Banca centrală a Turciei a redus dobânda de bază la 8,5%

Ziarul BURSA #Internaţional / 24 august 2016

Banca centrală a Turciei a redus, ieri, dobânda de bază pentru a şasea lună consecutiv, în pofida inflaţiei ridicate şi a ameninţării unei posibile retrogradări de rating, informează Reuters.

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a instituţiei, comitetul de politică monetară de la Banca centrală a Turciei a redus dobânda la creditele overnight cu 25 de puncte de bază 8,5%, dar a menţinut dobânda repo pe o săptămână la 7,50% precum şi dobânda pentru împrumuturile overnight la 7,25%.

Un număr de 15 din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters se aşteptau la o reducere a dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază în timp ce doi economişti se aşteptau la o reducere cu 50 de puncte de bază.

Preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan, care vrea să stimuleze creşterea economică pe bază de consum, a cerut în repetate rânduri Băncii centrale să ieftinească creditele. La o lună după tentativă de puci, Erdogan a promis că va lua măsuri împotriva băncilor comerciale care percep dobânzi mai mari.

Tentativa de puci din 15 iulie şi evoluţiile ulterioare au crescut incertitudinea pentru investitori, în timp ce lira turcească a atins un minim record în raport cu dolarul american.

"Impactul negativ al evoluţiilor interne de la mijlocul lunii iulie asupra indicatorilor pieţei a fost inversat în mare parte datorită îmbunătăţirii apetitului de risc global şi a recentelor măsuri", a informat Banca centrală a Turciei într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

Imediat după anunţarea deciziei de politică monetară, lira turcească s-a apreciat 0,3% până la 2,9338 lire pentru un dolar.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a confirmat vineri ratingul din categoria "investment grade" atribuit Turciei, dar a revizuit perspectiva la "negativă" de la "stabilă" în timp ce luna trecută agenţia Moody's a anunţat că a pus ratingul Turciei sub revizuire pentru o posibilă retrogradare în categoria "junk", nerecomandat pentru investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb