BĂNCILE, ÎN PANDEMIE - PROVOCĂRI ŞI OPORTUNITĂŢI / ANDREI BURZ-PÎNZARU, MANAGING PARTNER, REFF & ASOCIAŢII | DELOITTE LEGAL ROMÂNIA: "Avem o situaţie de impredictibilitate legislativă maximă"

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 mai 2020

ANDREI BURZ-PÎNZARU, MANAGING PARTNER, REFF & ASOCIAŢII | DELOITTE LEGAL ROMÂNIA:

ANDREI BURZ-PÎNZARU, MANAGING PARTNER, REFF & ASOCIAŢII | DELOITTE LEGAL ROMÂNIA:

În momentul de faţă există o situaţie de impredictibilitate legislativă maximă în ceea ce priveşte sistemul bancar din România, consideră Andrei Burz-Pînzaru, managing partner la Reff & Asociaţii .

Acesta a declarat: "Vine din mai multe direcţii. Una e de ordin obiectiv: ne confruntăm cu o situaţie care nu a fost prezisă de nimeni. Nu e o situaţie pentru care cineva putea să fie pregătit foarte bine instituţional şi, deci, e nevoie sau se impun cumva intervenţii legislative pe termen scurt. Problema e că nu avem de a face doar cu inovaţii legislative. Deci avem inovaţii juridice, avem inconsecvenţe juridice şi neclarităţi juridice. Toate acestea generează pentru bănci o provocare operaţională de reacţie, au trebuit să reacţioneze cvasi-instant la modificări legislative care au introdus inovaţii în dreptul român. (...) şi ai probleme legate de riscuri de interpretare. Vorbim de legislaţie redactată în viteză. Vorbeam cu colegii mei şi nu am mai văzut acte redactate atât de interpretabil, cu atât de multe zone gri, dar, repet, e de înţeles că legislaţia scrisă în viteză nu va fi cea mai frumoasă şi bine structurată neapărat din perspectiva tehnicii legislative. Apoi avem un risc de impredictibilitate directă, nu vorbesc de interpretare, pentru că avem o succesiune extrem de rapidă de modificări de lege dar care nu vine pe domenii diferite, ci chiar în concurs. Vorbim de un concurs de legiferare între Guvern şi Parlament".

Acesta a exemplificat trecând în revistă OUG 37/2020, ordonanţa de amânare la plată a creditelor dată de Guvern, urmând ca, în paralel, să apară un proiect de lege în Parlament cu exact acelaşi obiect.

"Curtea Constituţională a emis ieri (n.r. miercuri) un comunicat de presă care zic eu că e foarte reprezentativ pentru tot ce se întâmplă: s-a admis la CCR excepţia de neconstituţionalitate cu privire la acea alegere de amânare la plată a creditelor care concura cu OUG 37. M-am uitat la motivaţia indicată în comunicatul de presă şi Curtea a spus aşa: că legea pentru rambursarea creditelor determină apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate legislativă contrare principiului stabilităţii raporturilor juridice. A pus degetul pe rană", a adăugat Andrei Burz-Pînzaru.

El a mai notat că există o contradicţie între o perspectivă de termen scurt şi o pers­pectivă de termen lung la nivel guvernanţilor.

"Cu privire la modul în care se legiferează, impresia mea e că se are în vedere în vedere o perspectivă de termen scurt, care însă operează cu premizele existenţei unor resurse infinite pe termen lung. Modul în care încearcă să rezolve problema pe termen scurt nu pare să ţină cont de impactul pe termen lung (...) Nimeni din spaţiul public cu excepţia băncilor nu vorbeşte că sis­temul bancar are şi el limitele lui. Să nu uităm că sistemul bancar deţine banii deponenţilor", a afirmat Pînzaru.

Acesta a mai subliniat că nu avem o criză bancară în momentul de faţă şi ne bazăm pe asta în momentul de faţă pentru relansarea economiei.

"Dar eu aş spune că nu avem încă o criză bancară şi nici nu vrem să ajungem să avem o criză bancară. La nivel global se vorbeşte de o recesiune, în condiţii de acest tip ce o să se întâmple: inevitabil vom avea mai puţini creditori bancabili, ceea ce atrage un impact negativ pe volumul de creditare. Pe de altă parte avem debitori ce vor înregistra dificultăţi la îndeplinirea obligaţiilor din contracte ceea ce înseamnă că va creşte rata de neperformante", a mai Pînzaru, completând că băncile îşi pun întrebarea cu privire la ce se va întâmpla cu creditele amânate şi cele acordate IMM-urilor, dacă ele vor intra în zona de neperformante la finalul anului sau la începutul anului viitor.

El a mai precizat că se aşteaptă la o revenire mai îndelungată a economiei.

"O perioadă s-a discutat că o să vedem o revenire economică accentuată, în V, sau una în U... La momentul de faţă balanţa înclină mult mai mult în direcţia că revenirea economică nu va fi una în V, la fel de abruptă cum a fost scăderea, ci mai degrabă ne uităm la o perioadă dificilă pe termen mediu, nu (doar) de câteva luni", a spus Andrei Burz-Pînzaru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb