BCC A TRECUT PE PIERDERI Johan Gabriëls: "Banca Carpatica are nevoie de modificări în structura acţionariatului şi de capital suplimentar"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 februarie 2015

Johan Gabriëls: "Banca Carpatica are nevoie de modificări în structura acţionariatului şi de capital suplimentar"

Banca Comercială Carpatica (BCC) a trecut anul trecut pe pierderi, înregistrând un rezultat negativ de circa 170 milioane lei (38,2 milioane euro), de la un câştig de 38,4 milioane lei în 2013, după ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 milioane lei pentru creditele neperformante, potrivit rezultatelor BCC transmise vineri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Johan Gabriels, directorul general al BCC, consideră că, deşi în prezent creditele neperformante sunt acoperite de ajustări pentru depreciere, banca are nevoie de modificări în structura acţionariatului şi să atragă capital în vederea atingerii obiectivelor strategice de creştere.

Domnia sa a precizat că va prezenta acţionarilor, la AGA de bilant, opţiuni noi pentru dezvoltarea băncii.

"Atragerea de capital suplimentar poate fi realizată cu succes doar în condiţiile unei noi structuri a acţionariatului", transmite domnul Gabriels.

Profitul operaţional al BCC s-a situat, anul trecut, la 58,1 milioane lei, în creştere cu 3,6% faţă de 2013 şi cu 45% peste nivelul bugetat, dar a fost anulat de volumul mare de provizioane constituite pentru creditele neperformante, respectiv de 231,6 milioane lei.

"În urma discuţiilor cu auditorii bancari şi cu Banca Naţională a României, banca a decis să înregistreze provizioane suplimentare (IFRS), pentru a egala provizioanele înregistrate conform standardelor locale (RAS)", se arată în comunicatul băncii.

Ca urmare a provizionării, rata de acoperire a creditelor neperformante a ajuns la 73,4% în decembrie 2014. Totodată, Carpatica a scos din bilanţ în septembrie credite provizionate integral, în valoare de 121,4 milioane de lei, şi a rămas cu o rată a creditelor neperformante de 38%, mult peste media sistemului bancar, care s-a redus la 15% anul trecut.

Cheltuielile operaţionale au fost mai mici cu 1,1% anul trecut şi au ajuns la 164 milioane lei, iar raportul cost/venit a scăzut la 71,9%, faţă de 74,46% în anul precedent.

Totodată, venitul net bancar s-a redus cu 1,3%, la 214 milioane lei, pe fondul scăderii soldului brut al creditelor cu 4%, reflectând o abordare mai prudentă a apetitului la risc, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Banca a acordat anul trecut împrumuturi noi de 505 milioane lei, iar soldul net al creditelor a ajuns la 1,04 miliarde lei, în scădere cu 15%.

Soldul depozitelor a ajuns la 2,88 miliarde lei, în urcare cu 2,3%.

"Excesul de lichiditate a băncii a fost investit în principal în titluri de stat, în scopul conservării valorii acesteia pentru o viitoare majorare de capital, necesară pentru a putea accelera procesul de creditare", se mai spune în comunicat.

Raportul credite/depozite s-a plasat la 51,6%.

Venitul net din dobânzi a scăzut cu 6,8%, la 66,6 milioane lei, cel din comisioane a fost mai mic cu 12,7%, de 24,6 milioane lei,

Rata de solvabilitate estimată pentru luna decembrie se situează la 10,59%.

Capitalurile proprii s-au diminuat cu 43,6%, la 223,62 milioane lei.

Acţionarii Carpatica au respins în decembrie oferta de fuziune cu Nextebank şi au împuternicit directoratul băncii să poată majora capitalul cu cel mult 155 de milioane lei pe o perioadă de un an, prin emisiune de acţiuni legate de împrumuturi subordonate convertibile în acţiuni.

Banca anunţase, la convocarea AGA, că acţionarii care deţin pachetul majoritar la Banca Comercială Carpatica, omul de afaceri Ilie Carabulea şi părţile afiliate, au anunţat decizia de a vinde participaţiile, iar ceilalţi acţionari vor aproba fie fuziunea cu Nextebank, fie majorarea capitalului instituţiei de credit.

Nextebank înaintase, în luna noiembrie, o ofertă fermă revizuită pentru fuziunea prin absorbţie cu Banca Comercială Carpatica (BCC).

Nextebank este deţinută de Emerging Europe Accession Fund, fond de investiţii administrat de Horia Manda prin Axxess Capital.

Activele totale ale băncii au scăzut cu 20%, la 3,25 miliarde lei, ca urmare a diminuării portofoliului de titluri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb