AVERTISMENT NIESR PENTRU 2022: Războiul va şterge 1.500 de miliarde de dolari din economia lumii

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 mai 2022

Războiul va şterge 1.500 de miliarde de dolari din economia lumii

Ministrul de Finanţe de la Kiev prognozează scăderea cu 45% a PIB-ului Ucrainei, anul acesta Ucraina a blocat, în regiunea Lugansk, tranzitul gazelor ruseşti spre Europa Occidentală

Invadarea Ucrainei de către Rusia va şterge 1,1% sau 1.500 miliarde de dolari din economia mondială în 2022, aproximativ echivalentul unei economii de mărimea Australiei, arată un studiu realizat de Institutul britanic de cercetare economică şi socială (NIESR), conform Reuters.

Creşterea preţurilor energiei şi alimentelor, provocată de temerile privind securitatea aprovizionării în contextul războiului, va afecta semnificativ activitatea economică la nivel global, apreciază NIESR, menţionând: "Băncile centrale vor trebui să răspundă prin majorarea dobânzilor la ceea ce se estimează a fi o rată anuală a inflaţiei de 8,2% în statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), iar înăsprirea politicii monetare va influenţa negativ economia mondială".

Instituţia susţine că guvernele vor trebui să accelereze sprijinul pentru gospodării şi companii în vederea compensării încetinirii semnificative a activităţii economice.

"Ţările care au spaţiu fiscal pentru a atenua impactul războiului asupra economiilor lor ar trebui să-l folosească pentru atenuarea reducerii veniturilor reale", adaugă NIESR, potrivit Agerpres.

De asemenea, instituţia avertizează că economia britanică va intra în recesiune în semestrul al doilea din 2022 şi se confruntă cu o scădere semnificativă a nivelului de trai în urma creşterii preţurilor. PIB-ul Marii Britanii ar urma să scadă cu 0,2% în trimestrul al treilea şi cu 0,4% în ultimele trei luni din 2022.

Ministrul de Finanţe de la Kiev, Serhiy Marchenko: "Populaţia Ucrainei plăteşte un preţ enorm"

Economia Ucrainei ar urma să scadă cu 45% în acest an, a declarat ieri ministrul Finanţelor de la Kiev, Serhiy Marchenko, adăugând însă că Guvernul de la Kiev este decis să asigure, în totalitate, serviciul datoriei, transmite Reuters.

Cifra avansată de oficialul ucrainean depăşeşte estimările Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi cele ale Fondului Monetar Internaţional, care au prognozat că economia ţării vecine se va contracta cu 30%, respectiv 35% din cauza invaziei ruseşti.

"Populaţia Ucrainei plăteşte un preţ enorm, iar acest preţ nu poate fi cuantificat", a spus Marchenko într-o intervenţie online la reuniunea anuală a BERD desfăşurată la Marrakech (Maroc), adăugând: "Ceea ce poate fi cuantificat este prognoza de declin a Produsului Intern Brut, care în acest an ar urma să fie de aproximativ 45%".

Ucraina a continuat serviciul obligaţiunilor internaţionale după invazia declanşată de Rusia la 24 februarie. În data de 1 septembrie, Ucraina are de rambursat un miliard de dolari dintr-o emisiune de obligaţiuni în dolari şi, din cauza războiului, se confruntă cu un deficit fiscal de cinci miliarde de dolari în fiecare lună, notează Agerpres.

Serhiy Marchenko a adăugat că Ucraina trebuie să găsească surse suplimentare pentru a acoperi deficitul fiscal, pentru că ţara poate să îşi acopere "doar 62% din necesităţile bugetare primare", fără a include aici cheltuielile militare. "Am strâns deja peste 2,2 miliarde de dolari sub formă de obligaţiuni de război", a mai spus Marchenko, menţionând: "Obligaţiunile de război sunt o investiţie importantă pentru a sprijini bugetul statului în perioade de război".

Ucraina: "Ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor în regiune"

Ucraina a blocat tranzitul gazelor ruseşti către Europa Occidentală în regiunea Lugansk, anunţând că ocuparea teritoriului estic de către forţele ruse face imposibilă supravegherea fluxurilor, transmite dpa.

Decizia înseamnă că 32,6 milioane de metri cubi de gaz pe zi sunt pe cale să fie oprite, aproximativ o treime din exportul rusesc ce traversează zilnic teritoriul ucrainean, potrivit autorităţilor de reglementare ucrainene.

Ucraina a informat că ocupaţia a făcut imposibilă accesarea unui nod la Sohranovka şi direcţionarea gazului de-a lungul altor rute.

Gazprom a contestat explicaţia părţii ucrainene, anunţând că "nu are absolut nicio confirmare a unor cazurilor de violenţă crescută". Compania rusă a adăugat că nu există nicio modalitate tehnică de redirecţionare de-a lungul altor rute.

Bulgaria va primi din iunie gaze naturale lichefiate din SUA

Bulgaria va primi din iunie gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite, a anunţat ieri Guvernul de la Sofia, transmite Reuters.

Peste 90% din gazele naturale importate de Bulgaria sunt din Rusia. În 27 aprilie, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale în Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului. Anual, Bulgaria consumă aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaze, conform Agerpres.

Acordul prin care Bulgaria va primi gaze naturale lichefiate din Statele Unite a fost convenit la întâlnirea de la Washington dintre premierul Kiril Petkov şi vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a precizat Executivul de la Sofia.

"Livrările de GNL către Bulgaria la preţuri mai scăzute decât cele ale Gazprom vor începe din iunie, conform acordului", au informat autorităţile bulgare, fără să dea detalii.

De asemenea, Bulgaria a accelerat negocierile cu Azerbaidjan pentru majorarea livrărilor de gaze şi caută să încheie acorduri cu Grecia şi Turcia privind terminalele de gaze naturale lichefiate. În plus, Sofia a cerut achiziţii comune de gaze la nivelul Uniunii Europene.

La Bursa din Amsterdam, cotaţia futures a gazelor cu livrare luna viitoare era de 103 euro pentru un Megawatt-oră în deschiderea sesiunii de ieri, iar la ora 15.20 atingea 95,6 euro. Pe parcursul sesiunii, preţul a coborât până la 91,61 euro.

---------------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a crescut cu 3,6% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 106,14 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a urcat cu 3,9%, la 103,68 dolari barilul la ora locală 08.18.

---------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a crescut cu 0,4%, la 1.848,70 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.17, cea spot - cu 0,6%, la 1.849,18 dolari/uncie.

---------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a urcat cu 0,8% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.19, ajungând la 11 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în urcare cu 0,6%, la 7,80 dolari/buşel.

---------------------------

Indicele major MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, a coborât cu 0,5% ieri, la ora locală 15.34 până la 2.382,18 puncte, RTS - denominat în dolari - a urcat cu 1,4%, la 1.102,72. Acţiunile grupului Gazprom s-au apreciat cu 0,5%, la 241,20 ruble la ora 15.36, cele ale gigantului bancar Sberbank - cu 0,3%, la 123,41 ruble.

---------------------------

Aproximativ 30% din locurile de muncă din Ucraina, adică 4,8 milioane, au fost pierdute de la începutul războiului declanşat de Rusia, pe măsură ce conflictul a închis afaceri, a sugrumat exporturile şi a obligat milioane de persoane să fugă din ţară, anunţă Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), conform Reuters.

Organizaţia avertizează că numărul locurilor de muncă pierdute ar putea urca la şapte milioane sau 43,5% din totalul locurilor de muncă, dacă ostilităţile vor continua, iar pe de altă parte 3,4 milioane de posturi ar putea fi recreate rapid în eventualitatea unui acord de încetare a focului, ceea ce ar duce rata locurilor de muncă pierdute la 8,9%, notează Agerpres.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Si cu cat va creste nr celor ce vor muri acum si intr-un al 3-lea Razboi Mondial, micsorand (hm!) nr populatiei din anume zone? (Ahhh, Orwellll! Ahhi, Jules Verne!)

    Nu razboiul, inflatia provocata de tiparnita de bani din SUA si UE, trebuie decontata acum de toti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb