Banca Naţională a României (BNR) reprezintă o instituţie care a fost înfiinţată prin Legea organică din 23 aprilie 1880, în baza căreia, băncii îi este acordat privilegiul de a emite monedă. De asemenea, instituţia a mai beneficiat şi de privilegiul de a resconta titlurile comerciale şi biletele de trezorerie, de a lombarda bonurile de tezaur şi de a participa la constituirea capitalului unor societăţi financiar-bancare, împreună cu statul.
Forma tradiţională de organizare a BNR a fost de societate comercială, ai cărei acţionari au fost atât statul român, cât şi instituţii private.
Legea din 1880, inspirată după modelul belgian, a autorizat BNR să emită bancnote convertibile în aur şi argint şi de a efectua operaţiuni specifice unei bănci centrale, precum rescontare, lombardare şi credite guvernamentale.
În concordanţă cu statutul său, BNR desfăşoară operaţiuni cu societăţile bancare şi cu alte instituţii de credit, realizează operaţiuni în contul statului, emite monedă, desfăşoară operaţiuni valutare şi cu aur şi supraveghează sistemul bancar.
Principalele atribuţii ale BNR sunt elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb, autorizarea, reglementarea şi supravegherea prudenţială a instituţiilor de credit, emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul ţării noastre, stabilirea regimului valutar şi supravegherea respectării acestuia, precum şi administrarea rezervelor internaţionale ale ţării noastre.
Totodată, BNR sprijină politica economică generală a statului, fără prejudicierea îndeplinirii obiectivului său fundamental privind asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.
Conform legii, BNR răspunde numai în faţa Parlamentului ţării şi nu este în niciun fel subordonată Guvernului, având cu acesta exclusiv relaţii de conlucrare şi colaborare permanente.
Banca Naţională a României este condusă de un Consiliu de Administraţie, numit de Parlament, la propunerea consiliilor permanente de specialitate ale celor 2 Camere. Numirile se fac odată la 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.