BCE ia în considerare introducerea testelor de stres pentru instituţiile financiare nebancare

Elena Deacu
Bănci-Asigurări / 3 iulie 2015

Organismele europene de reglementare au nevoie de o gamă mai largă de instrumente şi ar trebui să pună la punct teste de stres pentru a aborda posibilele riscuri sistemice care provin din sectorul bancar din umbră, a declarat, vineri, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, transmite Reuters.

Băncile europene au fost supuse anul trecut unor teste de stres pentru a întări sistemul financiar în faţa unor eventuale crize economice, în condiţiile în care BCE a preluat şi atribuţiile de supervizor al celor mai mari bănci din zona euro. Aceste teste sunt văzute ca un prim pas spre un control mai coordonat al sistemului financiar integrat din zona euro. Planurile Comisiei Europene prevăd o uniune a pieţelor de capital din cele 28 de state membre ale UE.

Potrivit lui Vitor Constancio, instituţiile financiare nebancare de genul companii de asigurări, fonduri de pensii şi fonduri de investiţii pe pieţele de acţiuni devin din ce în ce mai legate de sectorul financiar global.

"Cu cât decidenţii au mai mult succes în utilizarea instrumentele macroprudenţiale pentru a ţine sub control creşterea excesivă a creditului în sectorul bancar, cu atât creşte probabilitatea să existe ajustări excesive în sectorul non-bancar", a afirmat Vitor Constancio.

El a adăugat că decidenţii au nevoie de o gamă extinsă de instrumente pentru a ţine sub control îndatorarea excesivă şi creşterea creditului.

"Voi sprijini dezvoltarea de teste de stres concepute de reglementatori care să arunce o lumină asupra capacităţii reale de absorbţie a pierderilor în rândul instituţiilor non-bancare", a mai spus Vitor Constancio.

Potrivit acestuia, testele de stres vor trebui să ia în calcul poziţiile de derivative şi expunerea sectorului bancar din umbră asupra şocurilor de lichiditate, ceea ce ar oferi o imagine mai completă asupra rezistenţei întregului sistem financiar.

Începând din luna noiembrie a anului trecut, mecanismul european de supervizare bancară (SSM) este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 123 de grupuri bancare europene. Luna trecută, Daniele Nouy, preşedintele Consiliului de supervizare din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că băncile din zona euro trebuie să se aştepte la o nouă rundă de teste de stres în 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb