AVOCATUL GHEORGHE PIPEREA: "Cineva din servicii mi-a spus că sunt 8000 de dări în plată finalizate cu succes"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 septembrie 2016

"Cineva din servicii mi-a spus că sunt 8000 de dări în plată finalizate cu succes"

Un număr de 8000 de case ar fi fost date în plată până acum, susţine avocatul Gheorghe Piperea, într-o postare pe pagina sa de Facebook, precizând: "Cineva din servicii mi-a spus că sunt 8000 de dări în plată finalizate cu succes. M-a felicitat pentru că am făcut fericite circa 20.000 de persoane.

Ce să spun? Doamne ajută! Cifra de circa 3.800 de notificări (din care circa 500 finalizate cu succes, restul contestate) e de la BNR şi priveşte doar băncile, nefiind incluşi recuperatorii de creanţe. În plus, cifra BNR nu arată nici notificările celor care fuseseră deja evacuaţi din casă. Reamintesc că şi acestora li se aplică liberarea de datorii reglementată de legea DIP".

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat, recent, că, potrivit raportărilor făcute de bănci, au fost depuse 3.907 notificări de dare în plată.

BNR subliniază că datele oferite pe marginea Legii dării în plată "se bazează numai pe raportări ale băncilor, transmise la solicitarea BNR, în vederea monitorizării poziţiei prudenţiale a instituţiilor de credit şi a evaluării stabilităţii sistemului bancar".

Potrivit BNR, cele 3.907 notificări au fost făcute de 3.398 de debitori, 404 debitori notificând cel puţin două credite.

Notificările au fost adresate către 24 de bănci, valoarea totală a datoriilor aferente creditelor notificate fiind de peste 1 miliard de lei. Această sumă reprezintă 1% din totalul creditelor acordate populaţiei, respectiv 2% din creditul ipotecar.

În proporţie de 67%, notificările au fost contestate de bănci şi se află în diverse stadii de analiză juridică.

Peste 90% dintre creditele vizate sunt denominate în valută, fiind distribuite relativ echilibrat între euro şi franci elveţieni.

Din totalul împrumuturilor pentru care s-a cerut darea în plată, 56% figurează cu întârzieri la plată de peste 90 de zile.

În majoritatea cazurilor, valoarea creditului rămas de rambursat este mai mare decât valoarea garanţiei imobiliare, în cazul a 504 notificări valoarea garanţiei fiind mai mare decât creditul de rambursat.

BNR mai anunţă că 30% din numărul debitorilor identificaţi în Centrala Riscului de Credit provin din Bucureşti şi judeţul Ilfov, valoarea creditelor notificate concentrându-se în proporţie de 83% la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani. Vârsta medie a debitorilor care au transmis notificări privind darea în plată este de 43 de ani.

Referitor la aceste cifre, şeful BNR a menţionat: "Eu cred că publicarea acestor date şi actualizarea lor în septembrie vor da posibilitatea celor din media să comenteze pe baza acestor date. Comentariile noastre nu s-ar duce dincolo de ceea ce am spus. Am considerat că această lege putea să fie îmbunătăţită. Din cele cinci amendamente ale noastre, trei au fost aprobate şi cred că ele au îmbunătăţit conţinutul legii. Cele două care nu au fost aprobate creează probleme. De aceea avem şi atâtea cazuri de contestare.

DIP este reglementată de Codul Civil. Să vii acum cu o lege care să dorească să modifice Codul Civil este o problemă. Codul Civil spune că la înţelegerea părţilor se poate face darea în plată cu stingerea obligaţiei. (...) Ca să stabilim reguli noi este o pretenţie cel puţin absurdă. (...) Activitatea bancară este o activitate foarte delicată. Regret că după atâţia ani ajungem la un fel de abordare primitivă faţă de activitatea bancară (...)".

Valul masiv de notificări de dare în plată va veni după ce Curtea Constituţională a României (CCR) va lua o decizie în cazurile sesizate, ne-a spus, la acea vreme, deputatul PNL Daniel Cătălin Zamfir, menţionând că, în primul rând, oamenii aşteaptă Legea conversiei.

Domnul Zamfir, care a iniţiat şi promovat Legea Dării în Plată, ne-a precizat: "Sunt foarte mulţi oameni speriaţi de bănci şi de faptul că acestea contestă în instanţă şi sesizează CCR cu privire la notificările lor. Au fost, însă, şi cazuri în care s-a făcut darea în plată - peste 1000. Cele mai multe dări în plată au fost efectuate în cazurile în cade debitorii erau deja executaţi. Şi aici, însă, sunt probleme, existând executori care nu doresc să pună în practică notificarea notarilor. În orice caz, o parte din oameni aşteaptă, în primul rând, Legea conversiei (n.r. Daniel Zamfir a cerut în Parlament conversia la curs istoric a creditelor acordate în franci elveţieni), despre care ştiu că va intra în discuţii în septembrie".

Mare parte din notificările de dare în plată transmise de clienţi băncilor au fost contestate de instituţiile financiare, care au sesizat Curtea Constituţională a României (CCR), aceasta urmând să se pronunţe în legătură cu sesizările băncilor.

Clienţii mai aşteaptă şi decizia Ministerului Justiţiei, care urmează să emită un ordin de ministru pentru a stabili care va fi reducerea aplicată de notari asupra taxelor percepute pentru procedurile de dare în plată. Propunerea notarilor legată de acest aspect a fost de 50%, în timp ce AURSF a solicitat o reducere de 90% .

Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România a mai precizat, recent: "Cu ocazia dezbaterilor (n.r. care au avut loc în data de 31 august, pe subiect) s-a susţinut de către unii participanţi că până la această dată au fost încheiate un număr de peste 1000 de acte de dare în plată. După cum se ştie, Uniunea Naţională a Notarilor Publici a înfiinţat, în baza legii, Registrul Naţional de Evidenţă a Actelor de Dare în Plată. Din datele înregistrate până în prezent în acest Registru, numărul de acte de dare în plată finalizate, este de 193".

Legea Dării în plată, care a intrat în vigoare în luna mai a acestui an, prevede stingerea întregii datorii odată cu cedarea către bancă a imobililului pus garanţie într-un contract de împrumut.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. A luat-o pe urmele lui Vadim ca si ala avea "generali" si "oameni din servicii" care ii spuneau tot felul de lucruri.

    1. vadim era singurul care era gata sa ii plezneasca venele (si funar il acompania) cand parlamentul a votat vanzarea petrom, petromidia si celelalate de "succes" privatizari - cel putin la cazul petrom a fost de fata. mai avea putin si plangea. tu o frecai in tarana. Ce bine imi pare cand alimentezi si bagi banu' la austriac. Apoi te duci in market si bangi banu la neamt sau frantuz...dupa masa te stergi la dos cu hartie zewa facut din padurile romanesti tocmai in austria. brava ma baiatule. Ne mai auzim peste 10 15 ani cand o sa iti vina mintea la cap

      Mai "reflecteaza" la limba asta romana si vorbim peste 10, 15 ani cand o sa o poti vorbi corect.

    dupa atatea gogosi servite, cine sa-l mai creada?

    1. Si pe parlamentari? Poate ca de'aia a infiintat gazeta aia cu racituri online?

    8000 x 4 membri=32 000 de oameni + bunici si parinti.

    Bnr ce spune e ca daca te-ai bagat in jug platesti si nu comentezi, nu gandesti. Tarani din Australia au muscat-o cu bancile si Isarescu nu a luat o masura sa se indrepte istoria cu cel de la Bce in frunte dar insemnele unui conducator din Berlin sunt interzise care nu a placut evrei. 

    Nimeni nu stie ce fac Executori in tara, nu raporteaza nimanui nimic. 

    Bnr se face ca nu stie cate contracte au trecut de la banci la executori, ne tine de prosti. 

    Poate in ceasul al 13-lea se reglementeaza si mafia de la executari. O numesc mafie ca nu poti sa cumperi nimic daca nu cunosti pe cineva de acolo. Se tin tv, terenuri, imobile pentru prieteni daca vrei sa le cumperi sunt vandute dar ei scad pretul si peste o luna il vand la pret de un pachet de tigari. Nimeni nu se autosesizeaza, tva mai putin.

    1. exact! am mai scris asta pe aici, executorii judecatoresti sunt niste smecherasi care nu m-ar mira daca ar fi mana in mana cu angajatii din banci, cei de la collection, etc.

      Asta se vede cu ochiul liber.

      Casa de langa mine a fost cumparata de unul care e fost lider de sindicat pe bani de nimic. 

      Eu nu am stiut ca o cumparam eu pentru gradina sa le unesc, acum cere dublu fata de pretul pietei.

      Nimeni nu il intreaba pe pensionar cum de traieste pe picior mare atat el cat si copii. 

      3.2 fara credit

      Mesaj eliminat, conform regulamentului.

    Pai si cum e bai nene, 193 cat au inregistrat notariatele sau 8000 cum a auzit nenea? Sau notariatele s mana in mana cu BNR? Pierea pune presiune pe CCR!

    1. Radule, bea o cafea, trezeste-te!

      Gata, am baut, deci cine minte? Notarii, Piperea sau serviciile? Eu cred ca Piperea.

      Sunt 8 000.

      Cred ca are prea putina importanta numarul debitorilor care au recurs la procedura instituita de legea darii in plata, altceva este important, Bancile, la adapostul legilor, nu mai pot face ce vor in tara asta. Pana acuma ochii bancilor au fost indreptati doar spre castig, acuma trabuie sa indrepte macar unul si spre consumator. Am avut si inca avem cele mai mari dobanzi bancare din UE si cele mai dure contracte de imprumut, au dus-o bancile ca in Rai, luand sapte piei de pe roman. Ei, nu mai merge asa, Bancile, trebuie sa intelega ca nimeni nu poate obtine profit imens pe termen lung pe spinarea prostilor, deoarce la un moment dat acestea se vor revolta si vor pierde mai mult decat au castigat. Inteleg ca bancile urmaresc obtinerea de profit, dar acesta trebuie sa fie moderat, nu exagerat.

      eu cred ca numarul celor care au recurs la DIP conteaza foarte mult. pentru ca legea este necesara, esentiala pentru oamenii fara scapare in fata bancilor. de cand CHF a crecsut la 4 lei nu am mai ramas cu un leu in casa dupa ce am platit rata bancii.

      si dupa 8 ani mai am 95 000 CHF dintr-un credit de 112 000 chf pt o garsoniera. la negocierile din anii trecuti m-au amenintat de la banca cum o sa imi puna poprire pe 30-40% din salariu si pe toate bunurile dobandite prin mostenire sau casatorie, daca nu imi mai platesc rata. si am platit, luna de luna, 1700 de lei dintr-un salariu de 2800 de lei. am economisit la mancare, la apa, la energie, la orice si tot nu ma descurcam. sunt un om educat si am un job respectabil, insa cand mi-au marit salariul la serviciu, mi-a marit si banca rata. am scris la BNR si la ARB de cateva ori sa le explic situatia, raspunsul lor a fost ca nu intervin in relatiile contractuale dintre banca si client. e important ca 8000 de oameni care au fost in acceasi situatie ca mine pot sa isi continue viata fara sa mai traiasca un cosmar. acesti 8000 de oameni au copii, soti, parinti, bunici, deci numarul celor care beneficiaza indirect este mult mai mare.  

      Volksbank e modelul lacomiei.

      Nu am spus ca legea nu e esentiala pentru nu numar mare de romani, nu am spus ca nu exista un grup mare de romani pusi in situatia de a apela la acesta lege. Desigur ca ai dreptate, desigur ca numarul celor care apeleaza sau vor apela la lege va fi mare si ca aceasta cifra despaseste si va depasi prognozele bancare, dar vroiam sa scot in evidenta altceva, ca nu doar cei aflati in dificultati financiare vor beneficia de aceasta lege, ci toata piata de credit din prezent si viitor va beneficia de aceasta lege, ca efectele acestei legii vor profita indirect tuturor consumatorilor de credit din Romania. Bancile, si nu doar ele, ci toti marii coorporatistit din Romania, se vor gandi o data in plus, daca este in regula sa-si formuleze un contract „beton”, ca indiferent de situatie, ei sa fie castigatori. Vezi tu, educatia inainte de toate, o lege benefica trebuie sa educe. Bancile, vor , nu vor, se vor educa datorita acestei legi, iar consumatori vor observa ca se poate rasturna carul din cauza unei petricele. Asta am vrut sa scot in evidenta si din acest punct de vedere cifrele nu conteaza.

    Este foarte bine ca se elibereaza romanul de datorii pt ca altfel eram subjugati ca natie si colonizarea incepuse sistematicsi sever dar guvernatorul nu vedea intentionat sclavia romanilor !! Fiul lui Isarecu are colectie de 2 mil de euro si romanii nu au bani de mancare !!! Asa ca ma bucur enorm cand cade cate unul de la bnr si ma voi imbata de fericire cand va fi arestat Isarescu si CA bnr pt atentat la siguranta nationala ,iar toti postacii bnr si ai bancilor pot sa ne pupe fix in [Fragment eliminat, conform regulamentului.] pe toti imprumutatii !!!

    1. Colectie de 2 mil?

      WoW 

      Daca o sa cada sandramaua la CCR o sa ii pupati voi pe bancheri fix in [Fragment eliminat, conform regulamentului.] ca sa nu va arunce in strada cu tot cu puradei, muieri si calabalac:))

      Si daca nu falimente in lant cum au spus bancheri?

      Si daca nu "BOSCHETARI" scrie pe 90% din GCCC-isti:))) Dar fiti fara grija, sefii mari sunt tot pusi la adapost. Hadarean cu cele 3(TREI) case, Teodorescu in vacante in Seattle, Voivozeanu cu vila din Bragadiru, Sandu cu vila din Chiajna, Fanar Cristoforidis cu vila din Voluntari si meltenetele din Cisnadie cu toti banii stransi de la prosti creduli ca tine :))))))))))))))

      Daca n-o sa cada sandramaua la CCR si intra in vigoare legea insolventei persoanelor fizice, recuperatorii vor fi loviti cu tesla.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb