Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea fi nevoită să intervină dacă preţurile energiei vor continua să crească, pentru a tempera inflaţia, a declarat sâmbătă Isabel Schnabel, membră a consiliului de administraţie al instituţiei, informează news.ro.
Inflaţia din zona euro a atins un record de 5% lunile trecute, fiind de peste două ori ţinta de 2% a BCE, dar banca nu şi-a înăsprit politica monetară până acum, argumentând că creşterea preţurilor se va diminua de la sine, deoarece principalele motive pentru inflaţia ridicată sunt factorii unici tranzitori.
"Tranziţia ecologică prezintă riscuri pentru inflaţia pe termen mediu. Creşterea preţurilor la energie poate necesita o abatere de la o politică de ignorare", a spus Schnabel într-un discurs.
Schnabel a spus că există două scenarii în care BCE ar trebui să schimbe politica. Primul este dacă preţurile ridicate ale energiei se transferă către alte sectoare ale economiei şi modifică comportamentul de stabilire a preţurilor.
"Până acum, totuşi, nu există semne de efecte mai ample de rundă a doua. Creşterea salariilor şi cererile din partea sindicatelor rămân relativ moderate", a argumentat Schnabel.
Al doilea scenariu ar fi dacă traiectoria preţurilor la energie, puternic afectate de taxele pe carbon şi de tranziţia ecologică, ameninţă să împingă inflaţia generală peste ţintă.
Dezechilibrele dintre cerere şi ofertă pot rămâne pe termen lung pe fondul tranziţiei, iar preţurile carbonului vor creşte în continuare, ceea ce înseamnă că contribuţia preţurilor la energie şi electricitate la inflaţia preţurilor de consum ar putea fi peste norma sa istorică pe termen mediu, a adăugat Schnabel.
Aceasta a adăugat că taxa pe carbon este puţin probabil să fie un factor negativ pentru creşterea economică, studiile sugerând că ar putea avea chiar un impact pozitiv modest.
1. *Ar putea*
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2022, 12:03)
Inca niste cativa ani sa mai macine din puterea de cumparare si din economiile oamenilor apoi poate fac ei o majorare brusca de 0.1%.
E clar ca toate monezile sunt devalorizate in bloc.
Cine nu cere marire salariala anul asta e prostul prostilor. Inflatia asta nu va fi deloc tranziatorie. Tranzitia ecologica nu se va termina in 2 ani. Printul ch arles zicea ca va fi nevoie de (tiparirea a) 1 triliard de dolari pe an!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2022, 21:03)
Oamenii inteligenti incep sa-si dea seama ca tranzitia ecologica este o gogorita. Guvernul Mondial se bazeaza pe procentul majoritar al oamenilor neinformati corect, pentu a-i manipula. Istoria meteorologiei arata ca au fost perioade de incalzire acentuata, urmate de revers. Cheia manipularii o reprezinta faptul ca durata de viata
a 1-3 generatii de oameni este prea putina pentru a auto-constientizarea faptului ca sunt fenomene naturale, cu interferente fizico-chimice insuficient studiate. Programul tranzitiei ecologice este in primul rand un pretext pentru keynesism globalist. Unde va duce asta? Directia este inca o necunoscuta pentru profani. Cert este ca aduce avantaje clare gruparilor monopoliste occidentale care detin solutii eco si vor stapani piata. Vor dicta preturi si vor influenta decisiv viata politica internationala. Noul trend nu m-ar deranja daca nu ar avea la baza minciuna sfruntata pentru consumul de ideologie de masa. Comunistii au fost mici copii pe langa urmasii lor neo-marxisti renegati.