilor a reprezentat atât o surpriză cât şi un şoc pentru majoritatea lor". Opinia generalului polonez cu privire la viitoarea întâlnire la nivel înalt a ţărilor NATO de la Vilnius aduce un motiv suplimentar de îngrijorare. "Va fi o întâlnire care va defini credibilitatea NATO şi a întregului Occident", a mai subliniat generalul Rajmund Andrzejczak în cadrul dezbaterii organizate de Biroul Naţional de Securitate al Poloniei, iar "dacă răspunsul va veni târziu sau îi va lipsi hotărîrea, atunci Ucraina nu va avea nicio şansă în viitor".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Min. Dincu a călcat pe becul vorbind de pace și a fost demisionat.

    Polonezul o comite mai grav indoindu-se de victoria Ukr susținute de NATO, dar nu va păți nimic. 

    Ori poate este încă un semnal că războiul se va sfârși mai devreme decât era preconizat.

    1. Dincu trebuia de mult sa zboare din functia de ministru. In mandatul lui au murit 10 oameni.

      Ai dreptate, cădere (lovirea) celor două aparate de zbor (Mig și elicopterul) nu a fost recunoscut nici acum.

    Nu il crede nimeni. Ucraina trece la contraofensiva si va ajunge la Moscova imediat. Toti soldatii rusi sunt morti. Nu asta ne spune propaganda occidentala si presa din Romania aservita. Daca ai alta parere atunci esti de partea rusilor.

    1. Rușii atacă Bakhmut de 6 luni, înainte și înapoi pentru că sunt tot acolo. N-a murit nimeni, poate cel mult câțiva turiști.

      Behehehe 

    Sper ca Trump sau De Santis sa facă pace cu Putin pe termen lung. UE - care e de departe cea mai lovită - nici nu ar trebui sa aștepte înlocuirea actualei administrații SUA și sa înceapă tratative serioase.

    1. Va fi și pace, dar și mai puțin ruși de-ai tăi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb