BĂTĂLIA PENTRU PRELUAREA CONSILIULUI REPREZENTANŢILOR ACŢIONARILOR A DURAT 34 DE ORE Acţionarii şi-au umflat muşchii la SIF Muntenia

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 iulie 2012

Confruntarea între liderii celor două tabere: Gheorghe Iaciu (centru), la negocieri cu Gabriel Filimon (dreapta) şi Petre Pavel Szel (stânga).

Confruntarea între liderii celor două tabere: Gheorghe Iaciu (centru), la negocieri cu Gabriel Filimon (dreapta) şi Petre Pavel Szel (stânga).

  • document ataşat FOTO "Acţionarii sofisticaţi"
    apasă aici pentru a descărca.

    UPDATE: Rezultatul AGA - "Revoluţionarii" şi-au impus Consiliul Reprezentanţilor

    "Revoluţionarii" coagulaţi în jurul lui Gheorghe Iaciu, patronul Doraly, şi-au impus în AGA din weekend, Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor SIF4 Muntenia, după o şedinţă de aproximativ 34 de ore, convocată sâmbătă la ora 9.30.

    Noul Consiliu va fi format din: Marcel Gheorghe, Daniel Pandele, Gabriel Vasile, Olimpiu Blăjuţ, Răzvan Lefter, Florin Cazan, Adrian Andrici, Stefan Gioga, Dan Sârboiu, Cristian Alexandru Ştefănescu şi Cătălin Mancaş, potrivit unor surse prezente la AGA.

    Majoritatea fac parte din lista propusă iniţial de Gheorghe Iaciu, cel care a solicitat revocarea CRA.

    Potrivit surselor, Răzvan Lefter, de la Swiss Capital, a obţinut cele mai multe voturi, în timp ce ultimul pe listă a fost Cătălin Mancaş.

    Totodată, acţionarii au aprobat şi distribuirea rezervelor constituite din sumele reprezentând dividende neridicate timp de trei ani, în sumă brută de 0,122 lei/acţiune, precum şi schimbarea politicii contabile privind înregistrarea ajustărilor de valoare a activelor.

    Pe fondul numeroaselor disensiuni apărute în AGA, nu este exclus ca rezultatele şedinţei să fie contestate, mai ales că un acţionar şi-a anunţat această intenţie chiar sâmbătă.

    Gabriel Filimon, adversarul lui Iaciu în AGA, dispus să colaboreze cu noul CRA

    Deşi pe tot parcursul şedinţei AGA, Gabriel Filimon, directorul executiv SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, a fost văzut drept duşmanul public numărul unu al susţinătorilor lui Iaciu, acesta şi-a arătat, în urma AGA, disponibilitatea la colaborare.

    "Suntem încrezători într-o relaţie bazată pe criterii profesionale cu noii reprezentanţi ai acţionarilor", a declarat Gabriel Filimon, într-un comunicat.

    Deşi Gheorghe Iaciu s-a exprimat pentru schimbare la SIF Muntenia, domnia sa a calificat comunicatul transmis de SAI Muntenia drept un gest frumos. "Probabil că ne-a cunoscut mai bine (n.r. Gabriel Filimon), în atâtea ore petrecute împreună", ne-a declarat, aseară, domnul Iaciu.

    Omul de afaceri a adăugat că schimbarea lui Gabriel Filimon este o opţiune de luat în calcul, care va depinde şi de directorul SAI. Desigur, de acum înainte, totul va depinde de voinţa noului CRA, potrivit lui Gheorghe Iaciu.

    Gabriel Filimon a mai adăugat, în comunicatul citat: "Expertiza noastră ca administrator este certificată de rezultatele din ultimii ani: SIF Muntenia a performat chiar şi în cel mai dificil context economic. Rolul nostru ca administrator va fi şi în continuare acela de a veni cu propuneri viabile, astfel încât acţionarii să fie mulţumiţi în privinţa profiturilor viitoare şi a valorii activului net a SIF Muntenia."

    Directorul SAI Muntenia consideră că alegerea unui nou Consiliu al Reprezentanţilor Acţionarilor este un eveniment important în activitatea SIF Muntenia, ce poate marca o schimbare de direcţie în politica de administrare în perioada următoare. "În ceea ce ne priveşte, ca administrator, am asigurat toate condiţiile necesare (de la documentaţie şi personal administrativ la sistemele electronice de numărare a voturilor) pentru ca adunarea să se desfăşoare într-un cadru transparent, cu respectarea reglementărilor în vigoare. Am răspuns de asemenea pe durata întregii adunări tuturor solicitărilor acţionarilor", a mai spus Filimon.

    Citiţi, în insert, şi alte informaţii transmise de SAI Muntenia.

    ...

    Acţionarii SIF Muntenia au dat un test de anduranţă la Adunarea convocată, sâmbătă, pentru schimbarea Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor (CRA) şi pentru acordarea unor dividende suplimentare, unii reuşind să fie prezenţi de-a lungul a mai mult de 24 de ore cât a durat şedinţa, timp în care nervii au fost mereu întinşi la maxim.

    Bătălia s-a dat între acţionarii coagulaţi în jurul lui Gheorghe Iaciu, patronul Doraly, care solicitase revocarea CRA, şi conducerea SAI Muntenia, administratorul SIF Muntenia, în special Gabriel Filimon, directorul societăţii de administrare.

    Duminică, la finalul ediţiei, numărătoarea voturilor nu se finalizase încă, după ce Adunarea putuse să înceapă efectiv sâmbătă, abia la ora 22.00 (după ore şi ore de controverse şi verificări), iar votul avusese loc undeva la ora cinci dimineaţa.

    Procedura de numărare a fost efectuată şi verificată manual, astfel că operaţiunea a devenit de o migală aproape inumană pentru secretarii şedinţei.

    REGIA, FILMUL!

    Acţionarii veniţi, sâmbătă, la Adunarea Generală SIF Muntenia se aşteptau la o şedinţă lungă.

    "Vai, vom sta până la miezul nopţii!", au fost oftaturile repetate aproape obsesiv, pe parcursul zilei, uneori cu amărăciune, alteori în glumă.

    Privind retrospectiv, miezul nopţii nu mai pare aşa o culme.

    Pe lângă cei care l-au susţinut pe Gheorghe Iaciu în iniţiativa să schimbe CRA-ul (care s-au autodenumit drept "revoluţionarii"), şi echipa adversă - simpatizanţii actualei conduceri (în majoritatea lor angajaţi ai societăţii), la şedinţă au venit şi alţi oameni din piaţă, doar aşa, ca să vadă "circul" la care se aştepta toată lumea, după certurile dintre cele două tabere de la AGA precedentă.

    Notă discordantă au făcut circa douăzeci de acţionari, cu muşchii bine formaţi, umflaţi (la propriu!), probabil, în luni bune sau chiar ani de sală de forţă, cu tatuaje şi limbaj colorat.

    Mulţimea i-a identificat drept bodyguarzi şi i-a numit ironic drept "acţionari sofisticaţi".

    Deşi, iniţial, a umblat vorba că sunt susţinătorii lui Iaciu, de fapt se pare că jumătate erau din tabăra adversă, al cărei lider aparent era Gabriel Filimon, directorul SAI Muntenia, administratorul SIF4.

    Atleţii celor două grupuri de "acţionari sofisticaţi" dădeau semne că se cunosc şi chiar că sunt prieteni, însă gurile rele spun că erau pregătiţi să se încaiere, la nevoie.

    De, profesionişti...

    WHO THE "BEEP" IS AGA?

    Cu doi dintre "sofisticaţi" am avut chiar un dialog, în liftul Camerei de Comerţ Bucureşti, unde a avut loc Adunarea.

    "Mergeţi la AGA?", i-am întrebat.

    "Nu ştim", mi-au răspuns sec, deşi părea că ar fi vrut să mai zică: "Cine e AGA asta? Arată bine?"

    Pe parcursul şedinţei, "sofisticaţii" au făcut conversaţie, între ei, povestindu-şi ultimele "isprăvi", au râs şi s-au făcut utili aducând din când în când băuturi sau mâncare celorlalţi participanţi la şedinţă.

    EFICIENŢĂ "MAXIMA"

    În primele două ore de şedinţă, acţionarii nu au reuşit să se pună de acord asupra persoanei care să prezideze şedinţa şi a modului de alegere a secretariatului AGA.

    Din când în când, sala izbucnea în râs sau în aplauze, iar alte ori se ţipa puternic.

    "Parcă sunt copii mici", a comentat o angajată SIF Muntenia.

    "Au venit pregătiţi. La ei, şi avocaţii, şi bodyguarzii, poate şi şoarecii sunt acţionari", a spus alt angajat SIF, aparent despre tabăra Iaciu.

    Pe la 11.30, acţionarii şi-au luat o pauză "de la sine", să negocieze liniştiţi, în particular.

    Gheorghe Iaciu şi Marian Dinu (n.r. la acea oră preşedintele CRA) au avut o discuţie destul de lungă, iar la 12.20 a venit şi confirmarea că au ajuns la un rezultat, ultimul renunţând să mai prezideze şedinţa.

    La discuţiile de pe hol, Gheorghe Iaciu a spus că trebuie ca societatea să intre în normalitate: "La intrare, toţi aveam păreri diferite, însă se mai schimbă pe parcurs. Este o negociere continuă".

    Ulterior, Marian Dinu a spus că a decis să renunţe la prezidarea şedinţei, întrucât se supune voinţei acţionarilor.

    Alegerea preşedintelui de şedinţă, în persoana Alinei Albu, a mai luat încă două ore, iar a secretariatului (Marcel Gheorghe, Daniel Pandele şi Gabriel Vasile), încă trei.

    Cu toţii sunt consideraţi ca figurând în tabăra "revoluţionarilor".

    După alegerea preşedintelui şedinţei, Marian Hoinaru (la acea oră, membru în Consiliul Reprezentanţilor), a anunţat că va contesta în instanţă modul de derulare a AGA.

    În jurul orei 15.20, Gheorghe Iaciu a avut o discuţie îndelungată cu adversarul său, Gabriel Filimon.

    Anterior votului pentru preşedintele şedinţei, un acţionar s-a declarat nemulţumit că pe buletinul de vot erau trecute două nume, fără a fi clar care este de partea lui Iaciu şi care de partea lui Filimon: "Organizarea lui Peşte! Nu ştii care e cu care! Poţi doar să presupui!"

    Când părea că Adunarea este gata să înceapă, secretariatul votat a cerut ca secretariatul tehnic, care a înregistrat acţionarii participanţi, să îşi asume prin semnătură lista de prezenţă, ceea ce a iscat o nouă ceartă.

    Douăzeci-treizeci de acţionari au făcut front comun în faţa secretariatului tehnic, cerându-le insistent angajaţilor SIF să îşi asume că prezenţa este corectă.

    "Vă este teamă de verificări?", le-au strigat acţionarii, angajaţilor SIF.

    "Vrem să verificăm dacă prezenţa a fost întocmită conform legii", au spus avocaţii unor acţionari.

    Verificarea era necesară pentru ca AGA să nu devina anulabilă, ulterior, pe motiv că lista de prezenţă nu ar fi fost conformă cu realitatea.

    Cum angajaţii SIF nu au dorit să semneze hârtiile, secretarii le-au luat la verificat, la mână, operaţiune care a mai durat încă aproximativ cinci ore.

    Persoanele din secretariatul tehnic nu au dorit să comenteze în niciun fel situaţia.

    "Nu este treaba noastră să comunicăm (n.r. cu presa)", ne-a spus o angajată SIF4, vizibil deranjată de presiunea creată de acţionari.

    O altă angajată ne-a spus, totuşi, că nu "s-a mai întâmplat niciodată aşa ceva".

    COMENTARII DIN AMBELE TABERE

    ORA 15.17: "Au cedat prea uşor!" (n.r. despre renunţarea lui Marian Dinu la prezidarea şedinţei)

    ORA 17.53: "Nici revocarea unui preşedinte nu dura atât. Ce tot fac nemernicii ăştia?"

    ORA 18.05: "Este o mascaradă!"

    ORA 19.50: "Stăm să aşteptăm să înceapă AGA!"

    O ORĂ OARECARE: "La final, vom spune că am lucrat eficient!"

    Deşi unii sperau să poată pleca de la AGA direct în club să sărbătoreas­că o eventuală victorie, AGA nu începuse, încă, după douăsprezece ore de la convocare.

    Unii au trecut pe acasă să se schimbe, unii au rămas fără baterie la telefon, iar alţii au fost muştruluiţi bine de consoarte, cărora nu le venea să creadă că "ai lor" sunt tot la şedinţa la care porniseră încă de dimineaţă.

    START!

    Adunarea a putut fi începută abia la orele 22, când s-a constatat o prezenţă de 32,6%.

    Votul a avut loc undeva spre ora cinci dimineaţa, iar duminică la prânz secretariatul şi câţiva acţionari ambiţioşi rămăseseră, încă, pe baricade, la numărat.

    Se pare că procedurile au fost întârziate de verificările reciproce pe care şi le-au impus secretariatul de şedinţă, din partea susţinătorilor lui Gheorghe Iaciu, şi cei din partea SIF Muntenia, potrivit unor surse de la şedinţă.

    Alte surse spun, însă, că secretarii de şedinţă au refuzat să colaboreze cu secretariatul tehnic, astfel că aces­ta din urmă nu a participat la numărarea voturilor.

    Procedura a durat foarte mult pentru că a fost efectuată manual, volumul de muncă fiind unul imens. Oboseala acumulată probabil că a fost un alt factor de îngreunare a procesului.

    CE A MAI SPUS IACIU, PE HOL

    Pe parcursul zilei, Gheorghe Iaciu a părut degajat, a avut câteva discuţii cu adversarul său, Gabriel Filimon, dar şi cu presa prezentă.

    "Este greşit că s-a creat ideea de tabere", a spus Gheorghe Iaciu, care consideră că acţionarii care au investit în societate trebuie să aibă un control asupra ei, iar administratorii să le poată oferi un anume randament.

    Domnia sa a relatat că s-a apropiat, relativ recent, de piaţa de capital şi că a investit în companii care, fundamental, stau bine.

    Iaciu a adăugat că a înţeles că, dacă nu se implică activ, atunci SIF Muntenia nu poate ajunge la un rezultat.

    Domnia sa a mai declarat că tot ce îşi doreşte este ca societatea să performeze pe viitor, părând dispus să lase trecutul în urmă: "Dacă au fost pierderi în trecut, asta este. Ne focusăm pe viitor".

    Gheorghe Iaciu consideră că este nevoie de un audit la SIF Muntenia, după care poate începe treaba.

    "Nu vor putea să mă mai ignore, aşa cum au făcut-o până acum", a mai spus Iaciu, referindu-se, în special la Gabriel Filimon, directorul SAI Muntenia.

    Gheorghe Iaciu a subliniat că aceasta nu este cea mai mare bătălie din viaţa sa şi că greul va începe abia după schimbarea CRA.

    Rămâne de văzut dacă "revoluţionarii" vor reuşi să impună schimbări în managementul SIF Muntenia, întrucât contractul de administrare este extrem de greu de modificat.

    Un alt semn de întrebare este dacă SIF Muntenia va publica rapid, de data aceasta, rezultatele AGA, sau vor apărea, din nou, opinii divergente.

    La Adunarea din aprilie, disensiunile dintre secretariarul tehnic şi cel de şedinţă asupra rezultatului votului s-au tradus într-o întârziere cu câteva zile a afişării rezultatului şi a revenirii acţiunii SIF4 la tranzacţionare, precum şi într-un proces iniţiat de acţionari împotriva companiei.

    Decizia istorică a CNVM

    Deşi AGA maraton a depăşit orice aşteptare, războiul între susţinătorii lui Gheorghe Iaciu şi cei ai lui Gabriel Filimon, declanşat în aprilie, a avut, până acum, mai multe bătălii semnificative.

    După ce Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a ridicat semne de întrebare cu privire la legalitatea procedurilor de vot în AGA, SIF Muntenia a replicat că totul este conform legii.

    Ulterior, un acţionar a încercat în instanţă să anuleze convocatorul AGA, însă fără sorţi de izbândă.

    SAI Muntenia a dorit să dea lovitura de graţie, joi seara, anunţând că îi consideră concertaţi pe 37 de acţionari cu deţineri cumulate de 16,88%, şi, ca atare, le limitează drepturile de vot.

    Unii acţionari au reacţionat rapid şi au cerut intervenţia arbitrului pieţei de capital.

    Vineri, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a trimis o echipă în control la SIF să ceară dovezile "concertării", iar, spre miezul nopţii, comisarii au redactat o ordonanţă prin care au obligat SAI Muntenia să ridice măsura de suspendare a drepturilor de vot pentru toţi acţionari prezumaţi "concertaţi", astfel ca să devină liberi să voteze, neîngrădit.

    Ordonanţa CNVM a fost îndelung discutată în dimineaţa de sâmbătă, fiind caracterizată de unii drept o "decizie istorică".

    Potrivit unor opinii de la AGA, următorul pas este ca CNVM să preia cu totul deciziile asupra concertărilor în cazul societăţilor de investiţii financiare, un proiect în acest sens existând de la începutul anului.

    Renunţarea la pragul limită de deţinere de 5% impus prin lege la SIF-uri este o altă aşteptare a acţionarilor.

    La polul opus, un acţionar, care s-a declarat scârbit, ne-a spus că decizia CNVM reprezintă o ingerinţă ilegală, totală şi fără precedent în viaţa unei societăţi comerciale de o asemenea importanţă.

    SAI Muntenia: Am propus distribuirea de beneficii suplimentare acţionarilor

    Adunarea Generală a Acţionarilor a fost convocată de administrator pentru a supune votului soluţiile identificate de acesta la solicitările acţionarilor din cadrul AGA din 12 aprilie, se arată într-un comunicat SAI Muntenia, transmis aseară.

    Reprezentanţii companiei mai adaugă: "Astfel, administratorul SIF Muntenia, SAI Muntenia Invest, a venit la AGA din 7 iulie cu propuneri concrete referitoare la distribuirea de beneficii suplimentare acţionarilor şi schimbarea politicii contabile.

    Pentru creşterea sumelor de bani distribuibile acţionarilor, administratorul a propus 2 soluţii: una pentru termen scurt şi una pentru termen mediu şi lung. Soluţia pe termen scurt s-a referit la distribuirea de rezerve directe către acţionari. Aceste rezerve sunt constituite din dividendele pe care unii acţionari nu şi le-au ridicat în ultimii 3 ani şi de care societatea poate dispune în mod legal. Soluţia pe termen mediu şi lung propusă vizează realizarea de venituri din tranzacţii mai mari, cu peste 28% faţă de propunerea din aprilie, precum şi realizarea de economii cu cheltuielile financiare de circa 33%.

    În ceea ce priveşte schimbarea politicii contabile, Ministerul Finanţelor s-a pronunţat favorabil şi aceasta va putea fi implementată începând cu 2013".

    Opinia Cititorului ( 12 )

    1. Saptamana trecuta ti am spus ca se strange latul acum avem certitudinea ca ai jbiltul de gat era voastra a guzganilor s a incheiat urmeaza fecala si guzgan

      Daca ai impresia ca cei din Muntenia Invest vor face lucrurile diferit decit pina acum te inseli profund.....

      Daca ai impresia ca cei din Muntenia Invest vor face lucrurile diferit decit pina acum te inseli profund.....

      Daca vrei administrare la SIF Muntenia ai nevoie de un SAI nou cu 20 de baieti tineri si isteti care sa-ti administreze miriapodul de societati...

      Iar astia de la SAI Muntenia sa-si caute alte fonduri de administrat...asta daca vrei treaba...daca vrei sa experimentezi, lasa-l pe Filimon acolo 

      1. Dar ce experienta au in administrare sa in conducerea unei socetati: Nepotu' machidonului, Brokerul Cazan sau altii dintre castigatori. Sunt 2-3 mici exceptii, atat.

        Care e nepotu'?

        pandele

      daca astia vor tot tot prapad si jaf vor numi administrator o firma de apartament ...daca vor sa schimbe ceva pe bune si sa castige increderea celor multi atunci sa propuna admisntrator pe unul genTempleton, Morgan Stanley.....

      de a lungul timpului ti ai batut joc de multi oameni filimoane la anuntarea rezultatului parca erai un condamnat la moarte care isi asculta sentinta viva la revolucion

      filimoane ai auzit ce zice iaciu?audit!!!.pai in urma unui audit corect stii ce urmeaza? puscaria.

      Vad ca la Filimon i-au aprobat bugetul pe 2012...ce revolutie e asta?

      Nu s-a schimbat nimic....

      este greu sa inteleaga, cei din conducerea sif-urilor ca ei sunt acolo, ca sa serveasca in interesul actionarilor si nu interesului lor si al rudelor (uitativa la toate sif si veti vedea ca au angajat toate rudele scolite la super facultati si cu super experienta in administrare de fonduri)

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb