BANCA MONDIALĂ: BNR a intervenit în piaţă cu 4,5 miliarde euro de la finalul lui octombrie pentru susţinerea cursului

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 iulie 2009

Banca Naţională a României "a intervenit în piaţa la vedere cu aproximativ 4,5 miliarde euro din rezerve" de la finalul lunii octombrie 2008 până în prezent, pentru a diminua volatilitatea cursului de schimb, apreciază Banca Mondială în strategia de parteneriat cu România.

"Piaţa interbancară a fost afectată în octombrie 2008 de zvonurile des­pre problemele de lichiditate ale unei bănci comerciale, ceea ce a dus la o creştere puternică a dobânzilor, care a persistat ulterior din cauza temerilor de contagiune, a apetitului redus pentru risc şi segmentării pieţei pe fondul unei distribuţii inegale a titlurilor de stat eligibile pentru împrumuturile de la BNR", se mai arată în documentul Băncii Mondiale (BM), potrivit NewsIn.

Politica fiscală trebuie consolidată rapid pentru evitarea riscului de aterizare forţată

România trebuie să-şi consolideze rapid şi profund politica fiscală pentru a evita riscul unei aterizări forţate, prin restaurarea disciplinei bugetare, eficientizarea cheltuielilor publice şi mobilizarea mai bună a resurselor, susţine Banca Mondială. În ultimii ani, politicile fiscale şi de venituri implementate în România au fost în mare parte pro-ciclice şi au condus la dezechilibre şi vulnerabilităţi care nu mai sunt sustenabile, în contextul unui progres redus în modernizarea sectorului public, precum şi al înrăutăţirii condiţiilor economice globale, arată raportul BM.

Ţara noastră trebuie să-şi menţină deficitul bugetului de pensii sub 1% din PIB

România trebuie să-şi menţină deficitul bugetului de pensii sub 1% din PIB sau să identifice surse de finanţare a acestuia în cazul în care "deficitul se adânceşte temporar ca rezultat al unor politici justificate", susţine BM.

"Guvernul şi-a propus noi reforme ale sistemului de pensii, pentru a îmbunătăţi sustenabilitatea fiscală a pilonului public şi pentru a creşte capitalizarea sistemului administrat privat. Pentru a îmbunătăţi situaţia sistemului public de pensii, contribuţiile pentru asistenţa socială au crescut cu 3,3% în 2009", se arată în documentul instituţiei.

Profesorii trebuie plătiţi corespunzător pentru creşterea calităţii educaţiei

Educaţia este sectorul cu cea mai mare nevoie de reformă, repetatele încercări de revigorare a sistemului făcând mai mult rău decât bine, ceea ce dăunează întregii societăţi, iar unul dintre punctele slabe ale învăţământului românesc sunt salariile mici ale profesorilor, potrivit Băncii Mondiale.

Banca Mondială susţine soluţia descentralizării sistemului de învăţămînt, dar ţinând cont de un cadru legal care să presupună finanţare mai flexibilă şi mai multă autonomie dată şcolilor, dar şi o administrarea a cheltuielilor care să se concentreze pe rezultate.

Sărăcia din România va creşte în acest an, afectând 7,4% din populaţie

Ponderea populaţiei din România care va trăi în sărăcie în acest an va creşte cu 1,7 puncte procentuale faţă de 2008, la 7,4%, iar printre cei mai afectaţi se vor număra copiii, potrivit Strategiei de parteneriat cu Româ­nia pentru perioada 2009-2013, realizate de Banca Mondială.

"Nivelul sărăciei este estimat să crească la 7,4% din populaţie în 2009, iar proporţia copiilor care trăiesc în sărăcie absolută este anticipată să urce la 10,7% în 2009, de la 7,8% în 2008", potrivit Băncii Mondiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb