Banca Naţională a Cehiei manifestă prudenţă în privinţa inflaţiei şi a creditării

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 noiembrie 2018

Banca Naţională a Cehiei manifestă prudenţă în privinţa inflaţiei şi a creditării
Călin Rechea

Banca Naţională a Cehiei (CNB) a anunţat o nouă majorare a dobânzii de politică monetară, până la 1,75%, după o majorare similară, de 0,25 punc­te procentuale, şi la şedinţa anterioară de politică monetară, de la sfârşitul lunii septembrie 2018.

Creşterea dobânzii de referinţă are loc pe fondul unei temperări a inflaţiei în 2018, după creşterea accelerată a preţurilor de consum din anul precedent (vezi graficul 1).

Decizia CNB arată o atitudine prudentă a instituţiei monetare din Cehia, care a luat în considerare şi tendinţele de la nivel european. În aceste condiţii, dobânda relativ ridicată faţă de aceea din zona euro va asigura o stabilitate a cursului de schimb al coroanei faţă de moneda unică europeană, iar efectul îl reprezintă minimizarea inflaţiei "importate".

Spre deosebire de situaţia de la noi, autoritatea monetară a statului ceh poa­te continua tendinţa de normalizare a dobânzii, fiind ajutată şi de situaţia bună a finanţelor publice.

Conform datelor de la FMI, după un deficit bugetar de 5,5% din PIB în 2009, determinat de programele de stimulare fiscală a economiei, guvernul de la Praga a trecut la reducerea sa treptată. Deficitul a coborât sub 2% din PIB în 2013, sub 1% în 2015, iar din 2016 s-a înregistrat un excedent mediu de circa 1% din PIB. FMI estimează că în 2018 excedentul bugetar va fi de 1,1% din PIB.

O atitudine prudentă a adoptat CNB şi în ceea ce priveşte creditarea. După o creştere puternică de la intrarea ţării în Uniunea Europeană, care a depăşit semnificativ creşterea PIB-ului nominal (vezi graficul 2), banca centrală a majorat, din iulie 2018, amortizorul anticiclic de capital până la 1% din valoarea totală a expunerii la risc, astfel încât să asigure creşterea rezistenţei sectorului bancar în faţa pierderilor potenţiale generate de avansul creditării.

Cehia este una dintre cele patru ţări din UE unde acest indicator prudenţial este mai mare decât zero, alături de Slovacia (1,25%), Suedia (2%) şi Marea Britanie (0,5%). CNB a anunţat că amortizorul va creşte până la 1,25% din ianuarie 2019, iar apoi la 1,5% din iulie 2019.

Un alt factor important poate asigura o eficienţă ridicată a mecanis­mului de transmisie în economie a deciziei de politică monetară. Aces­ta este reprezentat de ponderea ridicată a creditului acordat în moneda naţională în total credit neguvernamental. Ponderea creditului neguvernamental acordat în valută în total credit neguvernamental a crescut de la circa 10% în 2004, anul intrării Cehiei în Uniunea Europeană, până la 12,9% în 2017, în condiţiile în care ponderea creditului în valută acordat gospodăriilor populaţiei în total credit acordat gospodăriilor este de 0,2%.

Când Jiri Rusnok a fost numit guvernator al CNB, în 2016, dobânda de politică monetară era de 0,05%, iar banca centrală derula operaţiuni de piaţă pentru a împiedica aprecierea coroanei.

Înaintea sa, Banca Naţională a Cehiei a mai avut doi guvernatori de la intrarea în UE, pe Zdenek Tuma (2000 - 2010) şi Miroslav Singer (2010-2016).

În timpul mandatului său, Singer a redus dobânda de politică monetară de la 1% până la 0,05%, iar actualul guvernator, Jiri Rusnok, a majorat-o de 35 de ori, până la 1,75%.

Performanţa economică bună a Cehiei, pe fondul unui şomaj de circa 3%, pare să indice că Banca Naţională a Cehiei va continua procesul de normalizare a dobânzilor şi anul viitor.

După şedinţa de politică monetară, guvernatorul Rusnok a declarat că o nouă majorare a dobânzii, în decembrie 2018, este puţin probabilă, dar nu este exclusă, în condiţiile în care oficialii băncii au indicat că majorările de anul viitor vor duce dobânda la un nivel peste cel prognozat anterior.

Adevăratul test al prudenţei manifes­tate în ceea ce priveşte politica monetară şi supravegherea prudenţială din Cehia va veni, însă, în a doua jumătate a anului viitor, când Banca Centrală Europeană va intra pe lungul drum al normalizării politicii monetare din zona euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Având excedent bugetar, excedent comercial de ce cresc dobanda?

    Se pregătesc pentru chestii nasoale în zona euro? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb