Guvernul trebuie să stabilească "foarte repede" programul liberalizării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru că altfel BNR nu poate stabili foarte corect ţintele de inflaţie, a declarat, ieri, preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a susţinut necesitatea realizării unui "program al liberalizării preţurilor administrate", informează Mediafax.
Preşedintele Băsescu a menţionat că este necesară o dezbatere pentru a opta între două variante. Pe de o parte, este vorba despre varianta ca liberalizarea preţurilor la energie şi gaze naturale să se facă în trepte, a explicat el. "Sau spunem: stăm pe loc, dăm drumul doar acolo unde sunt pierderi şi stabilim o dată, să zicem 1 iulie 2013, şi dăm drumul la preţuri", a adăugat şeful statului.
Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu (PSD), afirmă că deschiderea pieţei gazelor naturale reprezintă "o greşeală fundamentală", care va afecta securitatea României şi va duce la creşterea preţului gazelor. Deputatul a declarat, ieri, că un astfel de demers va scoate agenţii economici români de pe piaţă şi din zona de competitivitate.
Deputatul Iancu susţine: "Des-chiderea pieţei gazelor naturale din România reprezintă o greşeală fundamentală, care afectează în mod direct siguranţa şi securitatea Româ-niei, în sensul că afectează şi populaţia şi economia naţională. Acest demers va genera creşterea preţului la gaze naturale de la 160 de dolari pe mia de metri cubi, la 418 dolari, creştere imposibil de suportat. Înseamnă un efort de 1,1 miliarde de euro în plus, la acelaşi nivel de salarizare pe care îl au oamenii astăzi. Nu va putea fi acordată nicio subvenţie, pentru că nu este prevăzută în buget. Deschiderea pieţei de gaze va scoate agenţii economici de pe piaţă şi din zona de competitivitate".
Iulian Iancu a subliniat că o creştere a preţului la gaze naturale va afecta motoarele economiei, indus-tria şi exportul: "Situaţia este gravă şi mă surprinde gradul de inconştienţă al Guvernului, care adoptă măsurile care ne ţin captivi într-o situaţie de criză".
Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în faţa FMI şi a Comisiei Europene, preţurile reglementate la energie şi gaze vor fi eliminate până în 2015. Premierul Emil Boc anunţa, în luna februarie, că tarifele la energia electrică şi gaze vor creşte în intervalul 2013-2015, după ce Guvernul va elimina preţurile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar care va fi stabilit până în septembrie 2011.