Preşedintele Traian Băsescu a declarat că în ţara noastră nu există antisemitism de masă, ci doar declaraţii sporadice, precum cele ale ministrului pentru Infrastructură, Dan Şova, dar ele nu reflectă realitatea, transmit surse din presă.
Întrebat despre manifestările antievreieşti din România, în ciuda legilor ce le interzic, Băsescu a răspuns că este vorba, în primul rând, despre o chestiune de educaţie.
Şeful statului a amintit faptul că România a recunoscut Holocaustul ca pe o realitate a începutului anilor "40 şi a adoptat măsuri legislative care interzic atitudinile antievreieşti.
Domnia sa a declarat: "Eu am convingerea că dacă vom continua implementarea concluziilor raportului Wiesel, care împlineşte zece ani, anul acesta (sunt zece ani de când România a recunoscut Holocaustul, printr-un raport al unei comisii conduse de Elie Wiesel), dacă vom implementa concluziile acestui raport, cu certitudine, vor fi tot mai puţini români care să aibă atitudini anti-semite".
Traian Băsescu a subliniat că în România nu există antisemitism de masă, ci "declaraţii sporadice, uneori chiar ale unor oameni politici, şi ne amintim cazul ministrului Şova, care creează o impresie care nu reflectă realitatea. Românii, v-o pot spune cu certitudine, nu sunt antisemiţi, dar avem de lucru pentru a-i face să înţeleagă şi să recunoască existenţa Holocaustului pe teritoriul României".
În martie 2012, Dan Şova declara la un post de televiziune: "Datele istorice arată că la Iaşi au fost omorâţi 24 de cetăţeni români de origine evreiască de soldaţii din armata germană. (...) Nu au participat soldaţi români. Este un lucru lămurit istoric. (...) Scrierile istorice de origine evreiască ziceau de o carte interesantă despre pogromul evreilor în România. O să vedem că Teşu Solomovici are o carte interesantă despre pogromul evreilor. Recunoaşte că pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit şi asta s-a datorat lui Antonescu" (mareşalul Ion Antonescu - n.r.).