BCE monitorizează o sută de bănci riscante din zona euro

Simona Grigorescu
Bănci-Asigurări / 10 septembrie 2015

Banca Centrală Europeană (BCE) monitorizează aproximativ 100 de bănci mici din zona euro pe care le consideră cele mai riscante, pe lângă cele 123 de mari bănci care sunt monitorizate de Mecanismul European de Supervizare Bancară (SSM), o autoritate care operează sub egida BCE, transmite Reuters citând o sursă din interiorul BCE.

Începând din luna noiembrie a anului trecut, BCE a preluat în mod oficial atribuţiile de supervizor bancar unic în zona euro, via SSM care este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de circa 123 de mari grupuri bancare europene. În schimb, băncile "mai puţin importante" sunt supervizate în continuare de autorităţile naţionale, dar în colaborare cu BCE.

Potrivit sursei citate de Reuters, la scurt timp după ce a preluat atribuţiile de supervizor bancar, BCE a decis să îşi extindă analiza prin includerea a aproximativ 100 de bănci mai mici pe care le consideră însă cele mai riscante sau cele mai interconectate, adică ar putea afecta şi alte instituţii în cazul în care ar întâmpina probleme.

"Există 100 de bănci, mai mult sau mai puţin, pe care le-am considerat drept cele mai riscante sau mai interconectate şi pe care le urmărim cu atenţie", a spus sursa.

Aceste bănci sunt supervizate în continuare de autorităţile naţionale iar gradul de monitorizare al BCE este deocamdată neclar.

Anul viitor, BCE va derula o nouă rundă de teste de stres în rândul principalelor bănci din Uniune Europeană urmând să se concentreze pe cele mai mari 50-60 de bănci din zona euro. Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a precizat că următoarea rundă de teste de stres ce vor fi derulate în rândul celor mai importante bănci din Uniunea Europeană va avea loc în primul trimestru al anului următor, iar rezultatele vor fi anunţate în cursul celui de-al treilea trimestru.

Potrivit normelor SSM, BCE poate decide în orice moment să supervizeze direct orice bancă din zona euro pentru a se asigura că standardele de supervizare sunt aplicate în mod corect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb