BĂNCILE GRECEŞTI TREBUIE SĂ ADOPTE MĂSURI RAPIDE PENTRU CURĂŢAREA BILANŢURILOR DE NEPERFORMANTE Trei bănci deţinute de greci - aproape de vânzare, Alpha Bank România rezistă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 octombrie 2017

Trei bănci deţinute de greci - aproape de vânzare, Alpha Bank România rezistă

În timp ce OTP Bank cumpără Banca Românească şi Banca Transilvania ar urma să preia Bancpost, un fond spaniol de investiţii este în cărţi pentru preluarea Piraeus Bank

Una câte una, băncile din ţara noastră care sunt deţinute de greci vor fi preluate de alte entităţi din piaţă, după ce acţionarii lor şi-au anunţat intenţiile de înstrăinare a unor active pe care le deţin, inclusiv la noi. Singura care face excepţie este Alpha Bank România, banca sa mamă neexprimându-şi intenţia de vânzare.

Alpha Bank România a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit înainte de taxe de 8,3 milioane euro, potrivit cifrelor transmise de reprezentanţii băncii. Acestea arată că veniturile operaţionale s-au ridicat la 30,2 milioane euro, în perioada menţionată, în creştere cu 8,3% faţă de primul trimestru al anului trecut.

Depozitele atrase au fost de 1,755 miliarde euro, în creştere cu 1,5% faţă de perioada similară din 2016, iar totalul creditelor s-a cifrat la 2,759 miliarde euro, dintre care împrumuturile ipotecare au atins pragul de un miliard de euro.

Moody's se aşteaptă ca Alpha Bank România să-şi menţină o profitabilitate moderată în următoarele 12-18 luni, pe fondul reducerii provizioanelor şi a presiunilor asupra veniturilor nete din dobânzi.

Alpha Bank este prima bancă de la noi cu acţionariat elen care a fost evaluată de o agenţie internaţională de rating, după cum ne-a spus, recent, domnul Sergiu Oprescu.

Moody's Investors Service a atribuit grupului bancar Alpha Bank România ratingul Ba3, cu perspectivă stabilă, pentru depozitele pe termen lung în valută şi monedă locală, calificativul b2 pentru soliditate financiară şi Not Prime pentru depozitele pe termen scurt în valută şi monedă locală.

Agenţia de rating menţionează: "Moody's consideră că există, de regulă, o legătură între calitatea creditelor băncilor mamă şi subsidiarele lor. Totuşi, la acest nivel al ratingului, Alpha Bank România nu este constrânsă de ratingul de creditare mai scăzut al băncii greceşti Alpha Bank (caa2)".

Faptul că Alpha Bank România are o dependenţă ridicată, deşi în scădere, de finanţarea de la societatea-mamă ajută la acoperirea neconcordanţei dintre activele şi pasivele sale, mai opinează Moody's.

Referitor la această primă evaluare făcută băncii de agenţia internaţională de rating, Sergiu Oprescu ne-a declarat: "Moody's a confirmat succesul strategiei noastre de revenire pe profit, îmbunătăţirea calităţii portofoliului şi asigurarea unui raport de adecvare a capitalului foarte solid. Ne bucurăm că suntem prima bancă românească cu acţionariat elen pe care o evaluează o agenţie de rating internaţională şi că începem acest proces de evaluare într-un mod pozitiv".

Alpha Bank România a înregistrat, anul trecut, un profit net de 114,6 milioane lei, la venituri operaţionale cu 16% mai mari decât în anul anterior. Nivelul creditelor a atins 11,4 miliarde lei, în timp ce depozitele au crescut cu 26%, până la 7,9 miliarde lei. Rata de adecvare a capitalului, incluzând profitul pe 2016, a ajuns la 23,46%.

Alpha Bank România analizează oportunitatea să acceseze piaţa de capital, prin lansarea unei emisiuni de obligaţiuni, a anunţat, în iulie, instituţia de credit. Aceasta a precizat că Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Alpha Bank România a aprobat lansarea primei emisiuni de obligaţiuni, în valoare de până la 300 milioane lei, pentru diversificarea surselor de finanţare ale băncii. Decizia adoptată de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor este valabilă pentru următoarele 18 luni, au precizat, atunci, reprezentanţii Alpha Bank.

Celelalte trei bănci deţinute de entităţi elene care activează în ţara noastră - Banca Românească, Bancpost şi Piraeus Bank - se află în diverse stadii de vânzare.

Surse: "Bancpost va fi cumpărată de Banca Transilvania"

Negocierile pentru vânzarea Bancpost, deţinută de Eurobank, se află pe ultima sută de metri, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei, care ne-au menţionat că cea care a fost selectată să cumpere instituţia de credit elenă este Banca Transilvania (BT).

De altfel, BT a transmis, recent, investitorilor, într-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, că negocierile privind achiziţia Bancpost continuă, finalizarea acestora fiind estimată până la sfârşitul acestei luni.

Reprezentanţii băncii au precizat: "Banca Transilvania informează investitorii că negocierile privind achiziţia Bancpost continuă. Detalii privind rezultatul negocierilor vor fi comunicate după parcurgerea etapelor necesare şi obţinerea aprobărilor. Finalizarea negocierilor este estimată la finalul lunii octombrie anul curent".

Dacă negocierile vor ajunge la un deal, atunci Banca Transilvania, prin preluarea Bancpost, ar ajunge la o cotă de piaţă de 16%, conform surselor citate.

Ziarul BURSA a scris în mai multe ocazii că Banca Transilvania s-a arătat interesată de achiziţionarea Bancpost. Iniţial, şi OTP Bank a fost interesată de cumpărarea acesteia, însă a renunţat după ce a câştigat licitaţia pentru preluarea Băncii Româneşti.

Potrivit surselor noastre, pe lângă băncile din România interesate de achiziţionarea Bancpost, au fost şi câteva entităţi străine care ar fi pus ochii de banca de la noi cu acţionariat elen. Acestea spun că unul dintre jucătorii care şi-ar fi dorit să cumpere Bancpost ar fi fost Abu Dhabi Investment Council (ADIC), deţinut în totalitate de Emiratele Arabe Unite (UAE). Alte două entităţi interesate de Bancpost au fost, conform surselor noastre, un fond din Canada şi Varde Partners, care activează pe piaţa consultanţei de investiţii.

Întrebaţi ce detalii ne pot oferi pe marginea subiectului, reprezentanţii Bancpost ne-au declarat, recent: "În calitate de acţionar majoritar, Eurobank comunică în mod oficial orice modificări care intervin la nivelul subsidiarelor sale şi o face mereu cu promptitudine atunci când este cazul".

Potrivit Kathimerini, vânzarea subsidiarei Eurobank din România (Bancpost) va însemna sfârşitul programului de restructurare a activităţilor externe ale grupului bancar elen.

Reprezentanţii Eurobank au precizat: "Nu dorim să ne retragem complet din România, dar nu putem să mai furnizăm capital suplimentar băncii pentru creştere. Dacă un partener strategic cumpără o participaţie la Bancpost, expunerea noastră va fi redusă conform angajamentelor noastre".

Bancpost, cu active totale de 3,4 miliarde de euro şi 2.255 angajaţi, are o reţea de 174 de sucursale în România, care este una dintre cele mai mari pieţe ale Eurobank din afara Greciei. Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine 2,4% din Eurobank, al treilea creditor elen.

OTP Bank cumpără Banca Românească

O altă bancă din ţara noastră deţinută de greci care urmează să fie vândută este Banca Românească. În acest caz, procedurile sunt mai avansate, National Bank of Greece (NBG) - care deţine Banca Românească (BROM) - semnând, recent, un acord cu subsidiara de la noi a grupului financiar maghiar OTP pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni deţinute la BROM, de 99,28%. Această tranzacţie implică şi achiziţia portofoliului suplimentar din ţara noastră aparţinând altor subsidiare ale NBG, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul OTP Bank România. În document se arată: "Reprezentanţii National Bank of Greece şi ai OTP Bank România au semnat acordul privind achiziţionarea Băncii Româneşti. Părţile nu doresc să dezvăluie detaliile financiare ale tranzacţiei". OTP a depus dosarul în luna septembrie, termenele aferente procedurii în curs urmând să expire în două luni, potrivit surselor noastre.

Tranzacţia trebuie să obţină aprobarea Băncii Naţionale a României (BNR) pentru a putea fi finalizată. În urma concretizării achiziţiei, cota de piaţă a OTP Bank România (OBR) va creşte la aproape 4%.

Societe Generale Corporate & Investment Banking a acţionat în calitate de consilier financiar unic al OTP Group în această tranzacţie, conform surselor citate.

"Preţul tranzacţiei este negociat între acţionari, iar acesta cred că va fi între 40 de milioane şi 60 de milioane de euro, în funcţie de anumite elemente", ne-au mai spus sursele citate. Se pare că OTP Bank va prelua şi datoria de 550 de milioane de euro pe care Banca Românească o are de plătit către acţionarul său elen National Bank of Greece SA (NBG), această sumă de bani trebuind rambursată băncii mamă.

Tranzacţia beneficiază de consultanţa băncii elveţiene Credit Suisse.

La finalul lunii februarie 2017, Laszlo Diosi, CEO OTP Bank, a anunţat că banca pe care o conduce este posibil să achiziţioneze o bancă în acest an, menţionând că instituţia financiară care ar urma să fie cumpărată ar trebui să aibă o cotă de piaţă în ţara noastră de cel puţin 1%, obiectivul OTP Bank fiind să atingă o cotă de piaţă de 5%, în trei ani. Acest lucru este aproape imposibil de realizat doar pe cale organică, conform domnului Diosi.

Potrivit datelor BNR, Banca Românească se numără printre băncile cu o cotă de piaţă de cel puţin 1%.

NBG, al doilea mare grup bancar elen, urmează să vândă mai multe active din Balcani, conform declaraţiilor făcute recent de directorul general Leonidas Fragiadakis, într-un interviu acordat Reuters. Domnia sa a menţionat: "Suntem pe punctul să anunţăm un cumpărător pentru Banca Românească. Vânzarea va fi finalizată în următoarele luni şi va majora capitalul şi nivelul lichidităţilor grupului".

Grupul bancar ungar OTP Bank Nyrt are la dispoziţie aproximativ un miliard de dolari pentru achiziţii în Europa de Est, inclusiv în ţara noastră, a declarat, în martie, directorul general de la OTP Sandor Csanyi, într-un interviu comun acordat Bloomberg şi Reuters.

Sandor Csanyi a declarat, potrivit Agerpres: "Am aşteptat timp de un deceniu ca procesul de consolidare a pieţei să demareze, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Senzaţia mea este că acum acest proces a început".

Acesta a precizat că OTP derulează procedurile de due diligence pentru achiziţionarea unei bănci din ţara noastră şi este pe punctul de a finaliza o altă achiziţie în Muntenegru: "Sunt mai multe bănci de vânzare în România şi le vom examina pe fiecare în parte", a adăugat CEO-ul de la OTP.

Vânzarea subsidiarelor NBG face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, care vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare.

La începutul acestui an, NBG a vândut o participaţie de 99,1% din subsidiara sa din Bulgaria, United Bulgarian Bank, şi din divizia de leasing Interlease EAD către grupul bancar belgian KBC, pentru 610 milioane de euro. De asemenea, în luna iunie 2016, NBG şi-a vândut divizia din Turcia, Finansbank, către Qatar National Bank, pentru 2,7 miliarde de euro.

NBG a mai înstrăinat divizia de private equity NBGI, complexul hotelier Astir Palace şi subsidiara din Africa de Sud.

După trei runde de recapitalizare, NBG este controlată în proporţie de 40% de fondul elen de salvare a băncilor, HFSF.

Banca Transilvania a fost şi ea interesată de preluarea OTP Bank. Niciuna din cele două bănci care cumpără Bancpost şi Banca Românească nu sunt la prima achiziţie, în ultimii ani acestea finalizând şi alte tranzacţii - respectiv OTP Bank a achiziţionat Millennium Bank, iar Banca Transilvania a cumpărat Volksbank.

În prima lună a anului 2016, Banca Transilvania a anunţat finalizarea procedurilor privind fuziunea prin absorbţie cu Volksbank România. La rândul său, OTP Bank a cumpărat instituţia de credit cu acţionariat portughez Millennium Bank în cadrul unei tranzacţii evaluate la 39 de milioane de euro.

În acest context, OTP Bank avea, la finalul anului 2015, o cotă de piaţă de 2,3%, în creştere faţă de nivelul de 1,3% din 2014, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Surse: "Un fond spaniol, în cărţi să cumpere Piraeus Bank"

Piraeus Bank, a treia entitate de la noi deţinută de greci, urmează să fie şi ea vândută, sursele noastre susţinând că în cărţi pentru achiziţia acesteia se află un fond spaniol de investiţii.

Obiectivul principal al Piraeus Bank îl reprezintă reducerea expunerii la subsidiarele bancare internaţionale din România, Bulgaria, Serbia, Albania şi Ucraina şi la activele nebancare elene care nu sunt de bază, potrivit lui Christos Megalou, directorul general al băncii. Acesta a apreciat, într-un interviu acordat Bloomberg, că, dacă obiectivul principal prezentat mai sus va fi implementat fără să fie afectat capitalul băncii, atunci efectul asupra bilanţului va fi pozitiv.

Planul strategic "Agenda 2020" al Grupului Piraeus prevede, pe lângă vânzarea activelor din ţările menţionate, şi reducerea portofoliului de credite neperformante (NPL).

Noua conducere a grupului a înfiinţat o unitate separată care va gestiona situaţia caselor obţinute în urma punerii sub sechestru şi vânzarea unor active. Pe lângă subsidiarele din Balcani, Piraeus vrea să renunţe la participaţiile deţinute în compania de transport naval Hellenic Seaways şi la două ferme piscicole din Grecia, Selonda şi Nireus.

Până la sfârşitul anului, grupul bancar elen trebuie să scape de credite neperformante în valoare de patru miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari), conform planurilor de restructurare convenit cu Uniunea Europeană, a afirmat, în această vară, reprezentantul băncii.

În ultimul peste un an şi jumătate, Piraeus a vândut credite neperformante în Serbia, România şi Bulgaria de circa un miliard de euro. Banca vrea, de asemenea, să ramburseze către HFSF obligaţiuni convertibile contingente (CoCos) în valoare de două miliarde de euro. Fondurile au fost injectate în cadrul recapitalizării băncii, în urmă cu doi ani.

Banca va crea o divizie separată, numită "Piraeus Legacy Unit," ca parte a eforturilor de curăţare a bilanţului.

Piraeus Bank va rămâne "banca viabilă", cu active ponderate la risc în valoare de 28 de miliarde de euro şi o rată a creditelor neperformante de 2%, care va cuprinde operaţiunile de retail, corporate banking şi administrarea activelor. Cealaltă divizie, cu active ponderate la risc în valoare de 25 de miliarde de euro şi o rată a creditelor neperformante de 64%, va include operaţiunile care nu sunt de bază şi cele internaţionale care sunt scoase la vânzare. Scopul acestei divizii îl reprezintă reducerea portofoliului de credite neperformante prin vânzări şi restructurări.

Până în 2020, Piraeus vrea să-şi reducă portofoliul de credite neperformante sub 20 de miliarde de euro, de la 33,3 miliarde de euro, în primul trimestru din 2017.

Piraeus Bank, care a primit finanţare guvernamentală de 2,72 miliarde euro, din noiembrie 2015, este deţinut în proporţie de 26,2% de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF).

Marile bănci elene trebuie să adopte mai rapid măsuri pentru a-şi curăţa bilanţurile de stocul uriaş de credite neperformante, astfel putând să sprijine redresarea economiei şi să pună sistemul bancar pe o bază solidă, susţin analiştii, conform Agerpres. Aceştia avertizează că incapacitatea instituţiilor financiare de a reduce nivelul creditelor neperformante riscă să alimenteze incertitudinile privind capitalul băncilor elene, să întârzie accesul lor la pieţele de capital şi va descuraja investitorii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Credeam ca un articol ar trebui sa informeze, adica sa vina cu informatii noi. Aici sunt stiri vechi, unele speculatii care au mai fost scrise si un zvon nou, povestea cu fondul spaniol de investitii. Are un nume acest fond spaniol? Alpha Bank rezista. Asta e opinie? Povestea cu NPL-urile nu are niciun fel de legatura cu reducerea expunerii activelor din strainatate, care este un indicator cantitativ, la NPL discutam de calitatea portofoliului si despre riscul aferent. Stocul urias de NPL este in Grecia, nu in subsidiare in Romania. Ati insailat zvonuri, opinii, stiri vechi, teme diferite intr-un articol ciudat, as zice chiar dubios. Titlul articolului spune totul - Nimic NOU.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb