Băsescul victorios

a consemnat Lucia Dumitrescu
Ziarul BURSA #Politică / 21 mai 2007

Băsescul victorios

"Suntem în faţa unei realităţi care nu mai poate fi analizată de politicieni la televizor şi suntem de data asta în faţa realităţii votului poporului român. Pînă la urmă, politica are o singură măsură: capacitatea de a primi voturi. Capacitatea de a fi credibil, capacitatea de a genera încredere şi capacitatea de a-i strînge pe români în jurul unor obiective. Estimarea votului: 75% în favoarea preşedintelui şi 25% pentru cei 322 de parlamentari arată opţiunile poporului român.

Mi-aş permite să spun că eu trag o singură concluzie şi anume aceea că românii vor modernizarea clasei politice , adică introducerea votului uninominal. Vor revizuirea Constituţiei pentru a fi eliminate ambiguităţile din conţinutul ei, o Consituţie care în 1991 a fost construită pentru relaţia Iliescu-Roman, iar în 2003 a fost revizuită prin pris­ma intereselor şi relaţiei Ilies­cu-Adrian Năstase. Este timpul să avem o Constituţie pentru români, nu pentru politicieni.

Aş spune că acest vot mai probează că românii doresc legea lustraţiei. 75% dintre participanţii la vot au fost în favoa­rea celor susţinute de mine şi doar 25% de cei 322, sau altfel spus, de domnii Voiculescu, de domnul Ion Iliescu, de domnul Geoană, de domnul Hrebenciuc, de domnul Vadim Tudor, şi de ce nu, de domnul Verestoy Attila.

Doar atît au reuşit să primească de la români, ceea ce înseamnă că reformarea clasei politice aşa cum eu am propus-o trebuie să fie însuşită şi de politicieni.

Vă asigur, că în cel mai scurt timp îi voi invita să avem discuţii pe această temă pentru a da satisfacţie românilor, nu pentru că ei au o plăcere să se întîmple aşa, ci pentru că aşa vor românii să fie. Aşa îşi văd românii ţara, în continuare.

De asemenea, mi-aş permite să trag concluzia că votul de astăzi arată că românii doresc şi ceea ce eu le propun pentru educaţie, adică acordarea a 6% din Produsul Intern Brut şi descentralizarea sistemului de educaţie, în aşa fel încît primarii şi consiliile locale să hotărască asupra conducerii şcolilor, fie că vorbim de şcoli generale sau licee, gimnazii sau colegii, fie că ne referim la necesitatea reformei curiculare. Şi aici îmi permit să fac un apel nu numai la politicieni, dar şi la dascăli. Corpul profesoral trebuie să fie de acord că tînăra generaţie are nevoie de o educaţie performantă.

Tot din acest vot înţeleg că românii susţin ceea ce eu propun pentru accelerarea reformei în sistemul de sănătate prin transparentizarea licitaţiilor de achiziţii de medicamente în mod deosebit şi material sanitar, şi nu mai puţin important descentralizarea spitalelor, externalizarea unor activităţi din spitale. Cînd mă refer la descentralizarea spitalelor venim la aceeaşi mare problemă, la numirea managementului de către administraţia locală. Vă asigur că este extrem de important, şi o spun din experienţa unui fost primar general al Capitalei, că niciodată nu s-ar putea întîmpla în spitalele noastre sau în şcoli acolo unde programa de educaţie nu duce la performanţa elevilor, ce se întîmplă acum dacă directorul de spital sau de şcoală ar fi numit de primar sau propus de primar şi numit de Consiliul Local. Orice sesizare a cetăţenilor ar duce automat la reacţia consiliului Local. Un ministru este prea departe de şcolile din judeţul Satu Mare, de şcolile din Buzău, din Suceava sau chiar de cele din Bucureşti. Fie că vorbim de şcoli sau de spitale.

Aş spune că votul de astăzi înseamnă şi un vot de încredere pentru ceea ce am propus, legat de priorităţile în utilizarea fondurilor europene: accelerarea proceselor de atragere a banilor destinaţi infrastructurii din mediul rural, fie că vorbim de drumuri, fie că vorbim de canalizare sau apă curentă. Şi nu mai puţin, atragerea banilor de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii în mediul rural pentru a valorifica acolo producţia agricolă ca singură soluţie de dezvoltare a satului şi de creştere a nivelului de trai în mediul rural.

Nu în ultimul rând, votul de astăzi înseamnă prioritate pentru repunerea în funcţiune şi extinderea sistemului de irigaţii. Nu în ultimul rând aş spune că votul de astăzi înseamnă adoptarea unor legi ale securităţii naţionale care să corespundă ameninţărilor reale de astăzi şi nu unor principii care enunţate demagogic îi lasă pe români neacoperiţi, neprotejaţi consistent atunci când ne referim la pericolele asimetrice, fie că vorbim de traficul de droguri, fie că vorbim de ameninţările teroriste şi aşa mai departe.

Dar poate cea mai importantă semnificaţie a votului de astăzi, atât de puternic majoritară în favoarea mea, este legată de consolidarea independenţei justiţiei. Românii vor dreptate. Astăzi, ei au spus un adevăr. Au spus ce vor. Noi avem obligaţia să le garantăm că adevărul lor are un corespondent în acţiunea independentă a justiţiei. Dreptate pentru toţi românii.

Certitudinea pe care o am este că acest vot mă obligă în faţa românilor, dar nu numai pe mine, ne obligă pe noi toţi politicienii. Fie că este vorba de preşedintele României, fie că e vorba despre Parlamentul României.

Fac un apel public la Parlament să vină la cooperare în sensul votului de astăzi al românilor.

Aş vrea în încheiere să le mulţumesc atât celor care au votat împotriva, cât şi celor care au votat pentru mine, pentru că în mod egal ei au arătat interes pentru viitorul ţării lor. Pentru acest lucru le mulţumesc în mod deosebit românilor de peste mări şi ţări pentru interesul pe care l-au avut să-şi exercite votul din responsabilitate pentru ţară.

Închei mulţumind românilor şi asigurându-i de toată dragostea mea, de tot respectul meu pentru voinţa lor şi garantându-le că niciodată nu o să negociez interesele românilor cu vreun politician. Interesele poporului român sunt nenegociabile.

Deocamdată pe realităţile actuale constat că am în jur de 1.000.000 de voturi mai mult decât în 2004 la alegeri în condiţiile în care împotriva mea s-au coalizat partide. Cred că au obţinut cam puţine procente pentru efortul pe care l-au depus, dar îi asigur că apreciez acest efort ca fiind un efort politic în interiorul democraţiei şi consider că am obligaţia să respect orice înseamnă partid politic care prin Constituţia României nu este în afara legii.

Mulţumesc mult Partidului Democrat, PLD, pentru efortul de a pune la dispoziţie logistica pentru a face faţă efortului de campanie.

Şi nu în ultimul rând aş vrea să mulţumesc electoratului partidului Noua Generaţie şi a partidului...cum se numeşte...Uniunea Socială care oficial şi-au anunţat susţinerea pentru mine în acest referendum.

Mulţumesc tuturor românilor!

Şi rămâne să tragem concluziile definitive după ce vom şti exact participarea la vot şi procentajul exact. Vă mulţumesc mult!"

Traian Băsescu s-a ivit fericit în uşa din capul scărilor sediului PD, sâmbătă, imediat după prognoza victoriei sale.

Fluturîndu-şi mîinile ca pe aripi, i-a liniştit pe cei care scandau "Băsescu!, Băsescu!", cu cuvintele: "Staţi, că ştiu cum mă cheamă!"

După care, a ţinut un discurs, în care şi-a prezentat programul politic cu care se întoarce la Cotroceni. Este de remarcat că programul său nu este de esenţă prezidenţială, ci executivă. Şi că ţine de Guvern.

Reproducem discursul, deoarece el nu a putut fi găsit "integral" şi "tale-quale", pe nici una din sursele tradiţionale - Preşedinţie, agenţii de ştiri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Doamna (sau domnisoara, dupa calitatea articolului) Lucia....ce vrea sa transmita acest material? Ca aveti capacitatea sa reproduceti un discurs? Cum adica o faceti pentru ca nu a fost gasit la Presedintie sau agentii de stiri? acestea sunt unicele surse de informatii? Televiziunile au dezbatut si difuzat discursul pe zeci de ori? Dumneavoastra ce aduceti in plus? Pai daca e vorba pe asa, atunci tot poporul, pt o buna informare, tre sa se duca la toate discursurile lu Base si sa nu mai urmareasca presa. A, sau vreti sa ne spuneti ca tre sa urmareasca doar Bursa ca doar aici apar discursurile netrunchiate. ahaaaa....tare. Domnisoara, aveti talent cu caru'....da nu pt presa.

    Sa intelegm ca ca nu e recomandat sa vedem lucrurile din sursa directa ci doar gata analizate cosmetizate de televiziunile "Ati mintit poporul cu televizorul"?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb