Aviz favorabil de la senatori pentru începerea urmăririi penale în cazurile Ariton şi Vosganian

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 4 februarie 2015

Actualizare 13:53 Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a lui Videanu

Preşedintele Klaus Iohannis, a transmis azi ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a lui Adriean Videanu, în calitate de fost ministru al Economiei, respectiv al Economiei, Comerţului şi Mediului de afaceri "pentru a se proceda conform legii", a anunţat, într-un comunicat, Administraţia Prezidenţială.

"Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea cererii de urmărire a domnului Videanu Adriean, în calitate de fost ministru al Economiei, respectiv al Economiei, Comerţului şi Mediului de afaceri", arată sursa citată.

Demersul a fost făcut în urma solicitării procurorului general al PÎCCJ "din data de 2 februarie 2015, privind formularea cererii de urmărire penală faţă de domnul Videanu Adriean, în calitate de fost ministru al Economiei, respectiv al Economiei, Comerţului şi Mediului de afaceri şi membru al Guvernului în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010", potrivit comunicatului.

(A.C.)

----------

Actualizare 11:55 Tăriceanu: "Avizele de urmărire penală, discutate în plen după 9 februarie"

Plenul Senatului va lua în discuţie cererea DNA de aviz pentru urmărirea penală a lui Ion Ariton şi Varujan Vosganian săptămâna viitoare, după ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, azi, că Biroul Permanent se va întruni pe acest subiect în 9 februarie, potrivit surselor din presă.

La întrebarea dacă în cazul convocării unui Birou Permanent în aceste zile, pentru solicitarea vizând încuviinţarea arestării judecătorului CCR Toni Greblă, ar putea fi discutate şi rapoartele Comisiei juridice privindu-i pe Ariton şi Vosganian, preşedintele Senatului a răspuns: "Nu. Birourile Permanente nu trebuie convocate, că aici nu suntem la fabrica de pregătire pentru eşafod. Trebuie tratate toate lucrurile în mod normal firesc, în ordinea în care vin, şi solicitările sunt tratate conform regulilor şi regulamentelor".

Chestionat când va fi convocat Birou Permanent pentru a lua act de raportul Comisiei juridice în cazul celor doi foşti miniştri ai Economiei, Ion Ariton şi Varujan Vosganian, acesta a răspuns: "Când este program, ca întotdeauna, luni la prânz".

(Alexandru Costea)

------------

Comisia juridică din Senat a stabilit ieri să avizeze favorabil solicitările procurorilor de începere a urmăririi penale în cazul foştilor miniştri, Ion Ariton şi Varujan Vosganian (în prezent senatori), urmând ca plenul Senatului să aibă decizia finală asupra cererii DNA şi DIICOT.

Începerea urmăririi penale a fost solicitată de către DNA în cazul lui Ariton pentru fapte săvârşite în calitate de ministru al Economiei în raport cu organizarea Galei Bute.

Vicepreşedintele Comisiei juridice, Ovidiu Donţu, a declarat, citat de Mediafax, că rapoartele vor fi înaintate Biroului Permanent, iar plenul Senatului este suveran în această situaţie. Domnia sa a explicat: "Noi avem planificat (şedinţă de plen, n.r.) şi miercuri după-amiază, şi joi. După părerea mea, nu ar fi niciun motiv să nu intre în plenul de joi, săptămâna aceasta".

Procurorii DNA susţin că, în calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica, Transelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Romgaz, Oil Terminal, IAR Ghimbav şi Societatea Naţională a Apelor Minerale S.A.) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute.

Ei susţin că, în condiţiile în care evenimentul era organizat de societatea comercială cu capital privat Europlus Computers, care a fost şi beneficiarul real al fondurilor primite, sponsorizarea galei de box era interzisă de Legea nr. 32/1994. "Astfel, potrivit art. 3 alin. 2 din actul normativ menţionat, societăţile comerciale cu capital majoritar de stat nu pot efectua activităţi de sponsorizare având ca beneficiari societăţi comerciale cu capital privat", arată sursa citată, care a subliniat că, "deşi beneficiarul real al sponsorizărilor a fost Europlus Computers (care deţinea exclusivitatea organizării şi care a încasat toate veniturile galei), a fost folosită Federaţia Română de Box pentru a evita dispoziţiile imperative ale Legii nr. 32/1994 şi a crea aparenţa că este susţinută activitatea unei persoane juridice fără scop patrimonial".

La rândul lor, procurorii DIICOT au reluat cererile de urmărire penală în celebrul dosar Romgaz pentru foştii miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu. Solicitările au fost trimise Senatului, în cazul lui Vosganian, respectiv preşedintelui Klaus Iohannis, în ceea ce-l priveşte pe Videanu.

Surse judiciare ne-au explicat că au apărut elemente noi în dosar şi au fost extinse acuzaţiile, infracţiunile fiind încadrate conform noului Cod Penal.

Iniţial, în 2012, acuzaţiile formale în acest dosar au fost de complot şi subminare a economiei naţionale, conform vechii legislaţii.

În toamna anului 2013, fostul preşedinte Traian Băsescu a aprobat începerea urmăririi penale împotriva lui Adriean Videanu, iar procurorii au putut să instituie sechestru asigurător pe averea acestuia. Însă, senatorii l-au protejat, atunci, pe Varujan Vosganian şi imunitatea fostului ministru nu a fost ridicată.

Conform comunicatului de ieri al DIICOT, senatorul Vosganian este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. Videanu are capete de acuzare similare.

Din referatul întocmit de procurori rezultă suspiciunea că, în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, şi în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către suspectul Ioan Niculae. Foştii miniştri ar fi utilizat Romgaz (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al Interagro (grup controlat de Niculae), acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale, peste plafoanele practicate de producătorul naţional de gaze, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care Interagro înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb