Autorităţile de reglementare din SUA au ajuns la concluzia că "Bank of America" Corp. - cea mai mare bancă a Statelor Unite, are nevoie de o infuzie de capital de circa 34 de miliarde dolari, aceasta fiind cea mai mare sumă pe care o necesită o instituţie financiară din cele 19 supuse testelor de rezistenţă, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de presa străină.
Sursele menţionate afirmă că "Citigroup" Inc., odinioară cea mai mare bancă americană, are nevoie de o sumă mai mică, întrucât grupul plănuieşte deja să transforme titlurile guvernamentale preferenţiale în acţiuni ordinare.
Pe de altă parte, "JPMorgan Chase & Co." nu are nevoie de rezerve mai mari pentru acoperirea pierderilor.
Directorul executiv al "Bank of America", Kenneth Lewis, a refuzat să facă declaraţii pe marginea stadiului testelor de rezistenţă, în cadrul întrunirii anuale de săptămâna trecută. La data de 20 aprilie, acesta declara: "Nu credem că vom avea nevoie de capital suplimentar".
Conform surselor citate, băncile şi-ar putea prezenta strategiile de majorare de capital sau, în alte cazuri, de răscumpărare a participaţiilor guvernamentale, după ce banca centrală a SUA - Federal Reserve, va prezenta, astăzi, rezultatele testelor de rezistenţă.
Preşedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, declara, marţi: "În măsura în care există instituţii financiare care au nevoie de capital, sperăm că multe dintre acestea vor reuşi să îl colecteze fie prin oferte private de acţiuni, fie prin conversia sau schimbul datoriilor actuale. Datele de care dispunem prezintă clar condiţiile financiare ale acestor bănci".
Băncile care vor să returneze banii injectaţi de Trezorerie începând cu octombrie 2008 trebuie să arate că pot obţine împrumuturi de la investitorii privaţi fără garanţii din partea statului, potrivit surselor amintite.
Trezoreria SUA urma să prezinte ieri condiţiile de rambursare a banilor acordaţi în baza programului cuprinzând ajutoarele de stat.