BCE, atentă la semnele de stres din industria bancară

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 martie 2023

BCE, atentă la semnele de stres din industria bancară

O criză în domeniu este puţin probabilă, potrivit conducerii BCE Moody's: "Depozitele din băncile europene sunt mai stabile decât în SUA"

Banca Centrală Europeană (BCE) va urmări semnele de stres în creditarea bancară, în contextul turbulenţelor financiare recente, dar este puţin probabilă o criză în sistem, pentru moment, a declarat ieri conducerea instituţiei, potrivit Reuters.

Investitorii analizează în prezent dacă BCE va putea continua să majoreze dobânzile în lupta sa împotriva inflaţiei, având în vedere turbulenţele din sectorul bancar, care au dus la prăbuşirea a doi creditori americani, iar gigantul elveţian Credit Suisse a fost salvat printr-o preluare "de ultimă oră".

Economistul-şef al BCE, Philip Lane, susţine că nervozitatea pieţei se poate dovedi "un non-eveniment" pentru politica monetară sau ar putea să o afecteze marginal, dar probabilităţile privind declanşarea unei crize care să rescrie complet perspectivele nu sunt palpabile.

Totodată, preşedintele BCE, Christine Lagarde, spune că majorările dobânzilor de către instituţia pe care o conduce ar putea fi amplificate dacă băncile devin mai dure în privinţa riscurilor şi încep să ceară rate mai mari atunci când acordă împrumuturi.

Totodată, Lagarde a reafirmat hotărârea BCE de a readuce inflaţia la 2% în zona euro, de la 8,5% luna trecută. "Pentru ca presiunile inflaţioniste să se diminueze, este important ca politica noastră monetară să funcţioneze în direcţia restrictivă", a spus Lagarde, menţionând: "Acest proces abia acum începe să aibă efecte".

BCE a majorat dobânda-cheie cu un record de 350 de puncte de bază, până la 3%, din iulie, iar pieţele financiare se aşteaptă la o nouă creştere până la 3,5% în acest an.

Banca centrală din zona euro a majorat dobânzile săptămâna trecută, dar a eliminat din mesajul său aşteptările legate de o creştere în şedinţele viitoare de politică monetară, în lumina crizelor financiare recente.

Inflaţia din zona euro a început să scadă după ce a atins un vârf de 10,6% în octombrie anul trecut, dar preţurile, excluzând energia, continuă să crească într-un ritm constant. Philip Lane se aşteaptă ca preţurile de bază să scadă în timp, deoarece costurile mai mici ale combustibilului se vor resimţi şi în alte sectoare.

BCE: "Băncile din zona euro rezistă actualelor turbulenţe de pe pieţe"

Băncile din zona euro rezistă actualelor turbulenţe de pe pieţe şi au un nivel robust al capitalului şi al lichidităţilor, a afirmat marţi Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, încercând să menţină încrederea în sectorul financiar, conform Reuters.

De Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei, a declarat că este puţin probabil ca instituţiile de credit din ţara sa sau din Europa să se confrunte cu pierderi din cauza portofoliilor lor de obligaţiuni guvernamentale, aşa cum s-a întâmplat la Silicon Valley Bank, ţinând cont de ratele lor ridicate de lichiditate, notează Agerpres.

"Sistemul bancar din zona euro, inclusiv, desigur, cel spaniol, se confruntă cu aceste tensiuni de pe pieţe într-un moment în care are o rezistenţă ridicată şi un nivel robust al capitalului şi al lichidităţilor", susţine De Cos, într-un interviu acordat publicaţiei spaniole Expansion.

De Cos a dat asigurări că sistemul bancar din zona euro este rezistent, subliniind: "Acesta este rezultatul reformei de reglementare convenite în ultimul deceniu la nivel internaţional, iar în cazul Europei reforma a fost aplicată tuturor băncilor, indiferent de mărimea lor".

Conform unui studiu al companiei de consultanţă PwC, băncile spaniole deţineau, la 30 iunie 2022, obligaţiuni suverane de 500 de miliarde de euro, cu 8% mai mult decât la finalul lui 2021.

Moody's: "Marile bănci europene nu vor avea soarta Credit Suisse"

Este puţin probabil ca marile bănci europene să se confrunte cu spirala descrescătoare care a aruncat banca elveţiană Credit Suisse Group AG în braţele rivalei UBS Group AG, estimează agenţia de evaluare Moody's Investors Service, transmite Bloomberg.

Niciuna din restul celor 11 mega-bănci europene, printre care se regăsesc Deutsche Bank AG şi BNP Paribas SA, "nu arată slăbiciunile din profilul de credit care au condus la pierderea încrederii investitorilor şi deponenţilor" în Credit Suisse, slăbiciuni care s-au acumulat pe parcursul a aproximativ doi ani, susţine Moody's într-un raport publicat ieri.

În ultimele săptămâni, acţiunile şi obligaţiunile băncilor europene au înregistrat fluctuaţii mari, în contextul în care problemele de la Credit Suisse şi prăbuşirea mai multor bănci regionale din SUA au agravat volatilitatea creată de majorarea dramatică a dobânzilor de referinţă, notează Agerpres. Bancherii şi organismele de reglementare au încercat să îi convingă pe investitori că băncile europene nu sunt comparabile cu acele instituţii care au dat faliment, pentru că şi-au restructurat afacerile şi au îmbunătăţit procedurile de management al riscului.

"Acele bănci au început un proces amplu şi costisitor de restructurare şi, în mare parte, l-au şi finalizat", susţine o echipă de analişti de la Moody's, condusă de Michael Rohr, într-un raport care se concentrează pe cele 12 bănci europene care sunt suficient de mari pentru a fi considerate de importante pentru sistemul financiar global.

Potrivit Moody's, cel mai probabil depozitele din băncile europene sunt mai stabile decât în SUA. În plus, marile bănci europene tind să profite de pe urma accentului pus pe depozitele de retail asigurate şi a ponderii mai mici pe care o au lichidităţile, "sensibile la încredere", depozitate de marile companii sau persoanele fizice înstărite, adaugă agenţia de evaluare.

"Aceasta va ajuta marile bănci europene să îşi protejeze mai bine bazele de finanţare, în perioade de stres şi tensiuni pe pieţele de capital, ceea ce va susţine stabilitatea bilanţurilor contabile ale acestor bănci", conchide Moody's.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb