Băsescu: Sunt exigent cu promulgarea legii pensiilor, ca să previn vreo păcăleală

Ioana Popa
Ziarul BURSA #Politică / 5 iulie 2007

Băsescu: Sunt exigent cu promulgarea legii pensiilor, ca să previn vreo păcăleală

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că Legea pensiilor va ajunge mîine la promulgare şi că va cere imediat Guvernului prezentarea resurselor financiare, cel puţin pe termen mediu, pentru a avea conştiinţa împăcată că nu va contribui la prăbuşirea fondului de pensii în 2009 sau 2010. Băsescu a făcut aseară o declaraţie de presă la Cotroceni, în care a reluat afirmaţii privind această lege care vizează creşterea pensiilor.

Preşedintele Traian Băsescu a spus că Guvernul trebuie să explice cetăţenilor de unde va lua banii pentru anunţata creştere a pensiilor şi a subliniat că, prin promulgarea legii care prevede majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie până în 2009, nu vrea să fie părtaş la înşelarea opiniei publice.

Şeful statului a agreat că este nevoie ca pensionarilor să le fie mărite pensiile. "Ce nu vreau să se întâmple este utilizarea unei legi care să se dovedească păcăleală electorală", a adăugat Băsescu.

Preşedintele a explicat că, pentru 2008, aplicarea acestei legi înseamnă o creştere a veniturilor în bugetul de pensii de 2,5 miliarde euro, creştere care nu poate fi justificată sau pusă pe seama creşterii economice de circa 6% de anul acesta, deoarece rămân descoperiţi mai bine de 1,5 miliarde euro.

Pe de altă parte, Traian Băsescu are în vedere respectarea angajamentelor cuprinse în programul de guvernare, precum creşterea bugetului educaţiei de la 5% la 6% din PIB pentru 2008 sau subvenţiile agricole pentru zonele montane. În plus, contribuţia la programele finanţate de UE se ridică la aproape un miliard de euro pentru 2008, cumulat cu restanţele din 2007, la care se adaugă angajamentul de reducere a contribuţiilor la CAS cu circa 6%, după cum a anunţat Guvernul. Potrivit lui Traian Băsescu, bugetul fondului de pensii va avea nevoie de venituri suplimentare de 2,5 miliarde euro în 2008, comparativ cu 2007, la care se adaugă alte 2,5 miliarde euro în contul anului 2009.

Astfel, se ajunge, practic, la o dublare a fondului de pensii, ceea ce presupune, în opinia sa, angajamente nerealiste din partea Guvernului.

Tăriceanu: Nu voi renunţa la proiectul de majorare a pensiilor

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat, ieri, că, din punctul său de vedere, nu va renunţa la proiectul de majorare a pensiilor. Şeful Executivului a menţionat că, în cursul zilei de ieri, a discutat din nou cu miniştrii Economiei şi Muncii pe marginea acestui proiect.

"Pentru agricultori, majorarea va intra în vigoare de la 1 septembrie, iar de la 1 ianuarie 2008, cealaltă treaptă de majorare. Şi reducerea CAS rămâne valabilă. Sunt angajamente pe care mi le-am luat, inclusiv prin programul de guvernare", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu. În ceea ce priveşte susţinerea bugetară pentru creşterea pensiilor, premierul a subliniat că "nu există niciun risc ca aceste măsuri să creeze probleme". De asemenea, şeful Executivului a reiterat faptul că Guvernul se va concentra şi în continuare pe domenii cheie precum educaţia sau infrastructura.

Vosganian: Am încetat demult să particip la terapiile de grup ce urmează declaraţiilor preşedintelui

Am încetat demult să particip la terapiile de grup care urmează declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, a afirmat, ieri, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. El a precizat că a prezentat deja cifrele de susţinere financiară a majorării pensiilor în cadrul comisiilor de muncă din cadrul Parlamentului. "Rog pe oricine, de la organizaţiile de pensionari şi până la consilierii economici ai preşedintelui, să mă viziteze la Minister şi să vadă toate datele", a spus Vosganian. În opinia sa, în cazul majorării pensiilor, "este o dispută de natură politicianistă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. bai BASE PROMULGA LEGEA CA NU DAI DELA TINE SI POATE SE ADEVERESTE SLOGANUL CU CARE I-ATI PROSTIT PE ROMANI " SA MURITI BINEEEEEEEEEEEE"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb