BĂSESCU DESPRE UCRAINA: "România este pregătită să preia, iniţial, circa 3.500 de imigranţi"

V.B.
Internaţional / 19 februarie 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat azi că a discutat cu serviciile de informaţii responsabile cu siguranţa frontierei şi că, în caz de nevoie, ţara noastră este pregătită să preia, iniţial, circa 3.500 de imigranţi.

"În ce priveşte situaţia din interiorul Ucrainei, punctul de vedere bazat şi pe informaţie, nu doar publică, e că s-a trecut un prag şi nu se poate merge mai departe. Este foarte adevărat că forţele de ordine au fost provocate, dar răspunsul a fost disproporţionat, iar cei 25 de morţi din ambele tabere (cum declară autorităţile) sunt exemplificarea faptului că ambele părţi au depăşit nişte limite", a spus Băsescu.

Domnia sa este de părere că principala responsabilitate revine statului ucrainean, "care a răspuns cu o forţă disproporţionată", şi a adăugat că îl roagă public pe preşedintele Viktor Ianukovici "să nu utilizeze forţa excesivă". Totodată, liderul de la Bucureşti a făcut apel la liderii opoziţiei ucrainene "să nu-şi combine mişcările cu cele generate de grupurile extremiste, care au generat provocările în raport cu forţele de ordine".

Şeful statului român a dat asigurări că ţara noastră va fi de acord cu sancţiuni individuale pentru cei responsabili de utilizarea excesivă a forţei, dar a adăugat că nu crede că este momentul pentru sancţiuni economice împotriva Ucrainei, "care oricum este într-o situaţie economică extrem de dificilă".

"În continuare, fac apel, ca ţară vecină, la găsirea formulelor de negociere şi soluţionare a disputei putere-opoziţie prin mijloace democratice, alegeri. Sunt convins că ambele părţi pot găsi resurse să se îndrepte către o soluţie democratică.Destabilizarea Ucrainei nu e gravă doar pentru România; întreaga Europă va fi afectată", a explicat preşedintele.

În privinţa recentelor revoluţii din Republica Moldova (secesionismul din Găgăuzia şi persecuţiile anti-româneşti din Transnistria), Traian Băsescu a declarat că îi "pare rău dacă avem politicieni care încearcă să panseze lucrurile".

"Realitatea e că Transnistria este un focar de provocări pentru guvernul legitim. Votul din 2 februarie în Găgăuzia, o regiune cu 150 mii - 180 mii locuitori, prin care se fixează opţiunea eurasiatică, dezbaterile din Taraclia (raionul Taraclia - n.r.), unde populaţia e consultată în piaţa publică pentru opţiunea către Uniunea Euro-Asiatică (şi aceasta e opţiunea majoritară acolo, o regiune locuită de minoritatea bulgară), precum şi preconizatul referendum din zona Bălţi, pe care îl susţine Partidul Comunist, pentru opţiunea către această Uniune, toate aceste elemente ne fac să privim cu îngrijorare la stabilitatea Moldovei", a explicat Băsescu.

Oficialul de la Cotroceni a mai spus că, "oricât nu place unora din guvernul Moldovei această analiză, ea e o realitate şi vecinătatea cu o Ucraină instabilă este, de asemenea, un risc major pentru Moldova.

"Fac această declaraţie publică, pentru că, în mod cert, va fi preluată şi în cancelariile europene şi îmi manifest îngrijorarea pentru situaţia din regiune. Aşa cum am făcut-o şi în discuţiile cu Van Rompuy, cu preşedintele Germaniei, cu Barroso, cu vicepreşedintele Biden. Avem un risc major de destabilizare în regiune, până la frontiera României. La fel se întâmplă în sud, în regiunea Bosnia, unde populaţia e în stradă", a încheiat Băsescu.

Peste 130 de persoane au fost rănite în timpul manifestaţiilor violente care au avut loc, pe 6 februarie, la Tuzla şi în alte oraşe din Bosnia, participanţii la aceste acţiuni protestând împotriva degradării nivelului de trai, informează AFP.

Potrivit unei surse medicale din oraşul Tuzla, 30 de manifestanţi şi 104 poliţişti au fost aduşi în cursul zilei în spitalele din acest oraş, ei suferind răni provocate de obiecte contondente sau iritaţii oculare cauzate de gazele lacrimogene.

Aproximativ 7 mii de persoane (2 mii, potrivit poliţiei) au protestat pentru a doua zi consecutiv la Tuzla şi au forţat cordonul forţelor de ordine care încercau să împiedice accesul lor în sediul administraţiei regionale. Protestatarii au aruncat cu pietre şi cu cocteiluri Molotov în poliţişti şi în clădire, toate ferestrele acesteia fiind sparte.

În Bosnia, rata oficială a şomajului este de 44%, dar Banca Centrală locală estimează că rata reală este de 27,5%, întrucât multe persoane lucrează fără forme legale, mai transmite AFP.

Tot potrivit AFP, mai mulţi manifestanţi furioşi din cauza situaţiei economice din Bosnia-Herţegovina au incendiat sediul Preşedinţiei. Imobilul este situat în apropierea sediului guvernoratului regional, clădire atacată şi ea de manifestanţi. Proteste similare au loc şi în oraşul Tuzla, în nord-estul ţării. Este vorba de cele mai ample manifestaţii organizate în Bosnia-Herţegovina de după proclamarea independenţei acestei foste republici iugoslave, în urma războiului intercomunitar din 1992-1995.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ...... araba ..... si in Romania ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb