Bătălie grea pentru modificarea Legii Energiei

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 octombrie 2012

Bătălie grea pentru modificarea Legii Energiei

Furnizorii cer insistent reinstituirea contractelor directe între companiile private

Producătorii de energie pot fi obligaţi să vândă energia pe OPCOM prin HG

Furnizorii duc o bătălie dură cu autorităţile şi cu producătorii de energie pentru modificarea Legii Energiei, care a instituit, din vară, obligativitatea derulării tuturor tranzacţiilor pe pieţele OPCOM. Astfel, operatorii privaţi nu mai pot încheia, între ei, contracte negociate direct.

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a înaintat Ministerului Economiei o propunere de amendare a Legii Energiei prin Ordonanţă de Urgenţă, care este agreată de majoritatea operatorilor privaţi din piaţă. Propunerea furnizorilor este ca legea să permită, din nou, încheierea de contracte directe.

Ion Lungu, preşedintele AFEER, ne-a declarat: "Din discuţiile le care le-am avut la ANRE şi Ministerul Economiei, am înţeles că nu se poate face o discriminare, prin lege, între actorii pieţei. Ţinta autorităţilor este ca legea să nu mai permită producătorilor de stat să vândă energie prin contracte negociate direct şi să nu mai avem < băieţi deştepţi > în energie. Dar prin obligativitatea tranzacţionării pe OPCOM, au fost restricţionate drepturile operatorilor privaţi de a încheia contracte directe. Aşa că propunem reinstituirea contractelor directe, iar Guvernul poate să dea o hotărâre (HG) prin care obligă companiile de stat să deruleze tranzacţii numai pe OPCOM. Astfel, s-ar rezolva, în opinia noastră, într-un mod rapid blocajul din piaţă".

Chiar şi în prezent, la nivelul Ministerului Economiei, există în vigoare un ordin de ministru care obligă producătorii de stat să-şi vândă toată energia disponibilă pe pieţele OPCOM, în mod transparent. Numai că de la acest ordin au fost date derogări în anii trecuţi, susţine Ion Lungu, care a adăugat: "Este clar că producătorii au găsit portiţe să ocolească ordinul. De aceea propunem ca Guvernul să dea o Hotărâre. Astfel, nu vor mai fi posibile derogările la nivel de Consiliu de Administraţie sau la nivel de ministru. Ca să se facă derogări de la HG, este nevoie de votul Parlamentului şi acceptul Guvernului, iar aceste decizii sunt transparente".

Proiectul de act normativ al furnizorilor propune modificarea art. 23 din Lege (care instituie obligativitatea tranzacţiilor pe OPCOM) în felul următor: "(1) Pe piaţa concurenţială, tranzacţiile comerciale cu energie electrică se fac angro sau cu amănuntul, conform reglementărilor ANRE, iar preţurile se formează în baza cererii şi ofertei, ca rezultat al unor mecanisme concurenţiale.

(2) Pe piaţa concurenţială angro, se pot încheia cel puţin următoarele tipuri de contracte şi tranzacţii:

a) contracte bilaterale încheiate în urma desfăşurării licitaţiilor pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale;

b) tranzacţii încheiate în urma desfăşurării licitaţiilor pe celelalte pieţe centralizate intermediate de operatorul pieţei de energie electrică sau de operatorul de transport şi sistem;

c) contracte bilaterale negociate direct;

d) contracte de import şi de export al energiei electrice negociate direct;

e) tranzacţii pe platforme internaţionale de tranzacţionare a energiei electrice;

f) contracte de procesare;

g) contracte de achiziţie a serviciilor tehnologice de sistem de către operatorul de transport şi de servicii de sistem;

h) contracte bilaterale negociate direct pentru energia electrică produsă în perioada de probă;

i) alte tipuri de contracte şi tranzacţii cu respectarea reglementărilor ANRE.

(3) Operatorii economici care deţin licenţă pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice sunt obligaţi să facă publice informaţii privind preţul, cantitatea şi durata contractelor bilaterale negociate direct, în termen de trei luni de la încetarea contractelor, conform reglementărilor ANRE.

Participanţii la piaţa angro care desfăşoară tranzacţii cu energie electrică pe teritoriul României sunt obligaţi să elaboreze şi să afişeze pe paginile de web proceduri transparente de tranzacţionare a energiei electrice.

Pe piaţa concurenţială cu amănuntul, furnizorii vând energie electrică clienţilor finali prin contracte bilaterale, la preţuri negociate sau stabilite prin oferte-tip.

(6) Monitorizarea tranzacţiilor pe piaţa concurenţială de energie electrică se realizează de ANRE, care publică rapoarte lunare cu date relevante agregate privind funcţionarea pieţei.

Participanţii la piaţa de energie electrică au obligaţia să transmită operatorului pieţei de energie electrică informaţii privind cantităţile pentru energia electrică aferentă contractelor bilaterale negociate direct încheiate pe piaţa angro de energie electrică, în vederea publicării pe site-ul propriu al operatorului pieţei de date relevante agregate şi anonime, pentru a asigura transparenţa tranzacţionării".

Obligativitatea tranzacţionării pe aceste pieţe centralizate administrate de OPCOM, pe lângă faptul că încalcă prevederile europene, îngrădeşte, în opinia AFEER, aplicarea principiul libertăţii contractuale, principiu de bază, care guvernează politica comercială a Uniunii Europene, ce are ca deziderat central realizarea unei economii de piaţă deschise în care concurenţa pe piaţă este liberă. Mai mult decât atât, aceste prevederi legale opresc investiţiile în toate capacităţile producătoare de energie electrică, indiferent de sursa de producere a energiei (n.r. mulţi investitori au nevoie de contracte de vânzare a energiei pe termen lung pentru a-şi finanţa proiectele; momentan, încheierea de contracte pe termen lung nu este posibilă pe OPCOM).

Furnizorii susţin că noua Lege a Energiei a creat dificultăţi firmelor din cadrul aceluiaşi grup care nu mai pot folosi energia electrică produsă de una din firmele din grup de către celelalte societăţi din cadrul grupului.

Operatorii afirmă că noua lege a blocat activităţile de import-export şi a condus la amânarea mai multor investiţii. Ei mai spun că impredictibilitatea preţului energiei electrice pe piaţa angro de energiei are efect negativ asupra predictibilităţii preţului de cumpărare a energiei electrice pe piaţa cu amănuntul (este periclitată activitatea consumatorul industrial de energie electrică care nu poate estima costul cu energia şi, astfel, există riscul să îşi reloce activitatea cu impact şi asupra pieţei muncii).

Premierul Victor Ponta a declarat, săptămâ­na trecută, că a fost acuzat pe nedrept că doreşte să modifice noua Lege a energiei pentru ca piaţa noastră de energie să aibă, din nou, "băieţi deştepţi". Domnia sa a res­pins acuzaţii şi a spus că este deschis propunerilor mediului de afaceri astfel încât legea să nu mai creeze probleme în func­ţionarea pieţei. Premierul a subliniat că nu va permite, sub nicio formă, ca producătorii de stat să mai încheie contracte directe şi că modificarea legislativă trebuie să fie agreată de toţi actorii pieţei.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, a spus, tot săptămâna trecută, că a existat o presiune mare a organis­melor financiare internaţionale ca Româ­nia să rezolve problema "băieţilor deştepţi" din energie şi ca autorităţile să nu mai permită, legal, realizarea unor astfel de contracte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb