Băncile, lovite la comisioane

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iunie 2010

Radu Graţian Gheţea, ARB: "Suntem nemulţumiţi".

Radu Graţian Gheţea, ARB: "Suntem nemulţumiţi".

Creditele vor putea fi rambursate mai ieftin

Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: "Această măsura va duce la creşterea concurenţei în sistemul bancar"

Pentru a evita creşterea numărului de restanţieri la bănci, autorităţile au apro-bat ieri o ordonanţă prin care clienţii băncilor comerciale pot rambursa anticipat creditele contractate anterior, în cazul în care nu mai sunt de acord cu condiţiile băncii.

Astfel, Guvernul a decis ieri, prin ordonanţă de urgenţă, să elimine comisionul de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă, iar băncile vor fi obligate ca, în termen de 90 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, să modifice contractele aflate în derulare, prin acte adiţionale.

Actul normativ prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă, atât a celor cu garanţii imobiliare, cât şi a celor fără acest tip de garanţii, precum şi limitarea la 1% a comisioanelor la credite cu dobândă fixă.

De asemenea, clienţii băncilor vor putea să renunţe la credit în termen de 14 zile de la semnarea contractului, potrivit ordonanţei de urgenţă privind contractele de credit pentru consumatori, adoptate ieri, de către Guvern.

"După publicarea acestei ordonanţe, orice cetăţean al României, care încheie cu o bancă un contract de credit are posibilitatea ca în 14 zile după încheierea contractului să se retragă fără a invoca motive, astfel încât, dacă a găsit o formulă mai avantajoasă, să poată să opteze pentru cea din urmă", a explicat prim-ministrul Emil Boc.

Clienţii care renunţă la credit în termenul stabilit nu mai achită nici comisionul de analiză a dosarului. Totodată, prin noul act normativ, clienţii primesc înainte un formular standardizat prin care pot să analizeze cu atenţie costurile creditului.

Ratele la credite au devenit o povară tot mai grea pentru clienţii cu împrumuturi garantate, valoarea totală a restanţelor de peste 30 de zile ale persoanelor fizice ajungând, în aprilie, la 3,99 miliarde lei, cu 40% peste nivelul de la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor BNR.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat: "Această măsură va conduce la creşterea concurenţei în sistemul bancar şi va avea efecte asupra tuturor celor care au credite în derulare şi care astfel vor ajunge să beneficieze de dobânzi mai reduse. În noile condiţii, va fi mult mai uşor pentru un client să îşi refinanţeze un credit în euro, pentru care plăteşte dobândă de 9-10%, având în vedere că la ora actuală, unele bănci oferă credite noi cu dobândă de 5% pe an".

Directiva 2008/48/CE, care trebuia preluată în legislaţia internă până la 11 iunie 2010, prevede că obligaţia băncii de limitare a comisionului de rambursare anticipată nu este aplicabilă în privinţa contractelor de credit garantate cu ipotecă asupra unui bun imobil sau garanţii similare, a contractelor de credit pentru dobândirea/păstrarea proprietăţii unui imobil sau a celor a căror valoare este mai mică de 200 de euro şi, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.

Tot ieri, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a spus că sistemul bancar va aplica prevederile ordonanţei de urgenţă, dar asta nu înseamnă că va înceta să-şi spună punctul de vedere.

Domnul Gheţea a declarat: "Suntem nemulţumiţi şi surprinşi că reprezentanţii ANPC nu au luat în considerare numeroasele apeluri scrise şi telefonice. La nivelul Consiliului de Administraţie vom continua demersul pentru ca cineva să asculte punctul nostru de vedere. Nu vom facem grevă, nu vom obstrucţiona aplicarea, dar ne vom spune punctul de vedere atunci când legea va fi votată în Parlament".

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a elaborat încă de la începutul anului proiectul de ordonanţă de urgenţă care extinde prevederile Directivei 2008/48/CE, astfel încât să se aplice tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare şi imobiliare, indiferent de valoarea totală a creditului, precum şi contractelor de leasing. Actul normativ presupune aplicarea prevederilor şi pentru contractele aflate în derulare, nu numai pentru cele încheiate după data intrării în vigoare a ordonanţei.

Astfel, băncile trebuie să modifice până în luna septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări UE şi nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumuturile cu dobândă variabilă, în timp ce la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

Băncile trebuie să schimbe 7,7 milioane contracte

Băncile vor modifica, până la finele lunii septembrie, 7,7 milioane de contracte de credit după ce Guvernul a aprobat miercuri o de urgenţă care prevede, printre altele, eliminarea sau limitarea la 1% a comisionului de rambursare anticipată, a declarat, directorul general al Biroului de Credit, Şerban Epure, citat de Mediafax.

"Avem şi societăţi de leasing care ne transmit date, iar contractele de credit active ale acestora reprezintă până la 10% din totalul de 7,7 milioane", a explicat Epure, menţionând că nu se poate determina ce cotă de piaţă au societăţile de leasing care trimit informaţii la Biroul de Credit.

Actul normativ prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă, atât a celor cu garanţii imobiliare, cât şi a celor fără acest tip de garanţii, precum şi limitarea la 1% a comisioanelor la credite cu dobândă fixă, dacă perioada dintre rambursare şi data convenită pentru încetarea contractului este mai mare de un an, şi la 0,5%, dacă aceasta perioadă este mai mică de un an.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. e bine, mai ieftinesc creditele asa.

    bancile detin monopolul finantarii in Romania. Ele nu fac politica tarii pentru ca niciuna nu mai este romaneasca. CEC-ul a fost redus la tacere, chipurile ca fiind de stat face concurenta neloiala celor private. Bancile s-au constituit intr-o asociatie si , de pe aceasta pozitie isi apara interesele, stbilesc comisioanele si conditiile de creditare, adica un cartel la care Consiliul Concurentei si BNR inchid ochii. Economia este in pierdere generalizata iar bancile expatriaza profituri de miliarde. Isarescu, Baltazar, Vasilescu, Ghetea conduc un grup mafiot, un Caritas la nuivel national si care au indatorat Romania cu peste 20 miliarde euro la FMI ca sa ajute bancile straine sa scoata miliarde de euro din tara. Acesta este adevarul care va fi odata razbunat de romani.

    1. De acord cu ambele opinii. Exista un focar de infectie financiara in tara. Acest focar de infectie se afla, am mai afirmat-o, la BNR! Dl Ghetea impreuna cu dnii de la BNR au pe constiinta distrugerea deliberata a sistemului bancar romanesc.Lor li se mai adauga un expert, chipurile in privatizari,dl Bogdan Balthazar. In prezent mare suporter al proiectului ucigas de la Rosia Montana.Exista un dosar serios al comportamentului antiromanesc al BNR. Probabil ca intr-un timp nu prea lung cativa procurori vor analiza faptele. Reactia bancilor este fireasca din punctul lor de vedere dar cu ajutorul mijloacelor electronice de prelucrare a datelor detinute de banci lucrurile se pot rezolva..Astept cu interes si suspendarea liberalizarii contului de capital de catre BNR, cel putin temporar. La fel astept sa se trezeasca si Ministerul de Finante si sa inceapa sa incaseze contributiile romanilor la asigurarile de viata,nu bancile straine. La fel astept cu interes ca CEC Bank sa incaseze exclusiv contributiile romanilor la pilonul II de pensii.La fel astept ca legea falimentului personal,in prezent blocata la Camera Deputatilor, sa fie votata de parlament.

      Niciodata ; suntem mamaligosi si neputinciosi. 

      Niciodata ; suntem mamaligosi si neputinciosi. 

      Asteapta bade, asteapta; cu asta vei ramane. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb