Băncile europene şi-au înmulţit tranzacţiile personalizate pentru a reduce riscurile

A.F.
Bănci-Asigurări / 5 aprilie 2023

Băncile europene şi-au înmulţit tranzacţiile personalizate pentru a reduce riscurile

Băncile europene se îndreaptă din ce în ce mai mult spre tranzacţii personalizate cu investitori precum fondurile de investiţii pentru a reduce riscurile asociate cu portofoliile lor de credite şi a-şi îmbunătăţi soliditatea financiară, informează Reuters.

Aceste tranzacţii de tip significant risk transfer - "SRT" nu sunt noi, datele cu privire la ele nu sunt făcute publice şi detaliile sunt ţinute secrete.

Banca Centrală Europeană (BCE) a încheiat anul trecut tranzacţii de acest fel cu o valoare record de 174 de miliarde de euro. Astfel, băncile pot să îşi reducă în mod semnificativ necesarul de capital pe care trebuie să îl pună deoparte pentru a acoperi pierderile potenţiale.

Tranzacţiile de tip SRT imită de multe ori o vânzare,o bancă transferă riscul via instrumente derivate de credit sau garanţii dar păstrează în continuare expunerile suport. Prin utilizarea tranzacţiilor de tip SRT o bancă poate transfera riscuri de pierderi echivalente cu 7% până la 12% din portofoliul de credite.

"Interesul investitorilor a crescut", spune Jason Marlow, director la echipa de gestionare a portofoliului de credite corporate a băncii britanice Barclays.

De asemenea, primul trimestru al acestui an "a fost unul deosebit de aglomerat", spune Olivier Renault, director la Pemberton Asset Management, care vinde băncilor protecţie pentru portofoliile lor de credite. Firma sa discută cu băncile planuri pentru "peste 50 de tranzacţii de tip SRT" şi se aşteaptă la un număr solid în 2023 "în condiţiile în care băncile au puţine opţiuni la dispoziţie pentru a-şi majora rata de capitalizare".

Chiar dacă băncile utilizau şi în trecut astfel de tranzacţii, colapsul celor două bănci americane şi salvarea a băncilor elveţiene Credit Suisse a potenţat îngrijorările cu privire la impactul unei încetiniri a economiei asupra portofoliilor de credite ale băncilor. În plus, au crescut şi costurile de finanţare ale băncilor după lovitura dată deţinătorilor de obligaţiuni de tip Additional Tier 1 (AT1), ca urmare a salvării Credit Suisse de către UBS.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb