BARCELONA: Ciocniri cu poliţia în urma unei manifestaţii separatiste catalane

B.D.
Internaţional / 27 octombrie 2019

Ciocniri cu poliţia în urma unei manifestaţii separatiste catalane

Poliţia catalană a dispersat mii de activişti, după un marş paşnic la care au participat 350.000 de manifestanţi separatişti în centrul Barcelonei, o nouă demonstraţie în masă, sâmbătă seara, împotriva condamnării liderilor separatişti cu privire la tenativa de secesiune faţă de Spania, relatează AFP.

Unităţi antirevoltă catalane au luat cu asalt şi au tras cu bile de spumă, la căderea nopţii, pentru a respinge aproximativ 10.000 de manifestanţi adunaţi în apropiere de sediul central al poliţiei, la apelul Comitetelor Apărării republicii (CRD).

În timpul ciocnirilor, activiştii, majoritatea tineri, i-au atacat şi au aruncat cu sticle, doze de metal sau petarde şi au strigat "Afară cu forţele de ocupaţie" sau "Fiii lui Franco", numele dictatorului care a condus Spania după Războiul Civil (1936-1939) până la moartea sa în 1975.

Aceste încăierări au fost departe de a atinge intensitatea confruntărilor de săptămâna trecută, soldate cu peste 600 de răniţi - inclusiv 289 de poliţişti - în zilele de după condamnarea de către Curtea Supremă a celor nouă lideri separatişti la pedepse de până la 13 ani de închisoare.

Manifestaţiile au început sâmbătă după-amiaza într-o atmosferă festivă. Aproximativ 350.000 de persoane, potrivit poliţiei municipale, au răspuns apelului celor două mari asociaţii separatiste, Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Omnium cultural.

Manifestaţiile, paşnice la începutul lor, în 2012, au degenrat în violenţe pentru prima oară după condamnarea la 14 octombrie a liderilor secesionişti.

În seara în care s-a dat sentinţa, mii de persoane au încercat să paralizeze aeroportul din Barcelona şi s-au ciocnit cu poliţia, care le-a împiedicat să intre pe aeroport.

Apoi, de marţi şi până vineri, agitaţia în principalele oraşe din această regiune cu 7,5 milioane de locuitori s-a transformat în scene de gherilă urbană.

S-au ridicat baricade în flăcări, s-a aruncat cu pavele, bile de oţel şi cu cocteiluri Molotov împotriva poliţiei, care a ripostat cu gaze lacrimogene şi bile de cauciuc şi spumă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb