Băncile spaniole vor împrumuta 18 miliarde euro de la BCE, în decembrie

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 octombrie 2014

Băncile spaniole vor lua împrumuturi de circa 18 miliarde de euro (23 de miliarde de dolari) în cadrul licitaţiei viitoare de credite ieftine pe termen lung pe care o va lansa Banca Centrală Europeană (BCE) în decembrie, potrivit estimărilor ministrului economiei de la Madrid, Luis de Guindos.

Oficialul spaniol a afirmat ieri, în cadrul unei reuniuni în Parlament: "La prima licitaţie, băncile spaniole au contractat aproximativ 15 miliarde de euro. Aştept ca instituţiile de credit din ţara noastră să solicite acum 17-18 miliarde de euro".

În luna septembrie, 255 de bănci europene au accesat credite ieftine acordate de BCE în valoare totală de 82,6 miliarde euro, în prima dintre cele opt licitaţii pe care le organizează instituţia ca măsură pentru stimularea economiei din zona euro. Nivelul a fost sub aşteptările analiştilor, care anticipau o cerere de 100-300 de miliarde de euro.

Oficialii BCE estimează că, începând cu tranşa ce va fi lansată în decembrie, cererea din partea băncilor pentru programul TLTRO (targeted longer-term refinancing operations) de creditare pe patru ani va fi mai mare. BCE le acordă băncilor din zona euro împrumuturi pe patru ani, cu o rată anuală a dobânzii de 0,15%, ca să încurajeze creditarea către companii.

În cadrul celor două operaţiuni din acest an, BCE pune la dispoziţia creditorilor din zona euro 400 de miliarde de euro, iar suma pe care o poate împrumuta o bancă depinde de volumul creditelor pe care aceasta le acordă companiilor.

Acţiunile băncilor spaniole şi italiene, în urcare

Titlurile băncilor din Spania şi Italia s-au înscris pe un curs ascendent ieri, în condiţiile în care bursele din regiune au fost influenţate în mod pozitiv de rezultatele financiare anunţate de unele companii. În cazul Italiei, unde titlurile bancare consemnaseră un declin masiv în ziua precedentă, pe fondul căderii testelor de stres de către unele instituţii de credit, avansul a fost determinat de anunţul privind sporirea încrederii întreprinzătorilor în economia naţională.

La Madrid, acţiunile "Banco Santander" SA, cea mai mare bancă din Spania, s-au apreciat cu 1,8%, la 6,99 euro, iar cele ale "Banco Bilbao Vizcaya Argentaria" SA, a doua instituţie de credit majoră din ţară, cu 1,7%, la 9,22 euro.

La Milano, acţiunile "Banca Monte dei Paschi di Siena" SpA, cea mai veche bancă din Italia, au urcat cu 1,7%, la aproape 80 de eurocenţi. Luni, acţiunile băncii au scăzut cu mai bine de 20%, pe motiv că aceasta nu a trecut testele de stres ale BCE, fiind nevoită să-şi majoreze capitalul cu peste 2 miliarde de dolari.

Tot în Italia, acţiunile "Banca Popolare di Milano" Scarl au urcat cu 2,7%, la 63,15 eurocenţi. Titlurile celui mai mare grup bancar italian, "UniCredit" SpA, au crescut cu 1,1%, la 5,80 euro, iar cele ale rivalului mai mic "Intesa Sanpaolo" SpA - cu 2,3%, la 2,33 euro.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb