Instituţiile de credit au menţinut constante standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri şi le-au înăsprit cu o amplitudine moderată pe cele aferente creditelor de consum acordate populaţiei, în trimestrul al doilea 2018, conform datelor publicate, vineri, pe site-ul Băncii Naţionale a României (BNR).
Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei arată: "În privinţa împrumuturilor acordate companiilor, standardele de creditare au rămas neschimbate comparativ cu trimestrul anterior. Băncile autohtone estimează, pentru trimestrul următor, o înăsprire moderată a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor ipotecare şi una semnificativă pentru creditele de consum acordate sectorului populaţiei. În ceea ce priveşte firmele, standardele de creditare sunt aşteptate să se înăsprească într-o oarecare măsură, în contextul unor cerinţe mai stricte privind capitalul băncilor".
Pentru trimestrul al treilea al acestui an, instituţiile de credit estimează menţinerea constantă a cererii de împrumuturi pentru ambele tipuri de credite acordate populaţiei. Cererea de credite provenită din partea companiilor este aşteptată să continue tendinţa ascendentă, însă într-un ritm mai redus faţă de trimestrul curent. Pe segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii se aşteaptă o moderare a ritmului de creştere în trimestrul următor, în timp ce în cazul companiilor de talie mare se întrevede o menţinere la un nivel similar celui din intervalul curent.
Comparativ cu trimestrul anterior, în cel secund cererea de credite a scăzut cu o amplitudine moderată pe segmentul împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, în timp ce în cazul creditelor de consum aceasta a crescut semnificativ. Avansul însemnat al cererii s-a resimţit şi în cazul creditelor solicitate de companiile nefinanciare, cu precădere prin prisma împrumuturilor pe termen lung, indiferent de dimensiunea companiei.
Standardele de creditare ale băncilor din zona euro au continuat să se relaxeze, în perioada analizată, factorii care au contribuit la această evoluţie fiind presiunile concurenţiale şi percepţia la risc a băncilor, în timp ce elemente precum costul finanţării, constrângerile bilanţiere şi toleranţa la risc au avut o influenţă restrictivă.
Conform sondajului citat, pentru al treile trimes-tru 2018, băncile preconizează o continuare a relaxării standardelor de creditare pentru segmentul companiilor.