Impozitul pe vânzări cu amănuntul din Polonia şi impozitul pe publicitate din Ungaria, ambele progresive şi bazate pe venituri, nu pe profit, nu încalcă regulile Uniunii Europene privind ajutorul de stat, a opinat joi Avocatul general al Curţii de Justiţie a UE (CJUE), Juliane Kokott, conform Agerpres.
Ambele taxe fuseseră declarate, de Comisia Europeană, drept incompatibile cu regulile pieţei comune ale UE. Executivul comunitar a susţinut că cele două taxe creează un avantaj incorect pentru companiile mai mici, cărora li se aplică rate inferioare ale impozitului pe veniturile lor mai mici.
Aceste temeri au fost respinse iniţial de CJUE prin decizii luate în 2019, dar Comisia Europeană a făcut apel.
Opinia Avocatului general, Juliane Kokott, este în concordanţă cu deciziile CJUE şi propune ca această instanţă să respingă apelul CE.
O ''rată progresivă nu constituie o inconsecvenţă în sine şi este un mijloc absolut comun în impozitarea veniturilor de a realiza taxarea în concordanţă cu capacitatea financiară'', indică opinia Avocatului general al CJUE.
Comisia Europeană acţionează ca supervizor al pieţei unice a Uniunii Europene şi poate interveni în cazul în care consideră că o companie beneficiază de avantaje incorecte. Totuşi, controlul asupra politicii fiscale rămâne o competenţă naţională a statelor membre.
Polonia a introdus impozitul pe vânzări cu amănuntul în anul 2016, dar ulterior a suspendat colectare sa. În legea bugetului pentru 2021, Polonia are prevăzute venituri din impozitul pe vânzări cu amănuntul.
CJUE nu este obligată să dea curs opiniilor Avocatului general, dar de cele mai multe ori deciziile sale coincid cu acestea.