Avocata Nicoleta Popescu a declarat la RFI că, deşi Dosarul 10 August a fost clasat definitiv, el poate fi atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), precizând că orice persoană care a depus plângere penală în urma violenţelor din Piaţa Victoriei se poate adresa Curţii, scrie g4media.
"Dosarul violenţelor din 10 august 2018, clasat definitiv, poate fi atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului dacă procedurile judiciare nu au fost respectate sau dacă nu a existat o anchetă efectivă în acest dosar", a explicat avocata specializată în drepturile omului Nicoleta Popescu, cea care de curând a reprezentat-o cu succes la CEDO pe fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi.
Ea a subliniat că o acţiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului trebuie iniţiată în maximum 6 luni de la comunicarea motivării deciziei Instanţei.
Pe de altă parte, a mai explicat Nicoleta Popescu, orice persoană care a depus o plângere penală în urma violenţelor din 10 august 2018 poate merge la CEDO.
În mai anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată din funcţia de şefă a DNA în 9 iulie 2018, prin decretul preşedintelui Klaus Iohannis, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, care l-a obligat pe şeful statului să o demită, anunţă g4media.
CEDO a stabilit că fostei şefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanţă pentru a se apăra, drept garantat de articolul 6,1 din Convenţie.
Totodată, instanţa europeană i-a dat dreptate Laurei Codruţa Kovesi în privinţa dreptului la liberă exprimare a opiniilor, pornind de la acuzaţia fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, care a notat în raportul care a stat la baza revocării că fosta şefă a DNA şi-a încălcat atribuţiile făcând declaraţii presei internaţionale.
Curtea Europeană a stabilit că fosta şefă DNA şi-a exprimat puncte de vedere referitoare la modificările legilor Justiţiei în limitele libertăţii de exprimare şi că a transmis public punctul său de vedere asupra reformelor, în calitate de şef al instituţiei Anticorupţie. CEDO a arătat că acest lucru nu a încălcat sub nicio formă prevederile legale ci, dimpotrivă, s-a încadrat în dreptul său la liberă exprimare.
CEDO a concluzionat că această îndepărtare a Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA a învins scopul menţinerii independenţei judiciare şi a avut consecinţe asupra celorlalţi procurori şi judecători care au participat la dezbaterile publice privind reformele legislative.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2021, 09:42)
Societatea ar trebui, la randul ei, sa claseze definitiv sporurile magistratilor.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 04.03.2021, 09:42)
nu e mai simplu sa schimbam intreaga clasa politica?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2021, 09:45)
Sa fim seriosi. Asa-zisa reprezentare cu succes a lui Kovesi la CEDO s-a datorat EXCLUSIV nereprezentarii statului roman. Reprezentantul statului acolo a primit ordin sa nu indice adevarata stare de fapt si anume ca inculpata Kovesi nu a epuizat toate caile de atac in Romania, respectiv nu s-a adresat Curtii de Apel Bucuresti pentru judecarea pe fond a concluziilor ministrului.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.03.2021, 09:46)
Era ordin de sus, din Securitate, si de afara, sa fie spalata Kovesi. Sper ca au spalat-o si in cap, si in gura si in alte locuri.