Bani din redevenţe la bugetele locale

I.GHE.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iulie 2022

Bani din redevenţe la bugetele locale

Modificarea Codului Administrativ privind redevenţele din exploatările de suprafaţă, prin care Parlamentul a dorit descentralizarea resurselor financiare către nivelul local, pare să dea roade, potrivit unui comunicat de presă emis de deputatul liberal Florin Roman.

"Dacă înainte de apariţia modificărilor legislative, pe care le-am adus ca deputat PNL, 100% din redevenţe mergeau la bugetul de stat, acum 80% din redevenţe rămân la nivel local pentru investiţii", susţine Florin Roman.

În comunicatul de presă, Florin Roman arată că, de exemplu, la nivelul judeţului Alba, bugetul judeţean ar urma să primească în acest an 7.808.504 lei de la Cuprumin SA cu titlu de redevenţă pentru exploatările de suprafaţă, sumă la care se adaugă şi redevenţele pe care le vor plăti ceilalţi 25 de titulari de contracte de exploatare din zona respectivă.

Conform actului nromativ, autorităţile locale primesc în acest moment redevenţe pentru exploatările de suprafaţă de: minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, radioactive, pământuri rare şi disperse, pietre preţioase şi semipreţioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape minerale terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice, cărbuni, metale nobile, substanţe nemetalifere, roci magmatice, roci metamorfice, calcare industriale şi de construcţii, dolomită, gresie şi tufuri industriale, argile, marne, loess, nisip şi pietriş, nisip şi roci caolinoase, alabastru industrial, piatră ponce, sienite nefelinice, gips, cretă, nisip silicios, bentonită, nisip caolinos, ardezie şi diatomită, bazalt ornamental, dacit ornamental, andezit ornamental, riolit ornamental, granit ornamental şi granodiorit ornamental, alabastru ornamental, aragonit ornamental şi siliconite ornamentale, marmură, calcar ornamental, gresie ornamentală, travertin şi tufuri ornamentale.

Conform articolului 4 din HG 70/2022, concesionarul are obligaţia să depună, în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare, o declaraţie fiscală la fiecare dintre organele fiscale locale de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale care beneficiază de plata cotelor din redevenţa obţinută. Odată cu declaraţia fiscală, concesionarul depune un borderou privind distribuirea către bugetele locale a sumelor reprezentând cotele care se cuvin bugetelor locale. Plata redevenţei se face de către concesionar lunar, trimestrial, semestrial sau anual, în funcţie de clauzele prevăzute în permisul de exploatare eliberat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Amintim că noul Cod Administrativ a intrat în vigoare în iulie 2019 şi legea minelor a fost modificată în ianuarie 2020 pentru ca autorităţile locale să beneficieze de un procent important din redevenţele exploatărilor de suprafaţă.

Cu toate acestea, abia în 12 ianuarie 2022, Guvernul a aprobat o hotărâre iniţiată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei prin care se stabileşte metodologia de aplicare a actelor normative de mai sus. Astfel, conform legislaţiei şi actului aprobat de Guvern, 40% din redevenţe trebuie virat direct către bugetul local, 40% către bugetul judeţean şi 20% către stat în fiecare lună, trimestru, semestrial, sau anual, conform contractului de concesiune.

"Aşadar, sumele provenite din redevenţă înseamnă bani în plus la bugetul autorităţilor locale şi judeţene, bani care vor putea fi folosiţi pentru dezvoltarea comunităţilor. În anul 2021, de exemplu, au fost încasate 421.712.000 de lei din concesionarea activităţilor de exploatare a resurselor la suprafaţă, din care 337.370.000 lei, reprezentând 80%, vor fi virate către bugetele locale. În anul 2022, estimăm ca peste 300 de milioane de lei să intre în bugetele locale prin aceste tipuri de activităţi", susţinea ministrul Cseke Attila în 12 ianuarie, anul curent.

Hotărârea de Guvern mai stabileşte şi faptul că sumele reprezentând cota din redevenţa obţinută prin concesionarea din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului şi a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, după caz, cuvenită bugetelor locale şi încasată la bugetul de stat în perioada cuprinsă de la intrarea în vigoare a Codului Administrativ şi Legii minelor şi intrarea în vigoare a metodologiei, se acordă bugetelor locale începând cu data de 1 septembrie 2022.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb