Banca centrală a Rusiei leagă rubla de aur

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 31 martie 2022

Banca centrală a Rusiei leagă rubla de aur

Germania a activat planul de urgenţă pentru garantarea aprovizionării cu gaze; Prioritate vor avea cetăţenii dacă ruşii întrerup fluxul

Banca centrală din Rusia a anunţat, recent, că va reîncepe achiziţiile de aur, operaţiuni care vor fi efectuate la o rată fixă de 5.000 de ruble/gram, adică undeva la 60 de dolari/gram la cursul de ieri. Operaţiunile vor fi realizate pe o perioadă de trei luni (până pe 30 iunie), băncile comerciale din Rusia urmând să fie contraparte la tranzacţii.

Deşi preţul fixat de banca centrală din Rusia este sub preţul actual al aurului pe gram, decizia pare să lege rubla de aur după modelul monetar din mare parte a secolului trecut. Decizia nu este una extraordinar de importantă, impactul pe termen scurt fiind doar pe sprijinirea rublei, dar are potenţialul să devină dacă preţul ţiţeiului rusesc sau al gazelor naturale livrate de Rusia în Europa şi în restul lumii vor începe să fie cotate în aur.

În urmă cu două săptămâni, tot banca centrală a Rusiei a anunţat că-şi suspendă achiziţiile de aur de la băncile locale, ca urmare a unei creşteri de cerere din partea "consumatorilor obişnuiţi" - ruşii au început să cumpere în panică aur în luna martie pentru a-şi proteja economiile de prăbuşirea rublei. Tot în urmă cu două săptămâni, Trezoreria americană a interzis entităţilor din SUA să realizeze tranzacţii cu aur cu banca centrală a Rusiei.

Un articol de pe kitco.com citează însă câţiva analişti care spun că mişcarea Rusiei aminteşte de anumite decizii ale Statelor Unite în perioada în care funcţiona sistemul monetar al etalonului aur. Perioada dintre 1879 şi 1914 este cunoscută ca epoca clasică a etalonului de aur, timp în care o uncie de aur valora 21 de dolari. Apoi, în anii 1930, SUA au interzis deţinerea de aur şi au crescut valoarea dolarului în aur de la 20,67 dolari la 35 dolari pe uncie.

"Îmi aminteşte de ce au făcut SUA în mijlocul Marii Depresiuni. În următorii 40 de ani (până în anii 1970 - n.r.), preţul aurului a fost legat de dolarul american la 35 de dolari. Există un precedent în acest sens. Mă face să cred că intenţia Rusiei este ca valoarea rublei să fie direct legată de valoarea aurului", a declarat expertul în metale preţioase Everett Millman pentru Kitco News.

"Stabilirea unui preţ fix pentru ruble pe gram de aur pare să fie intenţia. Acest lucru este destul de important când vine vorba de modul în care Rusia ar putea căuta finanţare şi caută să-şi gestioneze finanţarea băncii sale centrale în afara sistemului dolarului american. Aurul este una dintre cele mai logice monede internaţionale de utilizat atunci când încerci să ocoleşti sancţiuni", a adăugat Millman.

Rusia a avertizat în debutul săptămânii că nu va furniza gaze ţărilor europene "neprietenoase" dacă acestea refuză să achite în ruble livrările, aşa cum a cerut Moscova. Liderii G7 au respins însă în mai multe rânduri plata în ruble în condiţiile în care asta ar însemna încălcarea contractelor în vigoare.

Astăzi, gigantul rus de gaze Gazprom - care a menţinut deocamdată neschimbate livrările de gaze către Europa -,banca centrală din Rusia şi guvernul de la Moscova urmează să-i raporteze lui Vladimir Putin despre măsurile care au fost luate pentru a trece la plata în ruble pentru hidrocarburile livrate.

Ieri, guvernul de la Berlin a activat planul de urgenţă pentru garantarea aprovizionării cu gaze, plan care are ca finalitate raţionalizarea consumului de gaze în eventualitatea opririi livrărilor de gaze ruseşti. Prioritate vor avea cetăţenii, companiile urmând să fie tăiate de la alimentare. Riscul pentru Germania (şi implicit restul Europei având în vedere dimensiunea şi importanţa economiei germane) este o recesiune drastică având în vedere faptul că 66% din gazele naturale consumate în prima economie a Europei provin din Rusia.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb