Băsescu s-a desfăcut la Cataramă

Ancuţa Stanciu
Ziarul BURSA #Politică / 10 august 2004

Liderul PD a fost principalul contestatar al omului de afaceri, susţin surse din cadrul Alianţei D.A.

Băsescu nu-l vrea pe listele pentru Parlament nici pe mai vechiul său coleg de partid Radu Berceanu

Traian Băsescu pare să fie cel care i-a dat lovitura de graţie lui Viorel Cataramă, care îşi dorea cu obstinaţie un loc eligibil pe listele Alianţei PNL-PD pentru Parlament. Cel puţin aşa susţin surse din alianţă, care au lăsat să se înţeleagă că liderul PD ar fi ameninţat chiar conducerea PNL că nu va semna listele cu candidaţii pentru forul legislativ dacă pe ele s-ar regăsi "părintele SAFI". Astfel se explică şi de ce o parte din gruparea liberală a recurs la stratagema cu mutarea lui Cataramă de la Bucureşti pe listele de la Vaslui, încercînd astfel o soluţie de compromis ca să îl scoată de sub atenţia lui Băsescu. Sursele citate susţin că Traian Băsescu i-ar fi sugerat amicului său Stolojan să îl mazilească pe Viorel Cataramă, avertizîndu-l că, în caz contrar, va face public faptul că nu este de acord cu susţinerea politică a controversatului afacerist. Ca să arate că nu este dispus să negocieze acest lucru, Traian Băsescu i-ar fi spus lui Stolojan că îl va sacrifica şi el pe Radu Berceanu, mai vechiul său coleg şi unul dintre ultimii mohicani rămaşi în partid după plecarea lui Petre Roman. Sursele amintite susţin că, în schimb, liderul PD va paria totul pe tineri, încercînd să reîmprospăteze partidul în perspectiva retragerii sale de la şefia lui, eveniment care este dat ca mai mult ca sigur pentru primăvara anului viitor. Deşi mai mulţi lideri influenţi ai PNL - Patriciu, Păcuraru şi Orban, au încercat să susţină candidatura lui Cataramă, ei nu au putut totuşi să îl înduplece pe Stolojan, care le-ar fi explicat că Băsescu este în stare realmente să rupă Alianţa dacă s-ar insista prea mult pe subiectul Cataramă.

Un alt lider important al PNL care a ieşit şifonat în lupta cu Traian Băsescu este Ludovic Orban, viceprimarul Capitalei, care şi-ar fi dorit în toamnă un loc în noul Guvern, mai precis funcţia de ministru al administraţiei. Numai că Băsescu a pus condiţia ca toţi cei care au candidat şi au fost aleşi la alegerile locale să nu poată intra pe listele pentru parlament sau să fie nominalizaţi pentru viitorul Guvern, în cazul în care Alianţa va cîştiga alegerile generale. Aflat pe val, după rezultatele obţinute de PD la locale, Traian Băsescu pariază acum totul pe proiectul întineririi partidului, astfel că va ieşi în faţă cu zeci de tineri necunoscuţi opiniei publice, pe listele pentru Parlament. Proiectul lui Băsescu a fost validat de electorat în alegerile locale şi pare să fi fost hotărîtor în schimbarea raportului de forţe din interiorul Alianţei, în favoarea PD.

Viorel Cataramă (foto) a fost acţionarul majoritar al SAFI - societatea de administrare a fondului de investiţii FMOA, primul fond mutual întemeiat (toamna anului 1993) la noi după revoluţie.

În urma intervenţiei obstrucţioniste a CNVM, la 26 aprilie 1996, SAFI a anunţat prăbuşirea valorii activului net cu 45%, pentru ca după o altă lună, să îl recalculeze, diminuîndu-l cu încă 7%. Circa 300 de mii de investitori şi-au văzut prăduiţi banii, mii dintre ei ajungînd în pragul disperării. George Danielescu a fost înlocuit de la conducerea SAFI de către Dan Constantinescu (actualul membru în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor) pentru ca, după o lună, preşedinţia SAFI să fie preluată de Viorel Cataramă.

Preşedintele CNVM de tristă amintire, Ştefan Boboc, i-a tolerat lui Cataramă cîteva operaţiuni aflate în afara legii: preschimbarea titlurilor FMOA cu acţiuni "Elvila"; derularea concomitentă a două oferte publice; transformarea FMOA în fond închis şi listarea sa pe Rasdaq.

Investitorii FMOA se judecă de opt ani pentru pagubele provocate de administratori şi CNVM, unii dintre ei aflîndu-se pe rol la curţi de justiţie europene.

Pe de altă parte, Viorel Cataramă a fost un senator activ iulie 1996 şi 2000, promovînd iniţiative legislative de culoare liberală pentru încurajarea capitalului autohton. Din păcate, istoria de afacerist i-a compromis tezele politice, de altfel potrivite acelei perioade. (F.G.)

Eugen Nicolăescu: "Sînt zvonuri răuvoitoare"

Eugen Nicolăescu, purtătorul de cuvînt al PNL, ne-a declarat: "Noi nu comentăm zvonuri. Informaţia că Traian Băsescu s-ar fi opus numirii lui Viorel Cataramă pe listele PNL este un zvon răuvoitor. Este o hotărîre internă a PNL, luată prin vot secret de Delegaţia Permanentă". Protocolul Alianţei prevede că listele cu candidaţii pentru Parlament se determină după procedurile şi statutul fiecărui partid, urmînd ca apoi să fie îmbinate. (L.C.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb