Poluanţii toxici eliberaţi în timpul arderii gazelor naturale pun în pericol mai multe milioane de oameni decât se temea anterior, potrivit unei investigaţii BBC.
Arderea gazului rezidual - arderea gazelor reziduale în timpul forajului petrolier - are loc în tot Golful, inclusiv în Emiratele Arabe Unite, gazda COP28. Noile cercetări sugerează că poluarea se răspândeşte pe sute de kilometri, înrăutăţind calitatea aerului în întreaga regiune.
Această cercetare are loc în contextul în care Emiratele Arabe Unite găzduiesc joi summitul COP28 al ONU privind clima. Emiratele Arabe Unite au interzis arderea gazelor de ardere în urmă cu 20 de ani, dar imaginile arată că aceasta continuă, în ciuda consecinţelor potenţiale asupra sănătăţii locuitorilor săi şi a celor din ţările învecinate.
O analiză pentru BBC Arabic arată că gazele se răspândesc acum pe sute de kilometri în întreaga regiune. Poluarea de la puţuri din Irak, Iran şi Kuweit a fost, de asemenea, analizată în cadrul studiului. Toate ţările implicate fie au refuzat să comenteze, fie nu au răspuns. Companiile petroliere care gestionează siturile, inclusiv BP şi Shell, unde a avut loc arderea gazelor, au declarat că lucrează pentru a reduce această practică.
Luni, BBC News a dezvăluit că documente scurse au arătat cum Emiratele Arabe Unite au plănuit să se folosească de rolul său de gazdă a discuţiilor ONU privind clima ca o oportunitate pentru a încheia acorduri în domeniul petrolului şi gazelor. David R. Boyd, raportorul special al ONU pentru drepturile omului şi mediu, a declarat că descoperirile BBC au fost: "Foarte îngrijorătoare. Marile companii petroliere şi statele din Orientul Mijlociu încalcă drepturile omului a milioane de oameni prin faptul că nu respectă