AVOCATA NICOLETA POPESCU: "Orice persoană care a depus o plângere penală în urma violenţelor din 10 august 2018 poate merge la CEDO"

A.P.
Miscellanea / 4 martie 2021

Foto: Gelu Coltău

Foto: Gelu Coltău

Avocata Nicoleta Popescu a declarat la RFI că, deşi Dosarul 10 August a fost clasat definitiv, el poate fi atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), precizând că orice persoană care a depus plângere penală în urma violenţelor din Piaţa Victoriei se poate adresa Curţii, scrie g4media.

"Dosarul violenţelor din 10 august 2018, clasat definitiv, poate fi atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dacă procedurile judiciare nu au fost respectate sau dacă nu a existat o anchetă efectivă în acest dosar", a explicat avocata specializată în drepturile omului Nicoleta Popescu, cea care de curând a reprezentat-o cu succes la CEDO pe fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ea a subliniat că o acţiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului trebuie iniţiată în maximum 6 luni de la comunicarea motivării deciziei Instanţei.

Pe de altă parte, a mai explicat Nicoleta Popescu, orice persoană care a depus o plângere penală în urma violenţelor din 10 august 2018 poate merge la CEDO.

În mai anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcţia de şefă a DNA în 9 iulie 2018, prin decretul preşedintelui Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, care l-a obligat pe şeful statului să o demită, anunţă g4media.

CEDO a stabilit că fostei şefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanţă pentru a se apăra, drept garantat de articolul 6,1 din Convenţie.

Totodată, instanţa europeană i-a dat dreptate Laurei Codruţa Kovesi în privinţa dreptului la liberă exprimare a opiniilor, pornind de la acuzaţia fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, care a notat în raportul care a stat la baza revocării că fosta şefă a DNA şi-a încălcat atribuţiile făcând declaraţii presei internaţionale.

Curtea Europeană a stabilit că fosta şefă DNA şi-a exprimat puncte de vedere referitoare la modificările legilor Justiţiei în limitele libertăţii de exprimare şi că a transmis public punctul său de vedere asupra reformelor, în calitate de şef al instituţiei Anticorupţie. CEDO a arătat că acest lucru nu a încălcat sub nicio formă prevederile legale ci, dimpotrivă, s-a încadrat în dreptul său la liberă exprimare.

CEDO a concluzionat că această îndepărtare a Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a învins scopul menţinerii independenţei judiciare şi a avut consecinţe asupra celorlalţi procurori şi judecători care au participat la dezbaterile publice privind reformele legislative.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Societatea ar trebui, la randul ei, sa claseze definitiv sporurile magistratilor.

    nu e mai simplu sa schimbam intreaga clasa politica?

    Sa fim seriosi. Asa-zisa reprezentare cu succes a lui Kovesi la CEDO s-a datorat EXCLUSIV nereprezentarii statului roman. Reprezentantul statului acolo a primit ordin sa nu indice adevarata stare de fapt si anume ca inculpata Kovesi nu a epuizat toate caile de atac in Romania, respectiv nu s-a adresat Curtii de Apel Bucuresti pentru judecarea pe fond a concluziilor ministrului.

    1. Era ordin de sus, din Securitate, si de afara, sa fie spalata Kovesi. Sper ca au spalat-o si in cap, si in gura si in alte locuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb