Banca moldoveană maib semnează un acord de finanţare de 20 de milioane de euro cu IFC

F.D.
Bănci-Asigurări / 8 mai 2023

Banca moldoveană maib semnează un acord de finanţare de 20 de milioane de euro cu IFC

Banca moldoveană maib a semnat un acord de finanţare cu International Finance Corporation (IFC), în valoare de 20 de milioane de euro, pentru sprijinirea IMM-urilor din Republica Moldova, urmând ca o nouă tranşă de 10 milioane de euro să fie semnată la o dată ulterioară, informează banca, potrivit Agerpres.

Împrumutul va sprijini eforturile băncii de a îmbunătăţi accesul la finanţare bancară pentru microîntreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din Republica Moldova.

"Suntem recunoscători IFC pentru că a oferit această finanţare, care va fi esenţială pentru redresarea Moldovei şi care va aborda, de asemenea, unele dintre provocările sociale cu care se confruntă Republica Moldova. Maib se angajează să desfăşoare afaceri responsabile. Considerăm că segmentul IMM-urilor este coloana vertebrală a economiei, iar ca dovadă a acestui fapt, maib şi-a crescut cota de piaţă în domeniul împrumuturilor pentru IMM-uri cu 5% în 2022. Vom valorifica capacităţile noastre de creditare cu finanţarea IFC pentru a sprijini în continuare întreprinderile din Moldova. De asemenea, doresc să subliniez aspectul social al finanţării, care are ca scop să ajute femeile antreprenor să aibă acces la finanţare bancară. Suntem recunoscători IFC pentru sprijinul acordat în acest demers", a spus Giorgi Shagidze, CEO maib.

Potrivit directorului regional IFC în Europa, Rana Karadsheh, întreprinderile mai mici joacă un rol central în crearea unei economii dinamice, competitive şi favorabile incluziunii şi sunt importante creatoare de locuri de muncă.

"În Republica Moldova, investiţia pe termen lung a IFC va permite maib să îşi dezvolte portofoliul de IMM-uri, asigurând o strategie de finanţare stabilă, catalizând în acelaşi timp răspunsul investitorilor şi consolidând sectorul financiar. Pe lângă crearea de locuri de muncă, finanţarea va contribui la reducerea inegalităţii de gen prin impulsionarea femeilor antreprenor - un segment neexploatat - şi optimizarea rolului lor ca motoare-cheie ale inovării şi creşterii economice", a spus Rana Karadsheh.

Finanţarea de la IFC va permite maib să ofere finanţarea atât de necesară IMM-urilor, care se confruntă adesea cu provocări semnificative în ceea ce priveşte accesul la finanţare. Colaborarea cu IFC va contribui şi la promovarea rezilienţei economice şi a stabilităţii în Moldova, în special în lumina provocărilor economice cu care se confruntă Republica Moldova cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

Finanţarea IFC va viza, de asemenea, IMM-urile deţinute de femei, care reprezintă o parte semnificativă a deficitului de finanţare a IMM-urilor din Republica Moldova. Prin alocarea a jumătate din finanţarea sa pentru femeile antreprenor, IFC transmite un semnal puternic de susţinere a egalităţii de gen şi a emancipării femeilor în Moldova.

"Acest proiect este important pentru maib, deoarece implicarea IFC oferă confort pentru alţi potenţiali creditori, în acest fel maib contribuie la creşterea şi dezvoltarea economiei din Moldova", susţin reprezentanţii băncii.

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de 33% din depozite şi 37,2% din credite din întregul sistem bancar la sfârşitul anului 2022. Maib înregistrează o rată NPL de 2,54% şi este bine capitalizată, cu un CAR de 22,2% la 31 decembrie 2022. Banca deserveşte aproape o treime din populaţia ţării.

Din 2018, cel mai mare acţionar al maib este un consorţiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din statele baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb