Curtea Constituţională a constatat, ieri, că nu există un conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de CSM, şi autoritatea executivă, reprezentată de Guvern şi de Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti. se arată într-un comunicat al CCR. Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, anunţa, la mijlocul lunii mai, că CSM a sesizat Curtea Constituţională pentru a se pronunţa asupra "încălcării, în mod repetat", de către Guvern şi MJLC a rolului constituţional al Consiliului de garant al independenţei Justiţiei. CSM acuza "afectarea gravă a independenţei Justiţiei prin subfinanţarea cronică a sistemului judiciar, în condiţiile prorogării repetate, prin ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern, a termenului de preluare a bugetului curţilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate şi al judecătoriilor de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".
Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis, ieri, absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii pe care i-a primit la Palatul Cotroceni, că Justiţia se confruntă cu o criză de credibilitate.
Şeful statului a declarat: "Din păcate, acest s-a întâmplat nu demult la cea mai înaltă instanţă a ţării, la Înalta Curte. Momentul de criză a Justiţiei nu este neapărat generat nici de lipsa de personal, nici de lipsa de resurse, ci de modul în care a acţionat chiar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, încălcând Constituţia. Aceasta este marea criză a sistemului din Justiţie şi a fost pusă în văzul întregii ţări, ca efect al unei hotărâri a Curţii Constituţionale. Mai mult, criza se adânceşte. Astăzi şi CSM a pierdut un proces la Curtea Constituţională. Acesta este motivul pentru care în Justiţie e o stare de criză: criza de credibilitate".
Potrivit Agerpres, Băsescu a adăugat că apelul său către tinerii magistraţi este să aibă un singur stăpân, legea, acest lucru urmând să le aducă respectul semenilor şi a susţinut că "boala majoră" a societăţii este legată de modul defectuos în care funcţionează Justiţia.
Preşedintele a explicat: "Când spun defectuos nu mă refer, în primul rând, la hotărâri eronate. Mă refer, în primul rând, la decizii ale magistraţilor care întârzie prea mult. Important pentru Justiţie este ca dreptatea să se facă repede. Eu am auzit mult mai puţine reclamaţii legate de o incorectă hotărâre judecătorească decât reclamaţii legate de întârzierea unei hotărâri judecătoreşti. Oamenii, în general, acceptă hotărârea judecătorului. Cel mult o mai contestă o dată şi încă o dată şi gata. Dar ceea ce îi supără cel mai mult este că judecătorul nu se pronunţă suficient de repede".
Băsescu a subliniat, totodată, că în cazul în care răspunsul Justiţiei este amânat de-a lungul mai multor ani dreptatea este întârziată. Din acest motiv, preşedintele le-a transmis tinerilor magistraţi să facă "Justiţia bine şi repede".