AVISON YOUNG: Suprafaţa totală de birouri închiriată în primele 9 luni ale anului 2022, similară cu cea a anului anterior

S.B.
Companii #Construcţii / 24 octombrie 2022

Suprafaţa totală de birouri închiriată în primele 9 luni ale anului 2022, similară cu cea a anului anterior

Piaţa spaţiilor de birouri este rezilientă la evenimentele geo-politice şi îşi menţine un nivel de activitate similar anului anterior, cu un total de 215.000 mp tranzacţionaţi în primele 9 luni ale anului în curs.

În prezent, stocul modern de spaţii de birouri a ajuns la 3,5 de milioane mp, în timp ce rata de neocupare s-a menţinut în jurul valorii de 11.6%. De asemenea, cca. 105.000 mp de birouri au fost finalizaţi în primele 9 luni ale anului 2022, conform raportului Avison Young. Lista cladirilor finalizate include următoarele dezvoltari: două clădiri amplasate în complexul Sema Parc, Oslo şi London, totalizând 31.400 mp, precum şi AFi Tech Park 2 (24.500 mp), amplasate în zona de centru-vest, Tandem (21.000 mp) şi H Tudor Arghezi (6.800 mp) în centru, iar în zona de nord prima faza a proiectului @Expo B1-B2 (21.000 mp). Până la sfârşitul anului mai sunt anunţate spre finalizare One Cotroceni Park 2 precum şi faza a 2-a complexului Equilibrium, cele două proiecte urmând să aducă pe piaţă în jur de 54.000 mp.

"În total, în primele 9 luni ale anului în curs, activitatea totală de închiriere se situează în jurul cifrei de 215.000 mp, înregistrând o uşoara creştere comparativ cu perioada similară a anului 2021 când au fost tranzacţionaţi aproximativ 211.700 mp. Ca să rămânem tot într-o zonă optimistă, contractele de reînchiriere au înregistrat de asemenea, o uşoară scădere din ponderea activităţii totale de închiriere, de la 36% în anul anterior la 34% în anul curent.

În următoarea perioadă, ţinând cont de pipeline-ul redus, vom asista la tranzacţii şi cereri de oferte în care se vor analiza din ce în ce mai mult una-două clădiri noi versus o serie de spaţii în clădiri mai vechi, chiriaşii fiind nevoiţi să facă o analiză temeinică între două tipuri de produse diferite. Costurile de amenajare ale spaţiilor de birouri vor înclina balanţa către un produs sau celălalt, precum şi tot ce tine de eficienţa energetică a clădirii şi costurile de exploatare ale spaţiului" a explicat Otilia Bordei, Head of Office Agency în cadrul Avison Young.

Chiria headline, contractuală, din zona centrală de afaceri (CBD) este în continuare evaluată la 19 euro/mp/lună, cu o usoara tendinţă de creştere pentru sfârşitul anului 2022, când estimăm o creştere în medie cu 1-1.5 euro/mp/lună. Pachetul stimulentelor financiare a redus chiria contractuală cu 15-20% în funcţie de suprafaţa închiriată, perioada contractuală, numărul lunilor libere de plată a chiriei sau contribuţia proprietarului la amenajarea spaţiului închiriat.

Având în vedere numărul mic de proiecte care urmează a fi finalizate în anul 2023, precum şi incertitudinea ridicată asupra proiectelor anunţate în intervalul 2024-2025, consultanţii Avison Young recomandă companiilor să înceapă procesul de evaluare a opţiunilor de mutare într-o nouă locaţie cu cel puţin 12 luni înainte de finalizarea unui ciclu de închiriere. La lipsa acută a noilor proiecte de birouri, în prezent se adaugă costurile crescute în construcţii şi timpii ridicaţi în amenajarea spaţiilor de birouri din cauza dificultăţilor privind securizarea echipamentelor si a noului mobilier.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb