Banca Populară a Chinei (BPC) a devalorizat semnificativ moneda naţională, yuanul, şi a anunţat o liberalizare semnificativă a regimului cursului de schimb al acesteia, decizie care a tulburat pieţele valutare şi de acţiuni, la nivel mondial. După această măsură-surpriză, băncile centrale de pe glob nu s-au grăbit să reacţioneze, urmărind, însă, procesul de depreciere a monedei chinezeşti.
Coreea de Sud, India, Indonezia şi Japonia nu văd motive pentru un "război valutar"
Banca Centrală din Coreea de Sud a decis să păstreze dobânda-cheie la nivelul de 1,5% şi a luat la act de volatilitatea ridicată din pieţele financiare internaţionale, ca urmare a schimbării politicii monetare a Statelor Unite, respectiv a deprecierii yuanului chinezesc, după cum arată un comunicat de presă al instituţiei bancare.
"Nu suntem extrem de îngrijoraţi de situaţie, dar urmărim cu atenţie piaţa să vedem dacă apare o volatilitate excesivă", a spus un oficial sud-coreean, citat de Reuters.
China este cel mai important partener comercial al Coreei de Sud, cu peste 20% din totalul schimburilor de mărfuri în 2014. Deşi wonul sud-coreean a avut o depreciere uşoară faţă de yuan în ultimul an, responsabilii cu politica monetară din Coreea au încurajat ieşirile de mărfuri din ţara lor, potrivit Reuters.
În plus, un oficial japonez a declarat că nu crede într-un "război valutar" cauzat de deprecierea yuanului. Totodată, viceguvernatorul Băncii Centrale a Indoneziei, Mirza Adityaswara, a subliniat cât de subevaluată era deja rupia indoneziană, opunându-se unei continuări a deprecierii sale.
"Este ca la jogging, toată lumea trebuie să ţină pasul pentru ca, la final, să nu pierzi prea mult", a spus, la rândul său, un oficial indian, citat de Reuters. Acesta a precizat că India trebuie să aibă grijă de rupie, pentru ca ţara să nu piardă la export şi nici să nu "importe multă inflaţie".
Filipine: "Deprecierea yuanului ar putea ajuta creşterea globală"
Slăbirea peso-ului filipinez ca reacţie la decizia Chinei să deprecieze yuanul ar putea fi de ajutor pentru o economie globală mai puternică, a spus guvernatorul Băncii Centrale Filipineze, Amando Tetangco, citat de Wall Street Journal.
Acesta a precizat: "Aşa cum era de aşteptat, reacţia iniţială a pieţei la anunţul de devalorizare a yuanului a fost de slăbire în rândul tuturor monedelor din regiune, fiind afectat inclusiv peso". Potrivit guvernatorului, peso-ul filipinez va continua să fie afectat de schimbările externe, însă şi participanţii la piaţă sunt aşteptaţi să pună presiune pe situaţia macroeconomică solidă a ţării.
Rand Merchant Bank: "Băncile centrale din Africa, împinse spre prăpastie"
Statele de pe continentul african, de la Ghana şi până la Zambia, sunt neputincioase în tentativa lor să oprească deprecierea monedelor lor, după devalorizarea yuanului chinezesc, potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg. Jumătate dintre cele mai puţin performante monede în 2015 provin din Africa, susţin aceştia.
Potrivit unui economist de la Rand Merchant Bank (unul dintre cei mai mari creditori ai Africii), băncile centrale africane sunt împinse către prăpastie şi vor trebui să accepte şi mai multă slăbiciune în rândul monedelor.
HSBC: "Australia şi Noua Zeelandă ar putea fi ajutate de deprecierea yuanului"
Deprecierea yuanului şi liberalizarea contului de capital al Chinei ar putea produce investiţii mai mari în ţări precum Australia şi Noua Zeelandă, a declarat Paul Bloxham, economistul-şef al HSBC pentru cele două ţări, citat de The New Zealand Hearald.
Acesta a adăugat că impactul imediat al devalorizării yuanului înseamnă o putere mai mică de cumpărare a chinezilor pentru produsele de bază.
BPC: "Nu există temei pentru continuarea deprecierii yuanului"
Banca Populară a Chinei (BPC) a spus, ieri, că nu există o bază pentru continuarea deprecierii yuanului, ţinând cont de bazele solide ale economiei ţării, potrivit Reuters.
BPC susţine că mediul economic puternic al Chinei, excedentul comercial susţinut, poziţia fiscală solidă şi rezervele valutare solide oferă sprijin pentru cursul de schimb al yuanului. Conform sursei citate, BPC va continua să monitorizeze fluxurile de exporturi.
Totodată, un economist al BPC, citat de agenţia chineză Xinhua, susţine că "slăbirea yuanului faţă de dolarul american nu înseamnă începutul unui trend de depreciere". Acesta a precizat: "Această schimbare este o corecţie tehnică şi nu trebuie interpretată ca un indicator pentru o depreciere viitoare. Fundamentele economice ale Chinei pot susţine un curs stabil de schimb al yuanului. Cursul de schimb stabilit, mai apropiat de piaţă, va furniza un mediu mai stabil pentru dezvoltarea macro-economică".