Pierderile economice cauzate de Ebola în Africa de Vest ar putea depăşi 32 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2015, dacă epidemia se va extinde în afara celor trei ţări în prezent afectate de virus, a transmis ieri Banca Mondială într-un comunicat, relatează AFP, citat de Agerpres. "Dacă epidemia va lovi un număr important de persoane în ţările vecine, dintre care unele au economii mai importante, impactul regional financiar pe doi ani ar putea atinge 32,6 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2015", se arată într-un raport al instituţiei.
Pentru moment, febra hemoragică a făcut aproximativ 3.500 morţi în Africa de Vest, în principal în ţările în care a apărut focarul de epidemie (Liberia, Guineea, Sierra Leone).
Impactul economic este deja "profund" în aceste trei ţări, dar ar putea deveni "catastrofal" în cazul în care Ebola nu ar fi ţinută sub control. Consecinţele ar putea fi totuşi limitate dacă acţiunea "imediată" a comunităţii internaţionale ar reuşi să oprească epidemia şi să atenueze "factorul teamă" care determină ţările vecine să-şi închidă graniţele sau să-şi suspende schimburile comerciale, agravând impactul economic al virusului, se arată în raport.
Potrivit BM, eficacitatea luptei împotriva epidemiei în Senegal şi Nigeria demonstrează că un astfel de obiectiv este realizabil dacă sistemul de sănătate are deja unele "capacităţi" şi răspunsul politic este "hotărât". Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au majorat recent ajutorul pentru ţările afectate de Ebola.