• BT: "Banca Transilvania a intenţionat să includă în achiziţionarea Bancpost şi subiectul despre clienţii cu credite în franci elveţieni care au fost cesionaţi, însă ofertele BT au fost refuzate de către cesionar"
• Surse din piaţă ne-au precizat că de administrarea împrumuturilor cesionate în Olanda ar urma să se ocupe Piraeus Bank
Banca Transilvania a lansat, ieri, oferta de conversie cu discount dedicată clienţilor Bancpost împrumutaţi în franci elveţieni (CHF). Potrivit acesteia, debitorii cu credite în moneda elveţiană îşi vor putea converti împrumuturile în lei sau euro. Campania băncii clujene va fi derulată în perioada 2 iulie - 31 august, iar reducerea va fi de 18%, aceasta urmând să fie aplicată la soldul curent, din care vor fi scăzute eventuale obligaţii de plată restante şi sumele calculate datorate de client şi neajunse la scadenţă. Conversia CHF/leu sau CHF/euro urmează să se facă la cursul BNR din data semnării documentaţiei la notar, a anunţat, ieri, BT.
Costurile notariale legate de operaţiunea de conversie sunt suportate de Bancpost, conform sursei citate, care adaugă: "În cazul în care situaţia juridică a imobilului este modificată faţă de momentul constituirii ipotecii sau sunt necesare procuri speciale de reprezentare şi/sau operaţiuni de succesiune şi/sau partaj, costurile revin în sarcina clienţilor".
Comunicatul BT precizează: "Cei circa 2.250 de clienţi Bancpost eligibili pentru a beneficia de oferta de conversie vor fi contactaţi telefonic şi invitaţi la o întâlnire, la una dintre unităţile Bancpost incluse în campanie. La întâlnirea de la Bancpost cu echipa mixtă BT - Bancpost vor fi prezentate sumele estimative ale ofertei, şi anume: totalul reducerii; noul sold al creditului ca urmare a aplicării reducerii; noua sumă lunară de plată; etapele care trebuie urmate pentru ca un client al Bancpost să devină client al Băncii Transilvania. Clienţii au la dispoziţie minimum 15 zile pentru a lua decizia de acceptare a conversiei. Programarea pentru semnarea efectivă a documentelor se realizează după acceptarea ofertei. Odată cu operaţiunea de conversie, prin acelaşi contract autentificat în faţa notarului se va realiza şi schimbarea creditorului, din Bancpost în Banca Transilvania".
Astfel, BT repetă "operaţiunea Iceberg", în cadrul căreia au fost convertite creditele în CHF acordate de Volksbank. Aceasta a fost lansată în mai 2015 şi a prevăzut discounturi de 22,5%.
De programul de conversie cu discount denumit "Operaţiunea iceberg" au beneficiat în jur de 18.000 de clienţi ai Volksbank. La reducerea de 22,5% la sold, s-a adăugat contravaloarea comisionului de risc plătit efectiv de clienţi pe tot parcursul derulării creditului, care a fost eliminat din contractele de credit încheiate între bancă şi consumatori. Anterior aplicării acestui program, Volksbank România a făcut o majorare de capital, în vederea derulării conversiei creditelor în CHF.
Banca Transilvania a finalizat, recent, achiziţia pachetului majoritar de acţiuni (99,15%) deţinut de către Eurobank Group la Bancpost, pentru 178,67 milioane de euro, reprezentând 75% din valoarea activului net. BT a cumpărat şi acţiunile deţinute de Eurobank la ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN. În plus, Banca Transilvania a preluat un împrumut subordonat, în valoare de 80 de milioane de euro, datorat de Bancpost către banca mamă.
Pentru ERB Retail IFN, banca a plătit 40,42 milioane euro, (77% din preţul de piaţă al acţiunilor/valoarea contabilă), iar pentru ERB Leasing IFN - 6,79 milioane euro (63% din preţul de piaţă al acţiunilor/valoarea contabilă).
Dacă BT a preluat creditele în franci elveţieni pe care Bancpost le mai avea în portofoliu, banca clujeană nu a preluat şi ERB NEW Europe Funding II BV, entitate olandeză din grupul elen Eurobank, către care Bancpost a cesionat o mare parte dintre creditele fără restanţe ale clienţilor împrumutaţi în franci elveţieni, fără ca aceştia să fie anunţaţi.
Banca Transilvania a intenţionat să includă în achiziţionarea Bancpost şi subiectul despre clienţii cu credite în franci elveţieni care au fost cesionaţi, însă ofertele BT au fost refuzate de către cesionar, a anunţat, ieri, banca. Din acest motiv, oferta nu se adresează şi celor care au avut în trecut credite acordate de Bancpost, dar care au fost cesionate de Bancpost altor entităţi înainte ca Banca Transilvania să achiziţioneze pachetul majoritar de acţiuni deţinut de Eurobank la Bancpost.
Cesionarea acestor credite a fost făcută în anul 2008, iar oamenii au continuat să-şi achite ratele la Bancpost, care a rămas administratorul creditelor.
Odată cu vânzarea Bancpost către Banca Transilvania, debitorii în cauză nu au fost anunţaţi dacă, în continuare, se vor adresa băncii din Cluj sau altei entităţi pentru plata împrumuturilor. În consecinţă, clienţii care au creditele cesionate în Olanda şi-au pus întrebări despre modalitatea în care îşi vor putea achita ratele la Banca Transilvania, după ce Bancpost va fi integrată în BT.
Surse din piaţă ne-au precizat că de administrarea acestor împrumuturi ar urma să se ocupe Piraeus Bank.
Grecii de la Piraeus Group au bătut palma, la finalul anului trecut, cu fondul american de investiţii J.C Flowers pentru vânzarea sucursalei din România, după o perioadă îndelungată de negocieri.
Grupul Financiar Banca Transilvania a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,242 miliarde lei, în scădere cu 2,74%. Grupul BT avea, la finalul lunii decembrie 2017, active de 59,8 miliarde lei, din care banca deţine 59,3 miliarde lei.
1. Schimb de moneda contractuala
(mesaj trimis de florin în data de 02.07.2018, 07:59)
Nu se merita sa treci acum de la CHF la RON si nici chiar la EUR. De ce ? Simplu: de acum CHF si EUR raman relativ constante sau chiar scad fata de RON. Plus ca Robor creste. Acum e de transformat un crrdit din RON in CHF sau EUR. Putin antijoc face bine la economia personala.