BCE ar putea amâna din nou retragerea măsurilor anticriză

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 noiembrie 2010

BCE ar putea amâna din nou retragerea măsurilor anticriză

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea fi nevoită să amâne din nou retragerea măsurilor de urgenţă des-tinate sprijinirii sistemului financiar european în condiţiile în care planurile Fondului Monetar Internaţional şi ale Uniunii Europene de a salva Irlanda nu temperează criza datoriilor suverane.

Investitorii ocolesc obligaţiunile Spaniei şi Portugaliei, temându-se că aceste state vor urma Greciei şi Irlandei şi vor cere ajutor Uniunii Europene, ceea ce îngreunează planul BCE de a retrage măsurile prin care asigură lichidităţi băncilor, potrivit agenţiei Bloomberg, citată de Mediafax.

BCE va decide săptămâna viitoare ce va face în privinţa măsurilor de sprijinire a sistemului financiar, iar unii analişti apreciază ca improbabilă ideea că instituţia financiară internaţională va reveni la politica de a acorda prin licitaţii credite cu fonduri limitate, pe trei ani, măsură considerată ca următorul pas în strategia sa.

"Ar trebui să ne pregătim pentru posibilitatea ca BCE să realizeze că nu este momentul potrivit şi să evite să ia măsuri care pun gaz pe foc", a afirmat Julian Callow, analist la Barclays Capital.

Creşterea randamentelor obligaţiunilor elene, irlandeze, portugheze şi spaniole poate reflecta lipsa de încredere a investitorilor că liderii europeni pot controla criza datoriilor, chiar şi după ce aceştia au convenit să salveze Irlanda.

În prezent, BCE asigură băncilor, prin împrumuturi, tot necesarul de lichiditate pentru perioade variind de la o săptămână la trei luni, la dobânda de 1%.

La următoarea întâlnire, consiliul băncii va trebui să cântărească riscul destabilizării economiilor europene împovărate de datorii prin a face mai costisitoare împrumuturile acordate băncilor şi pericolul stimulării exagerate a economiilor cu avans rapid, precum cea germană, prin menţinerea unei politici monetare mai relaxate pentru prea mult timp.

BCE a retras, până în prezent, mai multe măsuri adoptate în timpul crizei, precum împrumuturile pe şase şi 12 luni. Totodată, instituţia a renunţat la planurile de a înceta constituirea de rezerve pentru creditele nelimitate pe trei luni şi a început, totodată, să cumpere obligaţiuni guvernamentale pentru a calma pieţele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb